Administrator Lector Posted February 1, 2020 Administrator Share Posted February 1, 2020 Takie szybkie pytanie na potrzeby Supli. Na jak długo wytrzymuje bateria CR2032 w czujnikach temperatur z bluetooth? Najlepiej pokazać jaki model i jak długo już działa, czy padła bateria czy jeszcze nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted February 2, 2020 Author Administrator Share Posted February 2, 2020 Dodaje zdjęcia tych czujników co mnie interesują. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer Kaudii® Posted February 2, 2020 Developer Share Posted February 2, 2020 Ja nie pomogę, nie mam rzadnego z nich. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted February 3, 2020 Author Administrator Share Posted February 3, 2020 Szkoda ze nikt z posiadaczy nie może się podzielić informacjami. Ale jak były problemy to sami czekali na odpowiedzi i pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer Kaudii® Posted February 3, 2020 Developer Share Posted February 3, 2020 Niestety taka to i społeczność, wszystko dla nich, nic od siebie, przykre to niestety 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted February 3, 2020 Developer Share Posted February 3, 2020 ten okragly e-ink podlaczylem okolo 3 tygodnie temu i dzis ma 81% baterii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Test Posted February 4, 2020 Share Posted February 4, 2020 (edited) 4 godziny temu, rezmus napisał: ten okragly e-ink podlaczylem okolo 3 tygodnie temu i dzis ma 81% baterii. Ten okrągły na zdjęciu to akurat wersja Mijia z wyświetlaczem LCD a nie e-ink, w dodatku nie jest zasilany baterią CR2032 tylko paluszkiem AAA. Model e-ink firmowany jest jako ClearGrass, łatwo je pomylić gdyż są faktycznie podobne, jednak różnica zasadnicza to właśnie ekran e-ink. Zasilany jest baterią CR2430, nie jak w pytaniu CR2032. To tak gwoli ścisłości...Oczywiście oba współpracują z MiHome i funkcjonalnie są tożsame. Mam oba, lecz aktualnie podłączony tylko ten pierwszy, więc mogę się wypowiedzieć wyłącznie na temat jego baterii, ale autor pytał o CR2032 a nie o AAA. Nie mniej jednak na dobrej jakości paluszku Duracell działa już dobre kilka miesięcy i pozostało 69%. Edited February 4, 2020 by Test Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted February 4, 2020 Developer Share Posted February 4, 2020 OK nie spojrzalem co tam dokladnie siedzi, bo nie wymienialem jeszcze obydwa te okragle lcd/e-ink robi cleargrass. generalnie bt nie uzywam. podpialem, bo mam teraz podglad na komunikacje bramka ble <> chmura i chcialem sprawdzic jak czesto i przy jakich zmianach wartosci wysylane sa dane z takiego sensora. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted February 4, 2020 Author Administrator Share Posted February 4, 2020 Wiem ze okrągłe są dwie wersję i wiem ze ten akurat ma baterie R6. Idzie je dość łatwo rozpoznać e-ink ma brak "okienka" pod ekranem. A tego drugiego od dołu nikt nie posiada? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arcioch Posted February 20, 2020 Share Posted February 20, 2020 Posiadam ten drugi od góry z zegarem. W środku są dwie cr2032. To e-ink i wg zapewnień mają wytrzymać rok. Niestety nie widzę w pluginie zużycia baterii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted February 20, 2020 Developer Share Posted February 20, 2020 jak masz bramke ble to bedzie w profile > consumables Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arcioch Posted February 20, 2020 Share Posted February 20, 2020 No niestety nic nie podaje. Zegar łączy się z telefonem żeby np zassać dane, nie jest na stałe połączony z bramką Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarenio Posted March 2, 2020 Share Posted March 2, 2020 mam ten okrągły na AAA, toche ciężko powiedzieć ile wytrzymała bateria, wydaje mi się, że około rok, teraz mam włożonego starego eneloopa i przez około 2 miesiące spadło do 80% Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted March 2, 2020 Author Administrator Share Posted March 2, 2020 To co nam się udało zauważyć to, to ze ten kwadratowy ma bardzo fajny zasięg sygnału. Okrągły v1 ma o wiele gorszy. Okrągły jest jeszcze v2 - bez tego prostokątnego otworu u dołu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luc Posted April 26, 2021 Share Posted April 26, 2021 (edited) Hej. Ja mam ten drugi od góry (prostokątny z zegarem) włączony od ok. 2 tygodni i pokazuje mi ilość bateri 94%, natomiast ten mały kwadratowy mam od ponad miesiąca i pokazuje 100%. Edited April 26, 2021 by Luc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LordFather Posted April 27, 2021 Share Posted April 27, 2021 W dniu 26.04.2021 o 22:12, Luc napisał: Hej. Ja mam ten drugi od góry (prostokątny z zegarem) włączony od ok. 2 tygodni i pokazuje mi ilość bateri 94%, natomiast ten mały kwadratowy mam od ponad miesiąca i pokazuje 100%. To ja mam trochę inne pytanie odnośnie tego prostokątnego z zegarem, czy on ma funkcję zmiany świecenia wyświetlacza w nocy? Na jakimś filmiku widziałem, że ekran się na chwilę zmienił (czarne tło i białe cyfry) ale nigdzie nie mogę znaleźć dokładnie tej informacji. Zależy mi na tym żeby było widać godzinę przy zgaszonym świetle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
killer78 Posted April 28, 2021 Share Posted April 28, 2021 W dniu 2.02.2020 o 12:10, Kaudii® napisał: Ja nie pomogę, nie mam rzadnego z nich. To po co zabierasz zdanie? ? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KristofX Posted April 28, 2021 Share Posted April 28, 2021 (edited) 8 godzin temu, LordFather napisał: To ja mam trochę inne pytanie odnośnie tego prostokątnego z zegarem, czy on ma funkcję zmiany świecenia wyświetlacza w nocy? Na jakimś filmiku widziałem, że ekran się na chwilę zmienił (czarne tło i białe cyfry) ale nigdzie nie mogę znaleźć dokładnie tej informacji. Zależy mi na tym żeby było widać godzinę przy zgaszonym świetle. Nie ma takiej opcji Edited April 28, 2021 by KristofX 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piteron Posted April 28, 2021 Share Posted April 28, 2021 Może coś pomoże. Dane z cleargrass.sensor_ht.dk1. Jak wrócę moge podać z pozostałych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer Kaudii® Posted April 28, 2021 Developer Share Posted April 28, 2021 W dniu 28.04.2021 o 06:38, killer78 napisał: To po co zabierasz zdanie? ? Po to byś się pytał Skoro moja wypowiedź nic nie wnosi, to powiedz mi co wnosi twoja w kwestii pytania, bo w moje ocenie nic 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szopen Posted May 18, 2021 Share Posted May 18, 2021 (edited) W dniu 1.02.2020 o 22:35, Lector napisał: Takie szybkie pytanie na potrzeby Supli. Na jak długo wytrzymuje bateria CR2032 w czujnikach temperatur z bluetooth? Najlepiej pokazać jaki model i jak długo już działa, czy padła bateria czy jeszcze nie. Można przyjąć, że koło roku (zależy od paru czynników, w tym kluczowa jest temperatura - im zimniej tym gorzej). Kwadratowy LCD (ten malutki) i kwadratowy e-ink mają skopaną konstrukcję (producent zaoszczędził nie montując kondensatorów w torze zasilania), można wlutować 100nF oraz 2,2uF (pola lutownicze oznaczone bodajże C24 i C25). W prostokątnym e-ink z zegarem są 2 ogniwa CR2032 + trzecie niewymienne w normalny sposób (bodajże CR1620?) do podtrzymania RTC, jakkolwiek też wytrzymują koło roku. Wyświetlacze e-ink są nieco bardziej prądożerne od LCD (tylko przy stosunkowo częstych aktualizacjach wyświetlanej treści; mimo tego, że wyświetlając statyczny obraz nie wymagają zasilania wcale nawet przez czas rzędu tygodni/miesięcy, ale chyba nikt nie wykorzystuje tej możliwości, no ale w termohigrometrze to są czasy nieosiągalne z powodu zmiany warunków dodatkowo ciosem dla baterii jest pełne odświeżenie e-inka - prostokątny model z zegarem robi to prawdopodobnie 2x na godzinę, stąd zapewne zdublowane ogniwa zasilające). CR2430 ma pojemność nieco większą od CR2032 (to za to jest zastosowane w okrągłym e-inku, który ma poprawny tor zasilania i wlutowane kondensatory), dla ogniw przykładowego znanego producenta jest to odpowiednio 280mAh i 220mAh. Edited May 18, 2021 by szopen 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dednast Posted August 20, 2021 Share Posted August 20, 2021 W dniu 4.02.2020 o 08:23, Lector napisał: Wiem ze okrągłe są dwie wersję i wiem ze ten akurat ma baterie R6. Idzie je dość łatwo rozpoznać e-ink ma brak "okienka" pod ekranem. A tego drugiego od dołu nikt nie posiada? nie wiem czy dalej jesteś zainteresowany tematem. Posiadam dwa takie czujniki po 11 miesiącach wymieniałem baterie - nie dlatego, że czujniki padły. Wyświetlały mi komunikat w aplikacji o słabej baterii przez co nie mogłem ich zaktualizować. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz21 Posted August 23, 2021 Share Posted August 23, 2021 Witam, podepnę się do tematu czujników. Zakupiłem czujnik Qingping Temp & RH Monitor (okrągły z e-ink), chociaż nie jest to dokładnie wersja H z HomeKit, a zwykła z obsługą europejskich serwerów. Podłączyłem go pod polski serwer i śmiga, jednak aplikacja nie pokazuje mi zebranych danych. Wie ktoś może, w czym jest problem? Resetowałem urządzenie, aplikacja oryginalna na iOS. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted August 23, 2021 Developer Share Posted August 23, 2021 nie wiem jak ten, ale czesc sensorow ble nie ma pamieci. pokaze historie tylko jak masz bramke ble, ktora co ~10m wysyla dane z sensora do chmury. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz21 Posted August 23, 2021 Share Posted August 23, 2021 Dzięki za odpowiedź. Nie wykluczam, że jest tak jak opisujesz. Jednak mam drugi taki sensor na serwer chiński i on pokazuje dane z różnych dni, oczywiście po zalogowaniu na serwer chiński. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts