Jump to content
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Współczynnik utraty pakietów

me_new
 Share

Recommended Posts

Cóż...Mam dwa różne routery (Xiaomi R1D oraz R3D), każdy z nich obsługuje kilka lub kilkanaście urządzeń, ale tak na prawdę w ogóle nie są obciążone. Co ciekawe nie ma tu wielkiego znaczenia odległość urządzeń od routera, kilka z nich wręcz stoi przy samym routerze, gdzie pokazują, że sygnał WiFi jest doskonały na poziomie 100%, jednak uparcie twierdzą, że tracą po kilka lub nawet kilkanaście procent pakietów. O dziwo zachowują się tak tylko urządzenia podłączone przez pośredniczącą bramkę, która zresztą też wywala taki komunikat od czasu do czasu. Próbowałem przestawiać niektóre z urządzeń, ale raczej z miernym skutkiem, zresztą nie widzę sensu przestawiania, kiedy sygnał WiFi jest doskonały. Dlatego dałem sobie spokój, urządzenia działają jak działały, wyświetlają że tracą pakiety i poza tym drażniącym oko komunikatem nie zauważyłem ich wadliwego działania. Dlatego też na twoje pytanie zupełnie śmiało mogę odpowiedzieć - NIC ;) 

4 godziny temu, me_new napisał:

ta...

czyli nie ma żadnego sposobu?! to w jaki sposób dodać kolejne urządzenie? przy cytowanym wyżej komunikacie dodawanie urządzen niestety jest niemożliwe...

Dodawanie urządzeń niekoniecznie musi być problemowe z powodu utraty części pakietów. W moim wypadku akurat ma to znikome znaczenie, ale jeśli jesteś przekonany, że u Ciebie to jest problemem, to jedyne co mogę poradzić, to restart routera i znalezienie optymalnego położenia (raczej bliżej niż dalej) urządzenia, które chcesz dodać. Możesz też spróbować, o ile router na to pozwala zwiększyć siłę sygnału, ale jak pisałem wcześniej wydaje się to mało sensowne, gdyż niektóre z urządzeń podają, że sygnał WiFi jest na poziomie 100%, mimo to pakiety są gubione. Pamiętam, że niektóre z moich kilkudziesięciu urządzeń musiałem parować kilkukrotnie, gdyż proces kończył się niepowodzeniem. Czasem przeciążone serwery też mają na to wpływ, jak zauważył kolega, z tym że powyższy temat dotyczył utraty pakietów w sieci lokalnej, a nie przez internet.