Jump to content
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Odkurzacz Xiaomi Viomi v2 Pro (EU) - opinie i wrażenia

shyha
 Share

Recommended Posts

Chciałbym, aby istniał temat w którym można podzielić się wrażeniami z innymi nt eksploatacji tego modelu. Jest to mój pierwszy smart-odkurzacz i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony.

Product Name: Viomi Cleaning Robot
Model: V-RVCM21B
Model nazywany sklepie: v2 Pro (EU/Global). Tego oznaczenia nie ma nigdzie na opakowaniu, kartonie itd. Jest tylko naklejka: works with Mija
Firmware: 3.5.8_0033
W zestawie: ładowarka EU z bazą, 3 pojemniki (kurz, woda, kurz+woda), 2 rodzaje szmatek do mopowania (jedna tylko do wody a druga do 2in1 z odkurzaniem)
Miejsce użytkowania: Dom z piętrem

ZALETY:

• bardzo dobra siła ssąca, radzi sobie świetnie, również na dywanie czy fugach 
  • DLS bardzo fajnie robi mapę pomieszczeń w aplikacji, które możemy dowolnie nazywać i edytować obszary
  • 3 rodzaje pojemników o dużej pojemności. Każda możliwa kombinacja sprzątania.
  • sprawnie mapowanie i podpinanie do Mi Home i sieci WiFi
  • algorytm mopowania w kształcie litery Y (robot przeciera miejsce dwukrotnie)
  • elektrozawór zbiornika z wodą (woda nie cieknie przy bazie)
  • możliwość kontrolowania stopnia wyciekania wody na mop z poziomu aplikacji
  • głośność urządzenia jest miłym zaskoczeniem. Myślałem, że przy ssaniu 2150 Pa będzie to głośne jak tradycyjny odkurzacz
  • wspina się na progi do 2 cm
  • fajna funkcja wykluczania stref, virtual wall (np u mnie teren wokół choinki + dywan podczas mopowania)
  • obsługa dwóch pięter (w nowym FW)
  • fajna opcja planowania sprzątania (w nowym FW)
  • wybiórcze sprzątanie wcześniej zdefiniowanych pomieszczeń (fixed cleaning)
  • rozpoznawanie rodzaju zainstalowanego pojemnika
  • możliwość mycia filtra HEPA
  • niska cena w polskiej dystrybucji w porównaniu do konkurencji o podobnych możliwościach (kupiłem za 1499zł)

WADY:

• pojemniki z wodą po jakimś czasie zaczynają przepuszczać coraz mniej wody. Możliwe, że to kwestia oprogramowania i zbyt małej częstotliwości zwilżania bo dysze nie wyglądają na zatkane.
  • potrafi się zgubić w gąszczu krzeseł. Tzn jeździ biedny szukając wyjścia. Ale u mnie jest ekstremalna sytuacja bo jest 8 krzeseł ściśle przylegających również do nóg stołu. Dzisiaj je nieco rozluźniłem i robot pod moją nieobecność poradził sobie świetnie w tym gąszczu.
  • Ostatnia aktualizacja oprogramowania eliminuje te wady:
    brak obsługi 2 pięter, ale  u mnie póki co nie ma z tym problemu. Mam odkurzacz na parterze z zapisaną mapą. Gdy go zanoszę na górę i uruchamiam to sprząta, tworząc nową mapę, ALE po skończonej pracy gdy zanoszę go do bazy to wczytuje tę pierwotną starą mapę. Więc nic nie ginie. Oczywiście przydałoby się, aby programiści to usprawnili. Póki co - właściciele domów z piętrem nie będą bardzo rozczarowani. Wg producenta nowa wersja firmware ma to uwzględnić
  • scheduler w aplikacji to jakiś żart. Można jedynie ustawić godzinę codziennego odkurzania. Powinna być możliwość wyboru konkretnego dnia, trybu oraz obszaru sprzątania.
    Przykładowy scenariusz: odkurzaj kuchnia 3x dziennie, salon co 3 dni, łazienka co 2 dni, mopowanie 1x tydzień z możliwością wcześniejszego powiadomienia, że jest np. zainstalowany zły pojemnik a w planach za kilka godzin jest mopowanie.
    Częściowo można to obejść używając Automatyzacji z poziomu Mi Home. Udało mi się ustawić odkurzanie w konkretne dni tygodnia czy godziny oraz mopowanie. Brakuje niestety możliwości skonfigurowania konkretnych pomieszczeń.

viomi1.PNG

viomi2.PNG

viomi3.PNG

stol.png

Edited by shyha

• Replies 200
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

W dniu 30.12.2019 o 16:00, rezmus napisał:

jak zainstalujesz moda mi home

https://www.kapiba.ru/2017/11/mi-home.html

mozesz dodac wlasna automatyzacje np sprzatanie danego room id i sobie ja wykonywac wedlug terminarza, czy tam jak chcesz.

Zainstalowałem wersję 5.6.37 i widzę dokładnie te same opcje w automatyzacji co w oryginalnej appce. Gdzieś jest ukryte dodatkowe menu z poziomu Mi Home? Bo w pluginie odkurzacza Viomi nic takiego nie ma.

• Developer

musisz sobie zrobic w koncu kazdy ma inne pokoje ;) zacznij od zrobienia katalogu /vevs/logs/ beda sie tam robic logi roznych urzadzen. jak znajdziesz log odkurzacza (bedzie na gorze viomi.vacuum.v6) to pusc go na kolejne pokoje pojedynczo (mozesz zatrzyac od razu jak ruszy) i zapisz kolejnosc, a potem wrzuc tu loga.

Szukam na forum jakiejś instrukcji, ale nigdzie nie ma. Wrzuciłem więc to vevs/logs w takie lokacje:
1) wewnętrzna/vevs/logs/
2) wewnetrzna/SmartHome/vevs/logs/
3) wewnetrzna/Android/data/com.xiaomi.smarthome/vevs/logs/

Puściłem odkurzacz i nigdzie żadne logi się nie utworzyły w żadnej z tych lokacji

• Developer

zainstaluj ostatnia wesje, ewentualnie zmien 2 opcje na  /SmartHome/logs/vevs/ (tak bylo do niedawna, teraz jest opcja 1, ale nie pamietam od ktorej wersji). zobacz, czy mi home ma uprawnienia do pamieci (storage), ewentualnie zobacz po lte, bo moze logowanie lokalnego miio po wifi nie dziala. u mnie na udostepnionym v6 dziala bez problemu.

• Thanks 1

Instalacja do nowej wersji rozwiązała sprawę. Mam log odkurzacza po odkurzeniu kuchni :) (załączony).
P.S. Moderator może usunąć wątki związane z instalacją modu.

Domyślam się, że run_state:
5 - odkurza
3 - ładuje się

method:
get_curpos - pobierz aktualną pozycję odkurzacza
get_prop - pobierz parametry odkurzania

309013970.txt

odczyt.JPG

Edited by shyha

• Developer

{"id":5298,"method":"set_mode_withroom","params":[0,1,1,11]}

z tego co pamietam to [X,Y,LEN,ID]

X tryb 0 odkurzanie, 1 mop
Y start 1, stop (pauza?) 2
LEN ilosc pomieszczen do sprzatania
ID lista id pomieszczen

ale musisz sobie sam z logami potestowac. teraz robisz katalog /vevs/automations/ i wrzucasz tam przykladowo taki json, ktory po uzyciu w automatyzacji (timer, reczna, inne warunki) powinien sprzatac kuchnie ;)

viomi.vacuum.v6.json

• Thanks 1

W dniu 3.01.2020 o 21:40, shyha napisał:

Dzięki, właśnie to testowałem. Wszystko jest idealnie.

Witam!!

To mam pytanko, czy ten mod rozwiązuje problem sprzatania dwóch pięter??? I jeszcze jedno zapytanie - odnośnie ładowania. U mnie troche ten odkurzacz straszy pod schodami (tam ma baze) podczas postoju świeci się baza i odkurzacz. Jak po naładowaniu wyłączyłem baze a odkurzacz sam się wyłaczył po jakimś czasie to o dziwo po nocnym odpoczynku bateria była naładowana w 50% wiec zakładam, że przechodzi w uśpienie ale baterie ostro zżera chyba, że robi to wyłączona baza. Rozumiem, że nie pozostaje nic innego jak podłączenie bazy na stałe do prądu chyba, że się mylę????

16 godzin temu, zioma1 napisał:

Witam!!

To mam pytanko, czy ten mod rozwiązuje problem sprzatania dwóch pięter??? I jeszcze jedno zapytanie - odnośnie ładowania. U mnie troche ten odkurzacz straszy pod schodami (tam ma baze) podczas postoju świeci się baza i odkurzacz. Jak po naładowaniu wyłączyłem baze a odkurzacz sam się wyłaczył po jakimś czasie to o dziwo po nocnym odpoczynku bateria była naładowana w 50% wiec zakładam, że przechodzi w uśpienie ale baterie ostro zżera chyba, że robi to wyłączona baza. Rozumiem, że nie pozostaje nic innego jak podłączenie bazy na stałe do prądu chyba, że się mylę????

Zależy co rozumiesz przez "problem ze sprzątaniem". U mnie nie ma problemu, o czym pisałem w pierwszym poście, ale jeżeli chodzi o pamiętanie dwóch map to nadal to nie działa. Czekamy na update firmware ze strony Viomi. Mod pozwala jedynie na bardziej szczegółowe definiowanie automatyzacji
Prawda jest taka, że aby uznać moduł map za funkcjonalny to należałoby dać możliwość zapisania mapy obu pięter w opcji odkurzania, ale także wariantów dla mopowania, gdzie można sobie dodać, np dywany do restricted area. 

W dniu 7.01.2020 o 10:58, rezmus napisał:

w wersji od xiaomi (v7) dodali multimapy, mozna do 5 zapisac. obawiam sie, ze v6 juz nie dostanie aktualizacji.

Kupowałem v2 pro w oparciu o te zestawienie i wkurzę się jeżeli okaże się, że Viomi zmieniło zdanie. Kto wymyślił model Pro w takim razie? Sklepy?

Jeżeli okaże się, że wersja Pro to tak naprawdę nadchodzący v8 to będę żądał wymiany w sklepie w którym kupiłem (polski oddział GB).

Z drugiej strony ten odkurzacz po zaaplikowaniu automatyzacji z moda działa tak jak chciałem. Ale brakuje tej kropki nad i z postaci kilku wariantów map.
Robot-odkurzaj%C4%85cy-Xiaomi-Viomi-V2-v

Edited by shyha

• Developer

viomi.v6 - zwykly i pro, robi viomi i sprzedaje pod swoja marka

viomi.v7 - sprzetowo to zasadzie pro, robi to viomi, a sprzedaja z brandem xiaomi tylko w chinach (ostatnio dostal aktualizacje do multimap)

viomi.v8 - to samo co viomi.v7, ale model globalny, jeszcze go nie ma w sprzedazy, ale trafi pewnie do sklepow mi (ta wersja ma mozliwosc instalowania voice packow)

osobiscie obstawiam, ze v6 nie dostanie juz aktualizacji, a jak bedzie zobaczymy. viomi juz odwalilo 1 numer. przed wersja mi home mieli wersje przejsciowa, ktora nie dzialala z mi home, a tylko z ich apka. po 1-2 miesiacach od rozpoczecia sprzedazy (i 1 aktualizacji) porzucili ten model tak samo jak swoj globalny profil na fb ;)

co by nie mowic o roborock to jednak aktualizuja regularnie swoje sprzety przez lata, a nawet potrafia przeniesc do starej generacji czesc ulepszen firmware z nowej.

Edited by rezmus