Jump to content
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Automatyzacja Air Purifier 3 [CN] + Air Purifier 2s [GL]

Koola
 Share

Recommended Posts

Witam

W listopadzie kupiłem na AliExpress oczyszczacz Air Purifier 3 [wersja CN - wysyłka z magazynu w Polsce]. Ponieważ jednocześnie dostałem bramkę Mi Smart Gateway 2 z polskiej dystrybucji to zmieniłem aplikację Mi Homę na wersję modowaną (aktualnie najnowsza wersja 5.6.39) - w aplikacji ustawiłem region PL i język PL - oczyszczacz jest w strefie czasowej CET - ustawiłem automatyzację oczyszczacza tak:
- jeżeli PM 2.5 < 3 - wyłącz [aktywny całą dobę]
- jeżeli PM 2.5 > 5 - włącz i ustaw tryb "night mode" [aktywny od 22:30 do 7:00]
- jeżeli PM 2.5 > 6 - włącz i ustaw tryb "auto mode" [aktywny od 7:00 do 22:30]
- jeżeli PM 2.5 > 6 i < 15 - ustaw tryb "auto mode" [aktywny od 7:00 do 22:30]
- jeżeli PM 2.5 > 15 i < 50 - ustaw tryb "favorite level 3" [aktywny od 7:00 do 22:30]
- jeżeli PM 2.5 > 50 i < 100 - ustaw tryb "favorite level 5" [aktywny od 7:00 do 22:30]
- jeżeli PM 2.5 > 100 i < 200 - ustaw tryb "favorite level 9" [aktywny od 7:00 do 22:30]
- jeżeli PM 2.5 < 200 - ustaw tryb "favorite level 14" [aktywny od 7:00 do 22:30]
Wszystko działa w miarę OK - oczyszczacz przełącza się na tryb nocny a przy próbie ręcznego wybrania trybu wraca do trybu ustalonego przez automatyzację (np. przyciśnięcie "Auto" po 22:30 powoduje że oczyszczacz na parę(naście) sekund przechodzi w tryb "auto mode" po czym wraca w tryb "night mode").

Kupiłem drugi oczyszczacz - jednak tym razem uznałem że wystarczy mniej wydajny i kupiłem Air Purifier 2s [wersja GL - z polskiej dystrybucji] - podłączyłem go do aplikacji - oczyszczacz jest w strefie czasowej CET - automatyzację ustawiłem tak samo jak dla pierwszego oczyszczacza Air Purifier 3. Jednak w tym wypadku automatyzacja nie działa tak jak w pierwszym oczyszczaczu - np. oczyszczacz czasami w ogóle nie wchodzi w tryb nocny i nie uruchamia trybów innych niż "auto mode". W dzienniku automatyzacji wersji 2s są tylko akcje włącz/wyłącz - w przypadku wersji 3 są widoczne aktywacje/dezaktywacje innych trybów. Screeny porównawcze poniżej.
bsvhol306mue.jpg43gbaggg9xq1.jpg

Czy da się coś zrobić by automatyzacja w wersji 2s [GL] działała jak w wersji 3 [CN]?

Druga sprawa to kwestia opisów warunków i akcji w automatyzacji dla poszczególnych wersji. W wersji 2s wszystkie warunki i akcje mają znaczek ~ przed nazwą a wersji 3 tylko cztery akcje "mode set to..." mają ten znaczek. Screeny porównawcze poniżej.
m710y9lpkrks.jpgti02dqr0hv4p.jpg
Czym to jest spowodowane?

Edited by Koola

18 minut temu, rezmus napisał:

2s od strony chmury nie obsluguje warunkow z zakresem aqi (wieksze i mniejsze w 1 scenie)

masakra  ;(

19 minut temu, rezmus napisał:

musisz w json pogrzebac i zrobic zakres na 1 warunku.

Masz jakiś link do pomocy (po polsku) jak ogarnąć automatyzację przez plik json?

• Developer

nie ma czegos takiego ;)

zobacz sobie ten json dodalem tam 2 przykladowe warunki PM2.5 in range... na zakres aqi. reszte robisz analogicznie, potem wrzucasz do pamiec_wewnetrzna/vevs/automations/ (jesli nie masz tych katalogow to je robisz) i po restarcie mi home masz dodatkowe warunki z takimi zakresami jak sobie w json ustawiles.

zhimi.airpurifier.mc1.json

15 minut temu, rezmus napisał:

dodalem tam 2 przykladowe warunki PM2.5 in range...

To jest to?

{
      "sc_id":801,
      "enable":true,
      "name":"PM2.5 in range 6-15",
      "src":"device",
      "key":"prop.zhimi.airpurifier.mc1.aqi",
      "model":"zhimi.airpurifier.mc1",
      "did":"",
      "groupInfo":[

],
      "tr_id":105,
      "value":{
        "min":6,
        "max":15
      }
    },
    {
      "sc_id":802,
      "enable":true,
      "name":"PM2.5 in range 16-50",
      "src":"device",
      "key":"prop.zhimi.airpurifier.mc1.aqi",
      "model":"zhimi.airpurifier.mc1",
      "did":"",
      "groupInfo":[

],
      "tr_id":105,
      "value":{
        "min":16,
        "max":50
      }
    },

Te numery "sc_id" to mają być kolejne numery 801, 802,... ?

• Developer

mozesz dac kolejne, to ma znaczenie wizualne tylko zeby ci podswietlic odpowiednia opcje jak edytujesz scene.

wrzuc ten z zalacznika i jak beda dodatkowe opcje to edytuj sobie, bo jak cos sie wysypie to bedziesz wiedzial z jakiego powodu ;)

Edited by rezmus

• 2 months later...
  • 7 months later...

Odkopuje trupa.

Próbowałem zastosować się do powyższej instrukcji. Niestety załączony powyżej json jest już niedostępny więc skopiowałem tekst z cytatu do notatnika i zrobiłem json:) Niestety po wgraniu do folderu i restarcie aplikacji możliwość jakiejkolwiek automatyzacji (na bazie modu) nie pokazuje się... Po usunięciu pliku wszystko wraca do stanu wyjściowego. Czy ktoś ma pomysł co powinienem zrobić?

• 11 months later...

Odgrzeję ten temat. 

Czy któryś z oczyszczaczy powietrza działający pod Xiaomi Home jest w stanie działać samodzielnie z automatyzacjami?

Bez problemów z chmurą i interwałami.

Po prostu ustawiam przedziały PM i... działa błyskawicznie :)

W dniu 2.11.2021 o 20:43, Ulung napisał:

Po prostu ustawiam przedziały PM i... działa błyskawicznie :)

U mnie Mi2 tak działa. Mam ustawione żeby się włączył powyżej 22 i wyłączył poniżej 11, a sam oczyszczacz na stałe w trybie auto. Mi to w zupełności wystarcza.

Ale to ten bez wyświetlacza, prawda? Też mam jeden taki i faktycznie działa tak, jak się go zaprogramuje, ale z kolei czujnik ma starszego typu i często się odpala bez sensu ;) Musiałbym dokupić chyba zewnętrzny czujnik laserowy (o ile laserowe zewnętrzne są w ogóle) i spiąć go z oczyszczaczem.

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
 Share

• Create New...