przemekbial Posted December 10, 2019 Share Posted December 10, 2019 Witam. Mam ledy w kuchni, z zasilaczem, podpięte pod aqara przełącznik 2-kanałowy. W apce pokazuje zużycie rzędu 1000W. Coś źle podłączyłem? Czy raczej wina aplikacji? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted December 10, 2019 Administrator Share Posted December 10, 2019 No dość spory pobór, a jakie ledy - pasek - jaki zasilacz (ile watów). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemekbial Posted December 11, 2019 Author Share Posted December 11, 2019 Paski ledowe nie pamiętam. Brane w Castoramie jakieś średniaki. Zasilacz DIALL albo 25W albo 75W. Przecież to nie jest możliwe aby ten zestaw tyle brał. Może z aplikacją coś się dzieje? Chyba, że inne podlaczenie?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal01 Posted December 11, 2019 Share Posted December 11, 2019 Najlepiej by było podłączyć je do jakiegoś miernika np. gniazdkowego i sprawdzić czy nie przekłamuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemekbial Posted December 11, 2019 Author Share Posted December 11, 2019 a jak je podłączyć wszystkie na raz do takiego gniazdka? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemekbial Posted December 11, 2019 Author Share Posted December 11, 2019 10 godzin temu, Lector napisał: No dość spory pobór, a jakie ledy - pasek - jaki zasilacz (ile watów). zasilacz DIALL 25W. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal01 Posted December 11, 2019 Share Posted December 11, 2019 Zasilacz przecież dostaje 230V, jeśli jest do niego podłączony na stałe przewód napięciowy to go odłącz i podłącz przewód z wtyczką do gniazdka, wepnij do miernika a miernik do gniazdka i Ci pokaże faktyczne zużycie energii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemekbial Posted December 11, 2019 Author Share Posted December 11, 2019 widząc to zdjęcie, w które miejsce mam się wpiąć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted December 11, 2019 Administrator Share Posted December 11, 2019 LEDy mogą przekłamywać - wina zasilania. Było kilka tematów w necie o zawyżaniu liczników elektronicznych przy żarówkach ledowych. Możesz jeszcze oddalić moduł od zasilacza, bo może dostaje jakieś pole magnetyczne. Najprościej podłącz inne źródło światła - stara żarówka pod drugie L i zobacz jak się zachowuje licznik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemekbial Posted December 11, 2019 Author Share Posted December 11, 2019 Rozmawiałem ze sprzedawcą i zaproponował odesłać przełącznik Aqara i wymienią na drugi. Podejrzewają, że może to kwestia przekłamania samego licznika w przełączniku. Zobaczymy jak wróci. Piszesz, że wina zasilania. Rozumiem, że nie mówisz stricte o zasilaczu, a raczej małym prądzie generowanym przez paski LED. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted December 11, 2019 Administrator Share Posted December 11, 2019 https://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/rachunki-energia-elektryczna-liczniki,1,0,2285057.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal01 Posted December 12, 2019 Share Posted December 12, 2019 17 godzin temu, przemekbial napisał: widząc to zdjęcie, w które miejsce mam się wpiąć? Wypiąć przewód który masz podpisany jako zasilanie ze ściany bo podejrzewam że tam jest główne zasilanie i w to miejsce podłączyć przewód z wtyczką i do gniazdka. Tylko uważaj żeby Cie nie poraziło, ja nie biorą na siebie odpowiedzialności ???? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted December 12, 2019 Administrator Share Posted December 12, 2019 Jeżeli masz ten miernik, to musisz go zamontować "zamiast kostki" czyli kable ze ściany instalujesz gniazdko, wpinasz licznik a w licznik wpinasz to co łączyliśmy w innym wątku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemekbial Posted December 12, 2019 Author Share Posted December 12, 2019 Dziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemekbial Posted December 12, 2019 Author Share Posted December 12, 2019 zmieniłem wyświetlacz i jest ok. 5-6 W poboru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts