Jump to content
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Czujnik smogu

Lector
 Share

Recommended Posts

• Administrator

Dziś uruchomiłem swój pierwszy czujnik smogu :)

Jest to aktualnie dość prowizorycznie zrobione, ale pewnie sobie wydrukuje jakąś obudowę.

Docelowo i tak chyba pójdę w gotowy KIT https://nettigo.pl/products/nettigo-air-monitor-kit-0-3-2-zbuduj-wlasny-czujnik-smogowy

A tu kilka stron z moją lokalizacją:

Jak dla mnie super sprawa. Jako ze czujnik mam na dworze (w tej chwili w drewnianej wiacie) to LCD na nim jest mało przydatne. Będzie obudować to już coś będzie widać. A docelowo będzie bezprzewodowy wyświetlacz w domu.

• 1 month later...
  • 3 months later...
  • 3 weeks later...
W dniu 27.11.2019 o 17:47, Lector napisał:

Dziś uruchomiłem swój pierwszy czujnik smogu :)

Jest to aktualnie dość prowizorycznie zrobione, ale pewnie sobie wydrukuje jakąś obudowę.

[…]

A tu kilka stron z moją lokalizacją:

Od 2 tygodni nie ma odczytów z twojego czujnika (przynajmniej z tych linków powyżej) - to związane z jakimś etapem rozwoju projektu, czy sprzęt poległ w warunkach pracy na zewnątrz?

A generalnie to jest konstrukcja na bazie tego projektu?

https://github.com/hackerspace-silesia/Smogomierz

Z okazji Covida odgruzowałem trochę elektroniki z szuflad :P ale akurat RPi, które planowałem użyć (kiedyś myślałem o budowie czegoś podobnego w rodzaju stacji pomiaru powietrza i/lub stacji pogodowej  na bazie RPi i trochę sprzętu pod tym kątem uzbierałem) poszło na obliczenia w https://foldforcovid.io/ , (w sumie nie tylko to RPi, bo do obliczeń związanych z wirusem "zatrudniłem" sporo sprzętu, by się nie marnował…).

A tymczasem widzę że projekt "smogomierz" bazuje po prostu na ESP (a ESP wręcz się u mnie walają - kiedyś po zjaraniu 1 modułu zamiast dobrze poszukać gdzie  skitrałem cały zapas zamówiłem kolejne :D ).

Miałem jeszcze mnóstwo innych pytań, ale po prostu zacząłem czytać i widzę, że np. projekt luftdaten (który widziałem ostatnio we wczesnej fazie rozwoju, gdy był tylko po niemiecku, co mnie skutecznie odstraszyło :P) doczekał się polskiej wersji:

http://luftdaten.org.pl/

Tłumaczenia są wprawdzie dość koślawe, ale język elektroniki jest dość uniwersalny :P więc ostatecznie z niemieckiej wersji dowiedziałem się, że czujnik jakim dysponuję -  Plantower PMS5003 da się wykorzystać, więc się biorę do roboty.

Edited by szopen

Dzięki panowie za odzew - zacząłem klecić zanim podrzuciliście linki, mój (przed)wczorajszy prototyp (póki co totalna prowizorka zasilana z powerbanka, ale jedną noc już przeżyła - hehe taki akcent tematyczny tu się wdał bo ten PB to Zhimi, czyli popularne tutaj logo) bazuje na NodeMCU v3 (+ płytka prototypowa NodeMCU Base 1.0 z przetwornicą, co umożliwi zasilanie później wyższym napięciem, a nie przez USB, bo chytry plan zakłada przesłanie zasilania z chaty kablem antenowym idącym do anteny przeznaczonej do odbioru radia DAB) + PMS5003 + BMP280 (tymczasowo bo nie mam BME) + tymczasowo wyświetlaczyk OLED 0,9' - sens tego rozmiaru jest żaden, co widać na zdjęciu:

magnifier_20200531_123304.thumb.png.8f9ae0b659f4c65830787a51720b1f31.png

snapseed_20200531_140749-01.thumb.jpeg.af55c5d11f470bc5e46ce55d298d9195.jpeg

W ramach pierwszego eksperymentu podpiąłem wraz z BMP280 także DHT-11 by czymś mierzyć wilgotność (jak się okazało nie zadziałał poprawnie - więc: albo ma konflikt z BMP280? albo może już nieobsługiwany(?) przez binarne firmware luftdaten, choć w gąszczu dokumentacji mi mignął i jakieś odniesienie w kodzie źródłowym znalazłem, ale raczej będę używał gotowy soft luftdaten bądź nettigo NAMF licząc na automatyczne OTA, więc niezależnie od przyczyny użyję innych czujników), przy okazji wyszło kiedy zacząłem "kompletować" podzespoły do stacji pogodowej - to musiało być daaawno :D bo "na dziś" na 100% bym nie wybrał DHT-11, a niestety z braku sprzętu nie mam teraz pomiaru wilgotności (a wydawało się, że mam pełne szuflady zbędnej elektroniki).

1285697992_Obecnewskazania_cens.png.f3a908a5920dd8951008a4c520ea0420.png

Swoją drogą zamiast dokładać np. DHT22 czy HTU21D po prostu podmienię BMP280 na BME280 (niestety teraz takowego nie posiadam), ten malutki OLED na 100% wkrótce stamtąd wyleci, docelowo prawdopodobnie po prostu użyję znakowego wyświetlacza LCD (jakiś typowy na HD44780 z konwerterem z I2C).

Przyjrzałem się teraz dokładniej projektowi nettigo i parę rozwiązań z wersji 0.3.x mi się podoba, a szczególnie ciekawe jest rozwiązanie dogrzewania powietrza dolotowego - mam na myśli moduł HECA.

Zacząłem myśleć o obudowie do mojego "druciaka", tak by się dało to wykorzystać możliwości polskiego softu (konkretnie mam na myśli integrację automatycznej grzałki). Kolejny miernik smogu chyba zbuduję jednak w oparciu o ich projekt, a w każdym razie zapewne PCB i obudowę, a przede wszystkim SDS011 (a może po prostu kupię kit?), bo próbując to uruchomić już się przekonałem, jak Plantower jest niewygodny i już widzę błąd - polutowałem zbyt krótkie kable (we wstępnym planie zasadniczy sensor będzie w jednym pudełku, by mieć możliwość manewru i jakiegoś skierowania ciągu powietrza oraz ewentualnej wymiany całego Plantower'a gdy się zużyje - mam akurat taką aluminiową puszkę, a główna część elektroniki wyląduje w plastikowej obudowie - w końcu WiFi musi działać :Praczej w pełni hermetycznej, ewentualnie z wyświetlaczem).

Powiem więcej - już się przesiadłem z firmware luftdaten na NAMF od nettigo (FW miały być kompatybilne i zamienne, ale tu pasuje taki tekst z jakiejś reklamy: "no prawie" :P trafiłem na kwestię innej obsługi czujnika Boscha - luftdaten ma uniwersalny wybór BMx i dalej jakoś sprytnie wykrywa co jest podpięte, a NAMF wymaga ręcznego wyboru, nieco inaczej też raportują odczyty i tu chyba pies pogrzebany), wywiało mi czujnik z chmury luftdaten (tu akurat nie mam pewności czy to wiązać ze zmianą FW), więc może faktycznie warto od razu zacząć od NAMF.

1713209675_Obecnewskazania_02_cens.thumb.png.302bab1669b5dd2da45ffec9bd5dfc76.png

W opensensemap za to musiałem "podrasować" ustawienia, bo oni nie przewidują takiego zestawu czujników jak akurat posiadam, ale…

Podsumowując w 1 zdaniu  - jestem wręcz zachwycony tymi projektami!

Edited by szopen
poprawki
  • Like 1