Jump to content
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Sterowanie ogrzewaniem

M_jak_Marcin
 Share

Recommended Posts

• Administrator

Wszystko zależy jaki masz kocioł, a dokładniej czy jest w nim zwora do sterowania pracą.

Czyli jak masz jakieś sterowanie wywalasz, bierzesz gniazdko i montujesz dodatkowy przekaźnik aby sterować zworą beznapięciowo.

Do tego termometry i scena do sterowania gniazdkiem. Można też dołożyć czujniki okien.

Ale jest minus, padnie serwer nie masz ogrzewania. Jak padnie na załączonym to kocioł może się zagotować.

Nie wiem czy nie lepszym rozwiązaniem nie są elektrozawory i sterowanie przepływem wody w poszczególnych pomieszczeniach na podstawie czujników temperatur. W tedy możesz wykorzystać ze jak okno jest otwarte powyżej minut to wyłącz grzanie w pomieszczeniu.

Dziękuję za odpowiedz, ale nie o takie rozwiązanie podpytywałem, było by to rozwiązanie droższe od pieniędzy :)

Są na rynku takie sterowniki WIFI (program tygodniowy z czujnikami temp) za kilka setek, ale myślałem że będę miał to w jednej aplikacji MI HOME.

Dzięki jeszcze raz, pozdrawiam

Marcin

Dzień dobry

Używam czujnika temperatury i sterowanie  podczerwienią ( https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=uI2EFviXEig) - do grzania klimą.  Nie wiem, w jakim interwale czasowym czujnik wysyła temperaturę, ale działa to różnie, ze wskazaniem na w miarę dobrze. Mam ustawione, że jak temp, spadnie poniżej 21 stopni, to klima ma wejść w tryb ogrzewania na 23 stopnie.  Potrafi NIE zadziałać i nic nie robi, a w mieszkaniu zimno.  Zauważyłem, że jak czujnik wsadzę do lodówki, to zaraz wszystko startuje - jakby, był uczulony na gwałtowną zmianę temperatury, a taka powolna - sporadycznie, była mu obojętna... Także, z czujnikami to bym uważał :)  Chyba, że mój jakiś dziwny...

• 1 month later...

Cześć,

odświeżę temat :) Otóż od dwóch lat steruję kotłem kondensacyjnym i na ekogroszek wykorzystując ekosystem xiaomi. Czujnik temperatury uruchamia i wyłącza smart gniazdko, które steruje przekaźnikiem z cewką 230V (opisywałem zresztą system na miui polska). Działa to bardzo dobrze i skutecznie ale pod pewnymi warunkami. Z racji wielkości domu, a przede wszystkim ilości urządzeń xiaomi mam już 3xgateway w tym najnowszy (ten kupiłem z ciekawości). Urządzenia muszą być podłączone do tego samego gateway - wtedy działa to w trybie LAN, a nie cloud. Nawet po utracie dostępu do internetu system włącza/wyłącza w danej chwili pracujący kocioł. Nie wiem czy to ma znaczenie ale reguły automatyzacji muszą być dopięte do tego samego gatewaya, do którego mam dopięte gniazdko i czujnik temperatury. Można (i ja mam tak zrobione) tak zrobić, żeby kocioł się wyłącza po otwarciu któregokolwiek okna na czas dłuższy niż 1 minuta. Warunek aby to działało dobrze to spięcie czujnika otwarcia okna z tym samym gatewayem co gniazdko i czujnik temperatury. Wtedy mamy tryb LAN.

Można jeszcze użyć głowic na grzejniki o napędzie elektrycznym, które w zależności od pożądanej temperatury otwierają się lub zamykają grzejnik za pośrednictwem na przykład smart gniazdka. Mam już skompletowane i siłowniki i gniazdka ale jakoś brak mi czasu, żeby to spiąć ze sobą :)

Klimatyzacja + krążek IR od xiaomi działa słabo. Wszystkie dane są zapisane w chmurze, a dodatkowo dochodzi kwestia różnicy w trybie pracy urządzeń. IR remote jest WiFi, a czujniki temperatury Zigbee, co oznacza, że z definicji będzie to działać tylko przez chmurę i po prostu nie zawsze to zadziała. Niestety. Rozwiązaniem jest AC Companion, który teraz kosztuje jakieś grosze - ostatnio kupowałem na ali za 15 dolców. AC Companion ma wbudowany termometr, możliwości automatyzacji, pomiar zużycia prądu itd.

Pozdro

Edited by Phil_ips

• 3 weeks later...
W dniu 15.01.2020 o 08:52, Phil_ips napisał:

Cześć,

odświeżę temat :) Otóż od dwóch lat steruję kotłem kondensacyjnym i na ekogroszek wykorzystując ekosystem xiaomi. Czujnik temperatury uruchamia i wyłącza smart gniazdko, które steruje przekaźnikiem z cewką 230V (opisywałem zresztą system na miui polska). Działa to bardzo dobrze i skutecznie ale pod pewnymi warunkami. Z racji wielkości domu, a przede wszystkim ilości urządzeń xiaomi mam już 3xgateway w tym najnowszy (ten kupiłem z ciekawości). Urządzenia muszą być podłączone do tego samego gateway - wtedy działa to w trybie LAN, a nie cloud. Nawet po utracie dostępu do internetu system włącza/wyłącza w danej chwili pracujący kocioł. Nie wiem czy to ma znaczenie ale reguły automatyzacji muszą być dopięte do tego samego gatewaya, do którego mam dopięte gniazdko i czujnik temperatury. Można (i ja mam tak zrobione) tak zrobić, żeby kocioł się wyłącza po otwarciu któregokolwiek okna na czas dłuższy niż 1 minuta. Warunek aby to działało dobrze to spięcie czujnika otwarcia okna z tym samym gatewayem co gniazdko i czujnik temperatury. Wtedy mamy tryb LAN.

Można jeszcze użyć głowic na grzejniki o napędzie elektrycznym, które w zależności od pożądanej temperatury otwierają się lub zamykają grzejnik za pośrednictwem na przykład smart gniazdka. Mam już skompletowane i siłowniki i gniazdka ale jakoś brak mi czasu, żeby to spiąć ze sobą :)

Klimatyzacja + krążek IR od xiaomi działa słabo. Wszystkie dane są zapisane w chmurze, a dodatkowo dochodzi kwestia różnicy w trybie pracy urządzeń. IR remote jest WiFi, a czujniki temperatury Zigbee, co oznacza, że z definicji będzie to działać tylko przez chmurę i po prostu nie zawsze to zadziała. Niestety. Rozwiązaniem jest AC Companion, który teraz kosztuje jakieś grosze - ostatnio kupowałem na ali za 15 dolców. AC Companion ma wbudowany termometr, możliwości automatyzacji, pomiar zużycia prądu itd.

Pozdro

Cześć,
nie chcę zaśmiecać tematu, ale nie umiem napisać Ci na pw, bo dopiero założyłem tutaj konto. Mógłbyś mi troszkę szerzej wyjaśnić jak to działa? Nie mam jeszcze kotła ze sterownikiem, ani nie znam się zbytnio na elektryce, ale interesuje mnie jak można to zautomatyzować. W jaki sposób smart gniazdko poprzez włączanie się i wyłączanie się steruje kotłem? Jakie rzeczy można z takiego systemu "wydobyć"? Byłbym bardzo wdzięczny za info.

Pozdrawiam

• 8 months later...
W dniu 15.01.2020 o 08:52, Phil_ips napisał:

Cześć,

Pozdro

Cześć,

Zachęcony między innymi Twoim postem, zorganizowałem sobie sterowanie grzanie za pomocą Xiaomi. Mam jeden problem, którego nie umiem przejść. Mianowicie chodzi automatyzację włączania kotła ze względu na temperaturę. Za Chiny nie chce mi to działać jak należy. Wg godziny włącza się, ale jeśli ustawię od temperatury to tylko wtedy jeśli jest np. 22 stopnie, ja mam ustawione, że ma się włączyć poniżej 21. Wtedy jak spadnie to się włącza. Potem wyłączam jak wzrośnie powyżej 22. Nie ma problemu. Problem pojawia się wtedy jeśli chcę mieć grzanie tylko np od 15:00-0:00. Wtedy zastana temperatura o godz. 15 jest niższa niż 21 i kocioł się nie włącza. Rozwiązałem to na razie tak, że dodałem dodatkową regułę uruchamiającą kocioł o 15:00, ale nie podoba mi się to rozwiązanie. Widzę tu lukę również w drugą stronę, tzn. jeżeli grzanie będzie włączone z jakiegość powodu powyżej 22 st. to się nie wyłączy. Można oczywiście założyć dodatkową "pułapkę" np. 25 st. Ciekawy jestem jak Ty masz to rozwiązane?

Pozdrawiam!

Kocioł kotłem... Hehe 

Ostatnio się zastanawiałem i szukałem, ale nie znalazłem głowic termostatycznych działających w systemie xiaomi. W aplikacji też nie widzę, ciekawe kiedy firma takie zrobi i będzie to działało. Aktualnie mam w bloku głowice termostatyczne z programatorem i jest to mega lepsze rozwiązanie od manualnych. Widzę duża oszczędność na ogrzewaniu. Kolejnym etapem byłoby gdyby to było spięte w systemie xiaomi i współgrało właśnie z oknami, nawilzaczem itd... :-)

Godzinę temu, cort06 napisał:

Kocioł kotłem... Hehe 

Ostatnio się zastanawiałem i szukałem, ale nie znalazłem głowic termostatycznych działających w systemie xiaomi. W aplikacji też nie widzę, ciekawe kiedy firma takie zrobi i będzie to działało. Aktualnie mam w bloku głowice termostatyczne z programatorem i jest to mega lepsze rozwiązanie od manualnych. Widzę duża oszczędność na ogrzewaniu. Kolejnym etapem byłoby gdyby to było spięte w systemie xiaomi i współgrało właśnie z oknami, nawilzaczem itd... ?

Chyba trzeba się przesiąść na Tuyę...

W dniu 13.10.2020 o 14:26, michu300 napisał:

Chyba trzeba się przesiąść na Tuyę...

Próbowałem sterować kotłem poprzez ekosystem Xiaomi i się poddałem. Zawsze był jakiś problem.

Kupiłem na allegro Sonos Basic z termometrem przerobiony, by miał beznapięciowe wyjście i z wgraną Suplą (cena chyba 40 lub 50 zł). I działa to bardzo dobrze.

Supla ma nawet specjalną aplikację o funkcjonalności termostatu.

https://forum.supla.org/viewtopic.php?f=24&t=2359

No trudno - mam 26 urządzeń Xiaomi i oddzielnie Suplę

W dniu 16.10.2020 o 10:39, pasazer napisał:

Próbowałem sterować kotłem poprzez ekosystem Xiaomi i się poddałem. Zawsze był jakiś problem.

Kupiłem na allegro Sonos Basic z termometrem przerobiony, by miał beznapięciowe wyjście i z wgraną Suplą (cena chyba 40 lub 50 zł). I działa to bardzo dobrze.

Supla ma nawet specjalną aplikację o funkcjonalności termostatu.

https://forum.supla.org/viewtopic.php?f=24&t=2359

No trudno - mam 26 urządzeń Xiaomi i oddzielnie Suplę

Ja też mam Suplę, ale... Żeby zapewnić 100% działanie musi być albo internet cały czas, albo prywatna instancja chmury. Internet niby jest, ale jak nie będzie to problem. Z prywatną instancją jest o tyle problem, że trzeba od czasu do czasu aktualizować itp itd. Dlatego zdecydowałem się na Xiaomi z bramką. Zrobiłem całą szafkę sterowniczą i wszystko działa, ale... funkcjonalność jest dość ograniczona, bo gdybym chciał np. zrobić sobie oprócz prostego sterowania (spada ponizej 21 st. - włącz kocioł, jest powyżej 22 - wyłącz kocioł), np. scenę obniżenia (tryb obniżenia - progi odpowiednio o 6-7 stopni niższe), to już problem... Właśnie nad tym główkuję. 

2 godziny temu, michu300 napisał:

Ja też mam Suplę, ale... Żeby zapewnić 100% działanie musi być albo internet cały czas, albo prywatna instancja chmury. Internet niby jest, ale jak nie będzie to problem. Z prywatną instancją jest o tyle problem, że trzeba od czasu do czasu aktualizować itp itd. Dlatego zdecydowałem się na Xiaomi z bramką. Zrobiłem całą szafkę sterowniczą i wszystko działa, ale... funkcjonalność jest dość ograniczona, bo gdybym chciał np. zrobić sobie oprócz prostego sterowania (spada ponizej 21 st. - włącz kocioł, jest powyżej 22 - wyłącz kocioł), np. scenę obniżenia (tryb obniżenia - progi odpowiednio o 6-7 stopni niższe), to już problem... Właśnie nad tym główkuję. 

na sopli jest to lepiej zrobione. Zgadzam się, że musi być internet. Ale jak nie ma przez chwilę to nie ma problemu. Chyba, że u Ciebie łącze pada na wiele dni.

Swoją drogą jestem pod wrażeniem wifi w Sonoff Basic. Mam go w kotłowni, w szafie przy piecu. Router jest 2 piętra wyżej, kilka ścian po drodze. Telefon nie łapie zasięgu, a Sonoff jest połączony

5 minut temu, michu300 napisał:

Jak działa harmonogram? Czy jak wejdzie w okres aktywności to porównuje temperaturę z zadaną, czy czeka na spadek jak w Xiaomi?

Podajesz 2 temperatury. Poniżej której zawsze będzie włączał i powyżej której zawsze będzie wyłączał.

Czyli jak podasz 20-21 to oznacza, że poniżej 20 włączy piec i wyłączy jak będzie 21. Skok jest co 0,1 stopnia C

Jest to dokładnie opisane

20 godzin temu, pasazer napisał:

Podajesz 2 temperatury. Poniżej której zawsze będzie włączał i powyżej której zawsze będzie wyłączał.

Czyli jak podasz 20-21 to oznacza, że poniżej 20 włączy piec i wyłączy jak będzie 21. Skok jest co 0,1 stopnia C

Jest to dokładnie opisane

O i o to chodzi, ale póki co tylko skrypty?

Właśnie udało mi się zrobić to czego mi brakowało najbardziej, czyli włączania i wyłączania ręcznego w tryb obniżenia. Użyłem przycisków Aqara. Pojedyncze kliknięcie - wyłącza sceny obniżenia i włącza sceny grzania, podwójne wyłącza grzanie i włącza sceny obniżenia. W sumie mając te rzeczy jestem mniej więcej zadowolony w tej chwili z działania tego systemu na Xiaomi. Jeśli chodzi o Suplę to zostanę na razie przy oświetleniu i bramach.

• 1 month later...

na ali jest za 130pln. Opis tego cuda jest jaki1984544773_Screenshotatlis0919-17-05.png.2a97d98b8c0840238f984d2a583eaa80.png

Ja mam piec 2funkcyjny saunier deavala i jest złącze ebus .

1384569527_Screenshotatlis0919-20-35.png.f99609d0fbde6b07a0c8e3efb303018d.png 

Nie wiem, którą zworkę usunąć 1 czy 2. 3 odpowiada za sterowanie czujnikiem pokojowym, który chciałbym ewentualnie zostawić (tam steruje temp wody w kranie).

Nie wgryzałem się jeszcze w suplę i sonosa ale pobierznie to rozwiązanie działa na zasadzie on/off całego pieca na podstawie danych z czujników, right?

Screenshot at lis 09 22-32-30.png

@corass

Ja mam dwufunkcyjny Vaillant i jak analizowałem temat to ogólnie są 3 możliwości podłączenia zewn. sterowników:

-ebus

-łącze 7/8/9

-łącze 3/4 - beznapięciowe

Ja korzystam z tego ostatniego. Nie chodzi tu o włączenie/wyłączenie całego pieca. Działa to na zasadzie zwarcia beznapięciowego: obwód zamknięty - piec podgrzewa obieg w kaloryferach. Ciepła woda w kranach działa niezależnie.

Temat rozwiązał mi Sonoff Basic przerobiony na wersję beznapięciową.