lshadow Posted November 17, 2019 Share Posted November 17, 2019 Kupiłem niedawno Aqara hub z kilkoma akcesoriami z Aliexpresu i za nic nie mogę się do niego podłączyć. Wiem że to jest częsty problem ale przeczytałem już sporo o rozwiązaniach i nic mi nie działa. Zacząłem od zainstalowania aqara home ale od razu dostałem informację że dla ludzi z poza Chin jest inna aplikacja. Stwierdziłem że skoro mam się przełączyć na mi home to nie ma problemu i tak już ją miałem bo mam odkurzacz of Xiaomi. Aplikację ściągnąłem z gogle play-a (wersja 5.6.13) zmieniłem lokalizację na Mainland China ale nie mogę znaleźć Aqara hub-a. Próbowałem na dwóch różnych routerach, dwóch różnych komórkach ale nic nie działa. Hub po resecie błyska na żółto i coś tam gada po Chińsku na początku mimo to nie mogę go znaleźć ani automatycznym szukaniem ani manualnym. Zaktualizowałem też mi home do nowszej wersji też nie pomogło która jest chyba dostępna dla Chin (wersja 5.6.19). Macie pomysł jak się do tego podłączyć bo już cierpliwość mi się kończy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomiq75 Posted November 17, 2019 Share Posted November 17, 2019 A moda od rezmusa próbował? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted November 17, 2019 Developer Share Posted November 17, 2019 (edited) hub masz z chinska wtyczka? na china powinno ci go wykryc. uzywasz android, czy ios? zobacz, czy masz taka siec wifi rozglaszana lumi-gateway-aqhm0X_YYYY? jesli tak to aqhm01, czy 02? Edited November 17, 2019 by rezmus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lshadow Posted November 17, 2019 Author Share Posted November 17, 2019 Hub mam z chińską wtyczką i używam androida. Widzę dodatkową sieć wi-fi po podłączeniu gatewaya ale nazywa się aqara Hub-D296. Mogę się z nią połączyć ale wtedy w mi home też nie mogę znaleźć huba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted November 17, 2019 Developer Share Posted November 17, 2019 nazwa wifi swiadczy o tym, ze dostales huba ze starej serii, ktora nie miala fabrycznego wsparcia w mi home. tylko teraz masz problem, bo apka aqara przez rodo odrzuca polaczenia z EU. musisz zainstalowac na fonie jakis vpn z ip poza EU i podlaczyc bramke do apki aqara. tam zrobisz aktualizacje fw i bedziesz mogl uzywac w mi home. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lshadow Posted November 18, 2019 Author Share Posted November 18, 2019 wielkie dzięki za informację to wiele wyjaśnia. Zastanawia mnie tylko czy po aktualizacji firmware-u będzie wszystko działało normalnie czy będę dalej musiał kombinować z VPN-em. I tak przy okazji gdzie mogę znaleźć ten mod do mi home app na androida? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted November 18, 2019 Developer Share Posted November 18, 2019 teoretycznie po aktualizacji powinna dzialac z mi home normalnie, mod masz w tym dziale podpiety. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lshadow Posted November 23, 2019 Author Share Posted November 23, 2019 Dziękuję Rezmus za pomoc dawno się tak nie namęczyłem ze sprzętem ale się udało. Krótkie podsumowanie jakby ktoś miał ten sam problem. Jedyna opcja żeby dało się tego używać to zrobienie sieci vpn i podłączenie się z innego kraju przez aqara app. Wtedy trzeba zaktualizować firmware z wersji 1.2.26 w moim przypadku do najnowszej 1.6.7. Po aktualizacji firmware działa normalnie z mi home. Największy problem jest z tym vpn-em bo nie wystarczy zainstalować sobie apke z vpn na telefonie i się do niego połączyć bo standardowy routing działa tak że urządzenia podłączone do telefonu łączącego się przez vpn idą zwykłym nieszyfrowanym łączem. Na laptopie też nie działalo trzeba byłoby wpisywać tabele routingu ręcznie. Ja musiałem skonfigurować router do działania przez vpn. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sxc Posted February 28, 2020 Share Posted February 28, 2020 (edited) Też mam problem z dodaniem Aqara Hub, używam androida z europejską wersją Xiaomi Home i iPhona z chińska. Oczywiście podczas szukania Aquara HUB miga na zółto.Android: W Xiaomi Home szukam Aquara HUB i inicjuję wyszukiwanie urządzenia, nie połączyłem się mimo kilku prób. Następnie połączyłem się poprzez Wifi z siecią Aqara HUB-3818 i dalej próbowałem odnaleźć urządzenie Xiaomi Home, niestety bezskutecznie.iPhone: Xiaomi Home wybieram Aqara HUB i mam informacje że bramka Aquara Hub wspiera HomeKit i może być sparowane w Home app. Nie mogę przejść dalej używając zielonego przycisku następny. Na obydwu telefonach widzę sieć Aqara HUB-3818, czy to jest starszy hub czy nowszy? Edited February 28, 2020 by sxc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted February 28, 2020 Developer Share Posted February 28, 2020 masz wszystko wyzej napisane. dostales lezak magazynowy i musisz go zaktualizowac przez aqara app, wtedy bedzie mozliwosc podpienia w mi home. teraz aqara app wspiera juz rodo, wiec po polaczeniu bedziesz mogl normalnie zrobic aktualizacje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sxc Posted February 28, 2020 Share Posted February 28, 2020 2 godziny temu, rezmus napisał: masz wszystko wyzej napisane. dostales lezak magazynowy i musisz go zaktualizowac przez aqara app, wtedy bedzie mozliwosc podpienia w mi home. teraz aqara app wspiera juz rodo, wiec po polaczeniu bedziesz mogl normalnie zrobic aktualizacje. Chodzi o "Aqara Home" https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lumiunited.aqarahome&hl=pl? Jak mogę sprawdzić przed zakupem bym nie dostał starszej wersji? Czy starsza wersja różni się tylko firmwarem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted February 28, 2020 Developer Share Posted February 28, 2020 (edited) tak. to nie starsza wersja tylko produkcja. firmware ma stary zanim dodali wsparcie mi home, dlatego trzeba w apce aqara zrobic update. Edited February 28, 2020 by rezmus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sxc Posted February 28, 2020 Share Posted February 28, 2020 Rezmus dzięki! Mój LG G7 nie obsługuje tej apki, ale iphone 8 tak, wieczorem będę testować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted February 28, 2020 Developer Share Posted February 28, 2020 obsluguje, ale przez rodo zablokowali dla eu w play store i jeszcze nie odblokowali. mozesz zainstalowac apk i bedzie dzialac. https://apkpure.com/pl/aqara-home/com.lumiunited.aqarahome Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sxc Posted February 29, 2020 Share Posted February 29, 2020 Rezmus, dzięki za chęć pomocy! W Agara Home Iphone na początku miałem region „Other Region” i nie było updatu dla Aqara Hub. Po zmianie regionu na „Europe” pojawiła się możliwość wykonania update na 1.9.1 Zaktualizowałem i dostałem potwierdzenie o wykonaniu aktualizacji. Więc pełen nadziei robię restart Huba i próbuję odszukać za pomocą Xiaomi Home z androidem, niestety bez skutecznie, szukałem w regionie Europejskim i Chińskim. Wracam do aqara Home iPhone i znowu mam możliwość aktualizacji z 1.6.6 do 19.1, więc robię to. Po kilku próbach aktualizacji z informacją ze udało się dokonać aktualizacji z automatycznym restarcie Huba, sprawdzam wersję oprogramowania i znowu ten sam komunikat że mam 1.6.8 i mogę zaktualizować do 1.9.1. Po zmianie Regionu na Chiński nie udało się połączyć zatrzymało się na Binding i błąd w połączeniu. Po zmianie na United State jest info że mam 1.91. Po zalogowaniu się powrotem na wersji EU znowu jest możliwość updatu z 1.6.6 do 19.1 To wszystko jest dziwne, jeśli zakupię Aquara Hub EU np. https://allegro.pl/oferta/hub-aqara-centrala-gateway-zigbee-smart-home-eu-8927367170 to powinienem pozbyć się problemu i będzie działać Xiaomi Home w regionie EU? Ostatnia próba na androidzie z https://apkpure.com/pl/aqara-home/com.lumiunited.aqarahome Po podłączaniu w regionie w „Other Region” widzę 1.9.1 i już taka informacją zostaje, restartuję Hub i próbuję połączyć przez Xioami Home w regionie EU na android niestety bezskutecznie. Wiadomo, wersja Chińska działa z chińskim serwerem Po przejściu na region chiński mogę podłączyć super, ale ja potrzebuję się połączyć z wersją EU bo używam Xiaomi S50 i on tylko działa w EU. Czy używacie wersji RU Xioami Home która podobno działa ze wszystkimi urządzeniami, pytanie czy to jest bezpieczne i macie sprawdzony link? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted February 29, 2020 Developer Share Posted February 29, 2020 jesli chcesz uzywac aqara cn na regionie eu musisz uzywac moda. https://www.kapiba.ru/2017/11/mi-home.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sxc Posted February 29, 2020 Share Posted February 29, 2020 Nie mam zaufania do takich rozwiązań. Kupując wersję Aqara Hub Eu muszę kupować akcesoria Aquara z Eu czy mogą się również łączyć akcesoriami z china? Czy jest jakieś inne ograniczenie dla EU? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted February 29, 2020 Developer Share Posted February 29, 2020 (edited) sensory zigbee nie maja regionalizacji, ogranicza cie jedynie lista urzadzen na danym regionie (do sprawdzenia w mi home podczas dodawania urzadzen). jesli chodzi o urzadzenia wifi to ogranicza cie ta sama lista i tu wystepuja czesto wersje global/cn. Edited February 29, 2020 by rezmus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sxc Posted March 2, 2020 Share Posted March 2, 2020 (edited) Rezmus, wielkie dzięki za pomoc! Bardzo mi pomogłeś. Wymieniłem na wersję EU i jest już bezproblemowo, tak jak powinno być. Edited March 8, 2020 by sxc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Levy 605 Posted March 15, 2020 Share Posted March 15, 2020 W dniu 29.02.2020 o 18:31, rezmus napisał: jesli chcesz uzywac aqara cn na regionie eu musisz uzywac moda. https://www.kapiba.ru/2017/11/mi-home.html Jak poprawnie użyć tego moda? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HaNeK Posted January 13, 2021 Share Posted January 13, 2021 A czy ten mod obsługie google assistant ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LASiU Posted December 8, 2021 Share Posted December 8, 2021 Witam, Kupiłem bramke aqara hub S1M i mam problem z połączeniem z aplikacją xiaomi home. Widzi ja ale nie morze połączyć z wifi, z aktualizowałem ja w aplikacji aqara ale i nadal niechce się połączyć. Co mam dalej zrobić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted December 8, 2021 Developer Share Posted December 8, 2021 zrob tak jak na tym filmie (10x klik i dwuklik w odpowiednim momencie). potem bedzie mozna podpiac do mi home. https://www.youtube.com/watch?v=G1wlrKIAFew 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
victorauto Posted March 28, 2022 Share Posted March 28, 2022 Aqara Hub M1S nie łączy się z aplikację Aqara Home. Jest ustawiona na region Europe. Connected with accessory successfully. Failed to send networkaccess information. Co zrobić żeby działała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KristofX Posted March 28, 2022 Share Posted March 28, 2022 (edited) Podłączenie M1S do MH lub AH wymaga konwersji bramki. 10x click i później kolejne 2x click, więcej szczegółów znajdziesz w internecie są nawet filmy więc poszukaj. Generalnie hub przy parowaniu mówi do czego może być podłączony, czyli na którą apkę jest obecnie skonfigurowany. Edited March 28, 2022 by KristofX 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts