Jump to content
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Xiaomi Home od podstaw

GandalfBiały
 Share

Recommended Posts

Cześć, 

planuję zamienić mój dom w smarthome z wykorzystaniem sprzętu Xiaomi (w planach są czujniki otwarcia drzwi, zalania, robot sprzątający s6, oczyszczacze powietrza, oświetlenie itp.) i mam kilka pytań z tym związanych.

1. Jak wygląda sprawa migracji między Androidem a iOSem? Czy jeśli obecnie używam androida a za jakiś czas zmienię telefon na iPhona to wystarczy zmiana bramki a pozostałe urządzenia będą działać prawidłowo?

2. Czy można używać jednocześnie smarthome z poziomu androida i iOSa?

3. Jaką wersję sprzętu wybierać: CN czy EU?

4. Czy jeśli wybiorę sprzęt CN taki jak bramka, odkurzacz, oczyszczacz powietrza (np. ze względu na szybszy update albo więcej możliwości) a po jakimś czasie serwery CN będą zablokowane dla europy to do ożywienia całego systemu wystarczy kupno nowej bramki EU?

5. Ile bramek potrzebuję jeśli chcę używać urządzeń smarthome na parterze i piętrze? Wystarczy jedna podłączona do WiFi obojętnie gdzie czy bramki też muszą pokryć swoim zasięgiem cały dom? 

1.Na tyle ile się orientuje to przy zmianie telefonu z Androida na iOS nie musisz zmieniać bramki a wystarczy na nowo na nowym urządzeniu zainstalować aplikację ( nie wiem czy automatycznie przerzuci Ci też ustawienia ale chyba tak)

2. Jeżeli o wybór serwera chodzi natomiast to tu już nie jest tak łatwo, jezeli kupisz wszystkie rzeczy z EU to nie będzie problemu i wybierzesz serwer nawet Polski albo Niemiecki. 

3. To zależy czy rzeczy których potrzebujesz są w Polskiej lub EU dystrybucji, jeżeli tak to masz problem z głowy. Wybierasz serwer EU ale jeżeli jednak masz zamiar kupić trochę w Polsce trochę na ali rzeczy to najlepiej użyć moda od Rezmusa ale z tego co wiem to jest on tylko na Androida i wybrać serwer CN. 

4. Wydaje mi się, że gdyby miał się spełnić Twój czarny scenariusz to wystarczy wybrać inny serwer w bramce i tyle. Bramki z reguły działają na każdym serwerze ale inna sprawa jezeli chodzi o dodane składniki eko systemu. Tutaj najlepszym rozwiazaniem jest modowana apka. 

5. Wystarczy jedna bramka i jakiś repeater wpięty do powielania sygnału. 

• 3 weeks later...
W dniu 29.10.2019 o 10:38, GandalfBiały napisał:

Cześć, 

planuję zamienić mój dom w smarthome z wykorzystaniem sprzętu Xiaomi (w planach są czujniki otwarcia drzwi, zalania, robot sprzątający s6, oczyszczacze powietrza, oświetlenie itp.) i mam kilka pytań z tym związanych.

1. Jak wygląda sprawa migracji między Androidem a iOSem? Czy jeśli obecnie używam androida a za jakiś czas zmienię telefon na iPhona to wystarczy zmiana bramki a pozostałe urządzenia będą działać prawidłowo?

2. Czy można używać jednocześnie smarthome z poziomu androida i iOSa?

3. Jaką wersję sprzętu wybierać: CN czy EU?

4. Czy jeśli wybiorę sprzęt CN taki jak bramka, odkurzacz, oczyszczacz powietrza (np. ze względu na szybszy update albo więcej możliwości) a po jakimś czasie serwery CN będą zablokowane dla europy to do ożywienia całego systemu wystarczy kupno nowej bramki EU?

5. Ile bramek potrzebuję jeśli chcę używać urządzeń smarthome na parterze i piętrze? Wystarczy jedna podłączona do WiFi obojętnie gdzie czy bramki też muszą pokryć swoim zasięgiem cały dom? 

zapraszam Cie do mnie na kanał gdzie znajdziesz wszystkie urządzenia które planujesz kupić + wiele więcej SMART HOME PL 

Edited by Buldoggg

• 2 weeks later...