Jump to content
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Jaką bramkę wybrać?

haller
 Share

Recommended Posts

Witajcie.

Kupiłem lampę sufitowa yeelight 650 i do tego inteligentny ściemniacz xiaomi do salonu, w kuchni chciałbym zamontować halogeny od Xiaomi i włącznik aqara zigbee. 

Pytanie czy potrzebuję do tego bramki, jeśli chciałbym tworzyć różne sceny, jeśli tak, to jaką najlepiej wybrać? 

W przyszłości dojdą do tego pewnie jakieś czujniki.

Czy wszystkie te urządzenia będą widoczne w aplikacji mi home lub aqara home?

• Replies 52
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Godzinę temu, Lector napisał:

Ok, dzięki. A coś więcej na temat mojego planu? Zagra to ze sobą? :) Czytałem też, że są problemy z wersjami Eu, a CN, że nie wszystkie sprzęty Eu aplikacja wykrywa itd. 

• Administrator

Na forum jest mod aplikacji, która pozbywa regionalizacje sprzętu.

Do robienia scen potrzebujesz Gateway - centralki która łączy wszystko.

Jak kupisz sprzęt z mojego linku, będzie działać wszystko, gorzej gdybyś kupił Aqare Getaway lub Gateway z wtyczką EU.

13 minut temu, Lector napisał:

Na forum jest mod aplikacji, która pozbywa regionalizacje sprzętu.

Do robienia scen potrzebujesz Gateway - centralki która łączy wszystko.

Jak kupisz sprzęt z mojego linku, będzie działać wszystko, gorzej gdybyś kupił Aqare Getaway lub Gateway z wtyczką EU.

Ok, dzięki za info, chodziło mi o to czy połączy się to z włącznikiem zigbee, czy właśnie musi być specjalny gateaway zigbee. Ale dzięki za rozjaśnienei sytuacji.

A jeszcze jedna sprawa, apropo tych halogenów, chciałbym zrobić dwa rzędy po trzy żarówki sterowane podwójnym włącznikiem zigbee. Czy da się to tak poustawiać, żeby zarówno przez aplikację jak i fizyczny włącznik zapalał od razu sekcję 3 żarówek?

• Administrator

Aby połączyć ZigBee z lampami czy żarówkami musisz mieć Gateway.

Tworząc scenę możesz dodać jakie żarówki (halogeny) mają się zapalać.

W aplikacji robisz grupę i dodajesz również te halogeny - przynajmniej tak mam z żarówkami.

Screenshot_2019-10-01-10-56-39-933_com.xiaomi.smarthome.jpg

2 minuty temu, Lector napisał:

W aplikacji robisz grupę i dodajesz również te halogeny - przynajmniej tak mam z żarówkami.

To nawet nie wiedziałem, że muszę mieć gateaway żeby połączyć żarówki z włącznikiem. Ok, to zamawiam i będę się bawił. Dzięki za info :)

7 minut temu, Lector napisał:

Niektóre lampy Yeelight mają dedykowane piloty, wtedy działa bez bramki.

Dobra, to zamawiam bramkę, bo z tego co widzę to w tej lampie 650 nie ma pilota, to nawet nie będę mógł się pobawić w jakieś konfiguracje.

• 2 weeks later...
W dniu 1.10.2019 o 10:55, Lector napisał:

Screenshot_2019-10-01-10-56-39-933_com.xiaomi.smarthome.jpg

Pozwól, że jeszcze zapytam o coś :)

Czy mając bramkę i halogeny, czy też lamę yeelight, potrzebuję włącznik aqary? Czy on mi daje jakieś dodatkowe możliwości, jakich nie uzyskam w zwykłym włączniku, w tym przypadku?

• Administrator

Zwykły wyłącznik jak wyłączysz, to nie zapalisz z aplikacji.

Jak kupisz włącznik aqary - bezprzewodowy to sobie go sparujesz że źródeł światła i możesz obsługiwać i z włącznika i z telefonu.

W puszce łączysz kostką kable aby prąd był na stałe włączony, a zamiast starego włącznika przykręcisz aqare.

Żarówki możesz ustawić jaki ma byś stan po wyłączeniu zasila (gdy energetyka wyłączy) czy ma pamiętać ostatni stan, czy zawsze ma być wyłączone. Nie wiem jak z lampą, ale pewnie tak samo jest.

22 minuty temu, Lector napisał:

Zwykły wyłącznik jak wyłączysz, to nie zapalisz z aplikacji.

Jak kupisz włącznik aqary - bezprzewodowy to sobie go sparujesz że źródeł światła i możesz obsługiwać i z włącznika i z telefonu.

W puszce łączysz kostką kable aby prąd był na stałe włączony, a zamiast starego włącznika przykręcisz aqare.

Żarówki możesz ustawić jaki ma byś stan po wyłączeniu zasila (gdy energetyka wyłączy) czy ma pamiętać ostatni stan, czy zawsze ma być wyłączone. Nie wiem jak z lampą, ale pewnie tak samo jest.

A nie da się zamiast aqary załatwić tego sonoffem np?

Dopiero zaczynam tworzyć sobie inteligentny dom i stąd moje pytanie. Korzystam ze zmodowanej apki i mam w domu oczyszczacz w wersji Eu. Jaka bramkę kupić? Też z oficjalnej dystrybucji Eu? Chciałbym później móc do kupować inne urządzenia i je łączyć, te które nie są dostępne w pl oficjalnie też. Czy bramka xiaomi obsługuje wszystkie urządzenia które są w standardzie zigbee dostępne na rynku? Jak to wygląda z waszych doświadczeń? 

i wtedy mimo wersji chińskiej będzie to działało na zmodyfikowanej apce z oczyszczaczem EU, tak? i bez problemu europejskie akcesoria typu żarówki itp, które kupie w Polsce jak i dodatki np. a gearbestu czy ali? :) A jeszcze jaki zasięg ma mniej więcej ta bramka, działa spokojnie pomiędzy pokojami czy trzeba dodatkowo np. lampke do sypialni, która będzie robiła za dodatkową bramke?

Edited by cort06

• Administrator

Działa dobrze, u mnie łapię piętro w górę, piętro w dół.

Ale w dobudówce (przez ściany 45cm i jakieś 5 metrów dalej + inne ściany) zamontowałem drugi Gateway (bo tylko one zwiększają zasięg).

Niestety u mnie na LTE Orange mam od czasu do czasu zwiechy, ale pada mi też również Supla. Więc winny na pewno jest interent lub ruter od LTE.

Może się okazać ze po nowym roku będę wyprzedawał prawie cały dobytek od Xiaomi. Na pewno pozostawię jedną bramkę i oczyszczać powietrza. Zobaczymy jak się ułożą plany.

• Administrator

Jestem na etapie załatwiania zezwoleń na burzenie i rozbudowę - budowę nowego domu. Pozostanie chyba tylko jedna ściana garażu.

A w tedy bez dobrego internetu nie robię Smart Home, a jak będę robił to pójdę w Suple.

Więc i może się okazać że jakiś rok będę bez kompa i netu.

• Developer
1 godzinę temu, cort06 napisał:

Chyba ostatnie pytanie. A konfiguracja Polska bramka i chińskie akcesoria? Działa na zmodowanej apce? 

nie wszystko firmware bramki eu obsluzy, na pewno nic z ikea. reszte musisz testowac, nigdzie listy oficjalnej nie ma.