sandwolf Posted January 20, 2018 Share Posted January 20, 2018 WItam, mam pytanie. Myślę o zakupie zestawu Smart Home od Xiaomi. mam jednak pytanie, czy można ustawić tam zaawansowane opcje ustawiania trigerów? O co mi chodzi- czy można połączyć kilka "if" np (jeśli: mamy zmrok+jeśli ktoś przejdzie koło czujnika ruchu) to (włącz gniazdko) + wyłącza po czasie. Dziękuję za odpowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted January 20, 2018 Administrator Share Posted January 20, 2018 Co do "wyzwalaczy" może być więcej niż jeden. Aby rozkaz się uruchomił może być spełniony jeden z nich lub wszystkie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandwolf Posted January 20, 2018 Author Share Posted January 20, 2018 Czyli jeśli mam ustawione światło na schodach i dajmy na to da czujniki ruchu, jedne na górnym a drugi na dolnym biegu, to nie ma możliwości aby światło zapaliło sie gdyby jeden lub drugi zaobserwował ruch. Zakładam że w takim przypadku muszę zdefiniować dwie niezależne reguły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted January 20, 2018 Administrator Share Posted January 20, 2018 Jeżeli chcesz zapalać światło dwoma czujnikami jednym na dole a drugim do góry to nie konieczni będzie to proste Pisałem jak muszą wyglądać sceny na forum MP. Czujnik po wykryciu ruchu, jakby przez minutę jest w stanie spoczynku - wykona kolejne polecenie dopiero po 1 minucie. Ogólnie to są dwie opcję zapalania, na czas lub jeden zapala a drugi zgasza. Piszę teoretycznie bo praktycznie tego nie sprawdzałem. Na czas - rozwiązanie pierwsze scena zapal dół - jak czujnik na dole wykryje ruch to zapala światło, wyłącza scenę zapal góra, delay i ustawiasz na jak długo ma zapalić, zgaś światło, włącz scenę zapal góra. scena zapal góra - jak czujnik na górze wykryje ruch to zapala światło, wyłącza scenę zapal dół, delay i ustawiasz na jak długo ma zapalić, zgaś światło, włącz scenę zapal dół. Czas opóźnienie (delay) musi byś troszkę dłuższy aby zniknąć z pola widzenia czujnika po pokonaniu schodów aby ponownie nie zapaliło się świtało. jeden zapala, drugi gasi - drugie rozwiązanie scena zapal - jak czujnik dół lub czujnik góra wykryje ruch to zapala światło scena zgaś - jak czujnik dół lub czujnik góra wykryje ruch to (może będzie potrzeba dać delay i kilka sekund opóźnienie, jak czujnik wyłapie Cie na schodach) z gaś światło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandwolf Posted February 7, 2018 Author Share Posted February 7, 2018 @Lector pytanie za sto punktów, a nawet dwa. 1. Jak to jest że na Twoich screenach wszystko jest w j. angielskim. W moim Mihome mam chińskie znaczki. Czy powinienem zmienić lokalizację i to też zmieni mi język? 2. przy ustawieniach wałczenia lampki po zmroku (czujnik ruchu aquary Ruch + brak LUX) nie mogę dodać jeszcze jednego czynnika- czasu (mam zablokowana ikonę zegara). Wiesz czemu tak może być? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted February 7, 2018 Administrator Share Posted February 7, 2018 1. w ustawieniach mam jeszcze wybrany język angielski, na domyślnym może być inaczej 2. a co chcesz od czasu, po co Ci on? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandwolf Posted February 15, 2018 Author Share Posted February 15, 2018 1. ja też mam angielski a sensory ruchu i tak wyświetlają opcje po chińsku. Ciekawe 2. Juz się połapałem. Funkcje czasowe ustawia się w innym miejscu tzn. w funkcji działania reguły jako takiej a nie w jednym z czynników które sprawiają że reguła działa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted February 20, 2018 Administrator Share Posted February 20, 2018 U mnie już też po Chińsku. Co wersja Mi Home to coś poprawią, a coś skopią. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandwolf Posted February 20, 2018 Author Share Posted February 20, 2018 Mam pytanie, czy sekwencja zadań na liście ma znaczenie? z tego co sprawdzałem to nie. o co mi chodzi. Drzwi A, Drzwi B. if: Drzwi A sa otwarte Drzwi B są otwarte to coś. jeśli zmienimy tą sekwencję to nie ma znaczenia prawda? Było by fajnie że światła by się zapalały lub gasiły w zależności w którą stronę idę przez kolejne drzwi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted February 20, 2018 Administrator Share Posted February 20, 2018 IF to jeżeli któryś warunek będzie spełniony to powinno wykonać polecenie. Ale zamiast IF można ustawić ze polecenie się wykona dopiero jak wszystkie warunki będą spełnione. Przy dodawaniu drugiego warunku wyskakuje takie okno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandwolf Posted February 20, 2018 Author Share Posted February 20, 2018 tak zrobiłem, ale chodzi mi o to że kolejność koniecznych do spełnienia warunków nie ma znaczenia, niestety. Gdyby to działało w ten sposób można by zrobić regułę w zależności z której strony w którą się idzie, od A do B czy odwrotnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted February 20, 2018 Administrator Share Posted February 20, 2018 A co chcesz zrobić? Może da się to zrobić w inny sposób Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandwolf Posted February 20, 2018 Author Share Posted February 20, 2018 dwa czujniki na dwóch drzwiach obok siebie. Drzwi A i drzwi B. Jeśli idę z drzwi A do B to w domu włącza się światło, jeśli odwrotnie to się wyłącza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted February 20, 2018 Administrator Share Posted February 20, 2018 Te drzwi to jedno wejście (tzw przedsionek)? Czy tylko jedna osoba przez nie przechodzi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandwolf Posted February 21, 2018 Author Share Posted February 21, 2018 przedsionek, załóżmy że drzwi A to drzwi wejściowe do domu a drzwi B to drzwi od przedsionka. Tylko jedna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandwolf Posted May 1, 2019 Author Share Posted May 1, 2019 Dawno nie pisałem. Mam do Ciebie pytanie Lector i właściwie do innych. Mam problem z wyłączaniem żarówek. Mam trigger 1.- włącz żarówki między 17 a 06 rano. Jeśli wykryjesz ruch 2. - wyłącz żarówki całą dobę, jeśli nie wykrywasz ruch przez 10 minut. Myk polega na tym, że reguła 1. nie wyłącza się po 6 rano, jeśli cały czas wyczuwa ruch. Czyli jeśli nie było ruchu przed 6 rano, to reguła 1 się wyłączy i już nie włączy przed 17. ALE jeśli ruch będzie wykryty chwile przed 06 rano i ktoś się będzie kręcił, to reguła 1 będzie działać tak dugo, jak nie przestanie widzieć ruchu zgodnie z regułą 2 i wtedy wyłączy regułę 1. Czy zatem da się to ominąć lub ustawić, żeby te godziny były nadrzędne nad wykryciem ruchu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted May 2, 2019 Administrator Share Posted May 2, 2019 Jak dla mnie jest to dziwne zachowanie, bo scena pierwsza tylko zapala, nie ma tam podtrzymania palenia. Czy w tym przedsionku jest zawsze ciemno, czy jednak masz tam jakieś okno? Bo jak jest tam okno, to mozna by wykorzystać czujnik ruchu Aqary i opcje jak jest ruch i jest ciemno. W tedy bez ram czasowych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandwolf Posted May 2, 2019 Author Share Posted May 2, 2019 Tak, ale generalnie ten myk "jak ruch i ciemno" słabo działa. Potrzeba dużo LUXów żeby czujnik widział różnice. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miras108 Posted July 17, 2020 Share Posted July 17, 2020 Cześć, Mam rolety oparte o silniki aquara które zasuwają się o określonej godzinie. Problem w tym że jeśli okno jest otwarte to rolety zjeżdzają na nie i się mną. Problem jest też kiedy okno jest uchylone, wtedy ruch powietrza wciąga je do wnętrza wnęki (roleta jest na zewnątrz wnęki okiennej). Chciałem obejść ten problem kupując czujnik otwarcia drzwi i zaprogramować w ten sposób że roleta zamyka się jeśli: 1) jest po określonej godzinie, 2) okno jest zamknięte. Problem w tym że warunki jakie mogę wybrać to określona godzina i akcja otwarcia/zamknięcia okna. Nie ma opcji sprawdzenia czy okno jest otwarte/zamknięte. Czy macie jakiś pomysł jak to obejść? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts