Jump to content
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Zaawansowane ustawienia

sandwolf
 Share

Recommended Posts

WItam, mam pytanie. Myślę o zakupie zestawu Smart Home od Xiaomi. mam jednak pytanie, czy można ustawić tam zaawansowane opcje ustawiania trigerów? O co mi chodzi- czy można połączyć kilka "if" np (jeśli: mamy zmrok+jeśli ktoś przejdzie koło czujnika ruchu) to (włącz gniazdko) + wyłącza po czasie. Dziękuję za odpowiedzi. 

Czyli jeśli mam ustawione światło na schodach i dajmy na to da czujniki ruchu, jedne na górnym a drugi na dolnym biegu, to nie ma możliwości aby światło zapaliło sie gdyby jeden lub drugi zaobserwował ruch. Zakładam że w takim przypadku muszę zdefiniować dwie niezależne reguły. 

• Administrator

Jeżeli chcesz zapalać światło dwoma czujnikami jednym na dole a drugim do góry to nie konieczni będzie to proste :P Pisałem jak muszą wyglądać sceny na forum MP.

Czujnik po wykryciu ruchu, jakby przez minutę jest w stanie spoczynku - wykona kolejne polecenie dopiero po 1 minucie.

Ogólnie to są dwie opcję zapalania, na czas lub jeden zapala a drugi zgasza. Piszę teoretycznie bo praktycznie tego nie sprawdzałem.

• Na czas - rozwiązanie pierwsze
  1. scena zapal dół - jak czujnik na dole wykryje ruch to zapala światło, wyłącza scenę zapal góra, delay i ustawiasz na jak długo ma zapalić, zgaś światło, włącz scenę zapal góra.
  2. scena zapal góra - jak czujnik na górze wykryje ruch to zapala światło, wyłącza scenę zapal dół, delay i ustawiasz na jak długo ma zapalić, zgaś światło, włącz scenę zapal dół.

Czas opóźnienie (delay)  musi byś troszkę dłuższy aby zniknąć z pola widzenia czujnika po pokonaniu schodów aby ponownie nie zapaliło się świtało.

• jeden zapala, drugi gasi - drugie rozwiązanie
  1. scena zapal - jak czujnik dół lub czujnik góra wykryje ruch to zapala światło
  2. scena zgaś - jak czujnik dół lub czujnik góra wykryje ruch to (może będzie potrzeba dać delay i kilka sekund opóźnienie, jak czujnik wyłapie Cie na schodach) z gaś światło

• 3 weeks later...

@Lector pytanie za sto punktów, a nawet dwa.

1. Jak to jest że na Twoich screenach wszystko jest w j. angielskim. W moim Mihome mam chińskie znaczki. Czy powinienem zmienić lokalizację i to też zmieni mi język?

2. przy ustawieniach wałczenia lampki po zmroku (czujnik ruchu aquary Ruch + brak LUX) nie mogę dodać jeszcze jednego czynnika- czasu (mam zablokowana ikonę zegara). Wiesz czemu tak może być?

Mam pytanie, czy sekwencja zadań na liście ma znaczenie? z tego co sprawdzałem to nie. o co mi chodzi.

Drzwi A, Drzwi B. 

if:

Drzwi A sa otwarte
Drzwi B są otwarte

to coś.

jeśli zmienimy tą sekwencję to nie ma znaczenia prawda? 

Było by fajnie że światła by się zapalały lub gasiły w zależności  w którą stronę idę przez kolejne drzwi

• Administrator

IF to jeżeli któryś warunek będzie spełniony to powinno wykonać polecenie.

Ale zamiast IF można ustawić ze polecenie się wykona dopiero jak wszystkie warunki będą spełnione.

Screenshot_2018-02-20-11-31-42-315_com.xiaomi.smarthome.png

Przy dodawaniu drugiego warunku wyskakuje takie okno.

• 1 year later...

Dawno nie pisałem. Mam do Ciebie pytanie Lector i właściwie do innych. Mam problem z wyłączaniem żarówek. 

Mam trigger 

1.- włącz żarówki między 17 a 06 rano. Jeśli wykryjesz ruch
2. - wyłącz żarówki całą dobę, jeśli nie wykrywasz ruch przez 10 minut.

Myk polega na tym, że reguła 1. nie wyłącza się po 6 rano, jeśli cały czas wyczuwa ruch. Czyli jeśli nie było ruchu przed 6 rano, to reguła 1 się wyłączy i już nie włączy przed 17. 

ALE jeśli ruch będzie wykryty chwile przed 06 rano i ktoś się będzie kręcił, to reguła 1 będzie działać tak dugo, jak nie przestanie widzieć ruchu zgodnie z regułą 2 i wtedy wyłączy regułę 1.

Czy zatem da się to ominąć lub ustawić, żeby te godziny były nadrzędne nad wykryciem ruchu?

• Administrator

Jak dla mnie jest to dziwne zachowanie, bo scena pierwsza tylko zapala, nie ma tam podtrzymania palenia.

Czy w tym przedsionku jest zawsze ciemno, czy jednak masz tam jakieś okno?

Bo jak jest tam okno, to mozna by wykorzystać czujnik ruchu Aqary i opcje jak jest ruch i jest ciemno. W tedy bez ram czasowych.

• 1 year later...

Cześć,

Mam rolety oparte o silniki aquara które zasuwają się o określonej godzinie. Problem w tym że jeśli okno jest otwarte to rolety zjeżdzają na nie i się mną. Problem jest też kiedy okno jest uchylone, wtedy ruch powietrza wciąga je do wnętrza wnęki (roleta jest na zewnątrz wnęki okiennej). Chciałem obejść ten problem kupując czujnik otwarcia drzwi i zaprogramować w ten sposób że roleta zamyka się jeśli: 1) jest po określonej godzinie,  2) okno jest zamknięte. Problem w tym że warunki jakie mogę wybrać to określona godzina i akcja otwarcia/zamknięcia okna. Nie ma opcji sprawdzenia czy okno jest otwarte/zamknięte. Czy macie jakiś pomysł jak to obejść?