Farenza Posted June 11 Share Posted June 11 (edited) Witam, kupiłem na AliExpress Mi smart cat eye 1s. "https://pl.aliexpress.com/item/1005005474690304.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.10.5e201c24AJ2Nwm&gatewayAdapt=glo2pol" Co do samego wizjera to jest ładny, minimalistyczny, jakość obrazu bardzo dobra, dźwięk gongu przyjemny, czas pracy na jednym ładowaniu przy zachowaniu ciągłości połączenia z siecią (wymaga tego HA) ponad 3 miesiące (spada 1% akumulatora na dobę), więc producent nie ściemnia. Ale w każdej beczce miodu jest łyżka dziegciu. Otóż, po zakupie dodałem go do serwera chińskiego, (parowanie błyskawiczne bez problemowe) działał poprawnie, nagrywał filmy, można było rozmawiać, ale strasznie mulił. Postanowiłem go przenieść go na serwer UE. A tu niespodzianka, część funkcji zniknęła. O ile dodanie go do apki nie stanowiło problemu to już samo działanie tak. Można go konfigurować, przychodzą powiadomienia, widać poziom naładowania akumulatora i to tyle. Zero nagrań, zero rozmów. Więc co, przenosimy go na serwer Chiński,.... a tu zonk. Konto mam ale dodać wizjera ni jak nie mogę. Niby się łączy ale wizjer nie przyjmuje ustawień sieci, co za pierwszym razem nie stanowiło problemu i nadal przy serwerze UE nie stanowi. W tej chwili działa "kalecznie" na serwerze UE ale to tak raczej słabo wygląda. Czy ktoś z Was miał podobny problem i czy się z tym uporał? Proszę o jakiekolwiek wskazówki, ponieważ moje pomysły są nieskuteczne. Z góry dziękuję i pozdrawiam. PS. Zna ktoś sposób na dodanie tego modelu do HA w pełnym zakresie funkcjonalności? Na teraz mam poziom baterii, możliwość włączania/wyłączania podświetlenia symbolu dzwonka i okienko podglądu z kamery (bez obrazu). Edited June 11 by Farenza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papajniemarynarz Posted June 16 Share Posted June 16 Hello, Zanabyłem i ja ze stacjonarnego sklepu Xiaomi w chinach, no i mam tak samo Poradziłeś sobie jakoś z tym problemem ??? Na zmodowanej apce dostaje powiadomienia ale nic więcej nie moge zrobić, Chiński serwer nie łączy się WiFi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted June 16 Developer Share Posted June 16 kamery i wszystko co przesyla wideo od bardzo dawna dziala tylko na oficjalnym regionie. problem jest w api i nie da sie z tym nic zrobic nawet w modzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Farenza Posted June 16 Author Share Posted June 16 (edited) Trochę to dziwne, za pierwszym razem połączył się i miałem pełną funkcjonalność. Dopiero po zmianie serwera na UE, padło: podgląd na żywo, rozmowy i dostęp do nagrań. Niestety nie mogę wrócić na serwer Chiński i to jest ten problem. PS. A gdyby tak uruchomić VPN na routerze i wybrać region Chiny? dodać ponownie do serwera Chińskiego, potem wyłączyć VPN. ciekawe co by się stało. Router ze swoim IP nie uległ by zmianie. Edited June 16 by Farenza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papajniemarynarz Posted June 17 Share Posted June 17 15 godzin temu, rezmus napisał: kamery i wszystko co przesyla wideo od bardzo dawna dziala tylko na oficjalnym regionie. problem jest w api i nie da sie z tym nic zrobic nawet w modzie. No to lipa, z ciekawości zapodalem kartę pamięci. Wszystko się nagrywa na nią i można sobie odtworzyć, ale przy problemie z API to urządzenie nie ma praktycznie żadnej funkcjonalności poza podglądaniem sąsiadów kamerka a nie przez Judasza. Macie coś co będzie działać u nas na modzie i wchodzi w dziurę po Judaszu ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Farenza Posted June 18 Author Share Posted June 18 (edited) Ok, rozumiem. Pełna funkcjonalność tylko na serwerach w Chinach. Ponawiam więc pytanie jak na takowy wrócić? Za pierwszym razem wizjer dodał się bez problemu, ale z powodu lagów "przeniosłem" go na EU. Teraz nie mogę wrócić. Wybieram lokalizację Chiny, przeprowadzam rejestrację, wszystko idzie sprawnie, widzi sieć i po chwili traci ją gaworząc po ichniemu i odłączając się od routera. Po przetłumaczeniu komunikatu brzmi on że urządzenie jest za daleko i trzeba podejść bliżej. Co dziwne po wybraniu serwera EU nie mam tych problemów. Ma ktoś podobnie? Jak to rozwiązać? Edited June 18 by Farenza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Test Posted July 28 Share Posted July 28 (edited) A ja mam nieco inny problem, ale napiszę tu, bo dotyczy tego właśnie urządzenia. Używam go na chińskim serwerze, zresztą wszystko mam na chińskim, a problem jest taki, że po skonfigurowaniu urządzenia, działa dobrze kilka dni, po czym rozłącza się z niewiadomego powodu i już się nie chce na nowo połączyć. Jest to wyjątkowo denerwujące, ponieważ przy tej okazji zapomina wszystkie ustawienia wracając jakby do domyślnych, czyli np. dzwonek ryczy z głośnością 100%. Trzeba od nowa przeprowadzać procedurę parowania i od nowa ustawiać wszystko tak jak chcę. Ktoś też tak ma, czy to może tylko z moim jest coś nie tak ? Może to wina firmware, który aktualizowaniem zaraz po pierwszym podłączeniu i chińczyki coś napsuli, aktualna wersja u mnie pokazuje 2.1.9_1046.1042. Nie sprawdziłem czy na poprzedniej też miał takie rozłączenia. Edited July 28 by Test Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Farenza Posted August 6 Author Share Posted August 6 (edited) W dniu 28.07.2023 o 13:32, Test napisał: Może to wina firmware, który aktualizowaniem zaraz po pierwszym podłączeniu i chińczyki coś napsuli, aktualna wersja u mnie pokazuje 2.1.9_1046.1042. Nie sadzę, że to firmware. Miałem tak z bramka xiaomi, póki jej nie przeniosłem na serwer UE. Ale ja już poszedłem dalej i teraz używam HA na Raspberry P. PS Nawiązując do mojego problemu, czy zdarzyło Ci się żaglować urządzeniami pomiędzy serwerami? I czy miałeś problemy z migracja? Edited August 6 by Farenza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Test Posted August 6 Share Posted August 6 11 godzin temu, Farenza napisał: Nawiązując do mojego problemu, czy zdarzyło Ci się żaglować urządzeniami pomiędzy serwerami? I czy miałeś problemy z migracja? Mam dość sporo urządzeń, niektóre z nich działają wyłącznie na regionie CN, więc nie było sensu przenosić tylko części. Ogólnie z moim łączem nie miewam zbyt dużych lagów z CN (albo zdołałem się przyzwyczaić ), przeważnie jeśli coś przestaje działać, to po prostu jest awaria i to najczęściej nie tylko w Chinach, a bywało też i tak, że awaria była, lecz nie dotyczyła CN. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Farenza Posted August 19 Author Share Posted August 19 W dniu 6.08.2023 o 22:33, Test napisał: Mam dość sporo urządzeń, niektóre z nich działają wyłącznie na regionie CN, więc nie było sensu przenosić tylko części. Czyli nie masz wiedzy dlaczego nie mogę przenieść wizjera ponownie na serwer Chiński, szkoda. Naprawdę wypróbowałem wszystko włącznie z VPN i ni jak się nie da, a wygląda to tak, że początkowo łączy się z routerem, po czym prosi o przeniesienie bliżej routera ponieważ sygnał jest za słaby. Jeżeli wybieram obszar UE to nagle "magicznie" jakość i siła sygnału WiFi jest ok i łączy się natychmiastowo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts