Jump to content
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Xiaomi Mi Remote V2

Finch
 Share

Recommended Posts

Dzisiaj wpadła paczka z z tym urządzeniem: https://www.gearbest.com/smart-home/pp_229556.html

Na serwerze chińskim instalacja bezbolesna; to samo jeżeli chodzi o konfigurację i parowanie z innymi pilotami. Chcę tym kontrolować klimatyzację, wentylatory, nawilżacz i cokolwiek co ma IR.

Na serwerze europejskim - żeby to w ogóle dodać to konieczny jest mod Sen Seia rezmusa. O dziwo na androidzie 7.0 nie byłem w stanie tego zrobić, z pomocą przyszła stara xperia z 4.1. Dopiero wtedy zostało dodane, chociaż plugin do mi home zainstalował się z 7.0. Tu niestety rozczarowanie - pomimo tego, że cały interfejs jest przetłumaczony na angielski, to nie ma możliwości zapisania pilota - pojawia się error "cannot save". Zakładam, że profile są zapisywane w chmurze na serwerze xiaomi, nie lokalnie. Jako, że w https://de.api.io.mi.com/app/service/getappconfig?data={"lang"%3A"en"%2C"name"%3A"android_gateway_for_device_dict"%2C"version"%3A"1"} nie ma tego urządzenia to klops; jedyna chyba opcja to dłubanie w kodzie plugina, żeby zapisywał to w pamięci telefonu. Chyba z tego wszystkiego kupie mi gateway z przeznaczeniem na rynek chiński, chociaż musze sprawdzić, czy  urządzenia kupione w PL na rynek europejski (np yeelight - stripy i żarówki, ceiling light) bedą działały na serwerach chińskich.

• Developer

ten config co podales akurat jest do lumi i nie ma nic wspolnego z urzadzeniami IR. tu chodzi zapewne o to, ze api do obslugi IR jest tylko w chinskiej chmurze, trzeba to przekierowac z poziomu moda mi home, nie plugina. mozna to zrobic, ale ciezko w ciemno nie majac urzadzenia, wiec jak chcesz to napisz mi PM, podepnie sie na chwile pod moje konto testowe i zdalnie zobacze co mam puscic na chiny. yeelight z rynku EU color3 nie podepnie sie oryginalna apka mi home do chinskiej chmury. stripy i ceiling nie wiem, ale tez moze byc roznie.

• 1 year later...