Finch Posted June 14, 2019 Share Posted June 14, 2019 Dzisiaj wpadła paczka z z tym urządzeniem: https://www.gearbest.com/smart-home/pp_229556.html Na serwerze chińskim instalacja bezbolesna; to samo jeżeli chodzi o konfigurację i parowanie z innymi pilotami. Chcę tym kontrolować klimatyzację, wentylatory, nawilżacz i cokolwiek co ma IR. Na serwerze europejskim - żeby to w ogóle dodać to konieczny jest mod Sen Seia rezmusa. O dziwo na androidzie 7.0 nie byłem w stanie tego zrobić, z pomocą przyszła stara xperia z 4.1. Dopiero wtedy zostało dodane, chociaż plugin do mi home zainstalował się z 7.0. Tu niestety rozczarowanie - pomimo tego, że cały interfejs jest przetłumaczony na angielski, to nie ma możliwości zapisania pilota - pojawia się error "cannot save". Zakładam, że profile są zapisywane w chmurze na serwerze xiaomi, nie lokalnie. Jako, że w https://de.api.io.mi.com/app/service/getappconfig?data={"lang"%3A"en"%2C"name"%3A"android_gateway_for_device_dict"%2C"version"%3A"1"} nie ma tego urządzenia to klops; jedyna chyba opcja to dłubanie w kodzie plugina, żeby zapisywał to w pamięci telefonu. Chyba z tego wszystkiego kupie mi gateway z przeznaczeniem na rynek chiński, chociaż musze sprawdzić, czy urządzenia kupione w PL na rynek europejski (np yeelight - stripy i żarówki, ceiling light) bedą działały na serwerach chińskich. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted June 15, 2019 Developer Share Posted June 15, 2019 ten config co podales akurat jest do lumi i nie ma nic wspolnego z urzadzeniami IR. tu chodzi zapewne o to, ze api do obslugi IR jest tylko w chinskiej chmurze, trzeba to przekierowac z poziomu moda mi home, nie plugina. mozna to zrobic, ale ciezko w ciemno nie majac urzadzenia, wiec jak chcesz to napisz mi PM, podepnie sie na chwile pod moje konto testowe i zdalnie zobacze co mam puscic na chiny. yeelight z rynku EU color3 nie podepnie sie oryginalna apka mi home do chinskiej chmury. stripy i ceiling nie wiem, ale tez moze byc roznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Finch Posted June 15, 2019 Author Share Posted June 15, 2019 Zrobione, wiadomośc na PW Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek74 Posted July 24, 2020 Share Posted July 24, 2020 Dzień dobry Wszystkim, Używam moda, serwer EU. Po zainstalowaniu Mi IR Remote controller w aplikacji nie mogę dodać żadnego urządzenia, czy jest jakaś opcja, aby działało to na serwerze EU? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted July 24, 2020 Developer Share Posted July 24, 2020 nie, brak api poza regionem chiny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts