swedish_chef Posted January 16, 2018 Share Posted January 16, 2018 (edited) Czy ktoś ma może jakieś szersze rozeznanie o zasadzie działania scen LAN i Cloud w aplikacji Mi Home? W sensie sama zasada wydaje się jasna: 1. Sceny LAN są skonfigurowane w pamięci Gatewaya i powinny działać lokalnie, niezależnie od podłączenia do internetu 2. Sceny Cloud znajdują się na serwerze Xiaomi i działają wtedy, kiedy mamy podłączenie do internetu. Niestety ten parametr w aplikacji ustawia się sam i nie ma możliwości zmiany, ba - potrafi się również zmienić w czasie. W którymś wątku było zaznaczone, że sceny w wykorzystaniem czasu od razu zapisywane są jako Cloud (wydaje się jasne - łączymy się z serwerem, żeby pobrać czas), a pozostałe domyślnie na LAN. Ale zauważyłem, że w mojej aplikacji wszystkie sceny po jakimś czasie (nawet jeśli nie korzystają z czasu i są inicjalnie zapisane jako LAN), przechodzą na Cloud. A mi wręcz zależałoby, żeby niektóre rzeczy działały również offline, bez dostępu do internetu. Dodatkowo zauważyłem również problemy w działaniu (chyba związane z LAN i Cloud), co jest dla mnie dość frustrujące. Przykładowo, konfiguruję dwie sceny: scena 1: włącz gniazdko jak temperatura spadnie poniżej 18 stopni scena 2: wyłącz gniazdko jak temperatura wzrośnie powyżej 19 stopni obie sceny zapisują się jako LAN. Dodatkowo innymi scenami włączam lub wyłączam obie powyżej. Zdarza mi się zaobserwować takie działanie po jakimś czasie, że jedna z tych scen (scena 2) ustawia się na Cloud a druga (scena 1) na LAN i ta scena LAN potrafi włączyć gniazdko, nawet jeśli sama scena jest wyłączona - co w tym przypadku odpala mi jeden z kaloryferów, mimo iż ogrzewanie powinno być wyłączone (wszystkie sceny związane z ogrzewaniem są off). Mimo, iż cały system działa bardzo fajnie, szybko i raczej bez problemów - od czasu do czasu pojawiają mi się takie krzaki, które są dość kłopotliwe i psują całościowe wrażenia. To o czym pisałem widać na załączonym screenie. Scena 'wyłącz ogrzewanie' wyłącza m.in. scenę 'salon dzien on', która mimo to parę minut później się uruchamia wyzwalana czujnikiem temperatury (w międzyczasie sprawdziłem, że scena w aplikacji faktycznie jest wyłączona). Edited January 16, 2018 by swedish_chef Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandwolf Posted February 23, 2018 Share Posted February 23, 2018 Mnie tez interesuje ten temat. Niezawodny @Lector pomoże Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Lector Posted February 23, 2018 Administrator Share Posted February 23, 2018 U mnie łączenie scen z urządzeniami na WiFi od razu daję Cloud. Urządzenia na ZigBee są LAN, czyli nimi steruję Gateway. Urządzeniami WiFi steruje serwer Xiaomi, dlatego jest Cloud. Możliwe ze dodanie powiadomień o wykonaniu sceny zmienia na Cloud. Ogólnie Smart Home od Xiaomi zaczyna mnie wkurzać, mam w sypialni żarówki RGB i podwójny włącznik bezprzewodowy Aqary, zdarza mi się nie mogę zapali światła, bo Gateway się zawiesi czy coś. Wyjmę z gniazdka włożę i jest OK. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts