Jump to content
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Mi Wi-Fi Range Extender Pro problem z zasięgiem i prędkością internetu

AresKiller244
 Share

Recommended Posts

Witam mam problem gdyż ostatnio kupiłem nowy wzmacniacz wifi Mi Wi-Fi Range Extender Pro, instalacja przeszła bez problemów lecz gdy już połącze się z routerem zamiast wzmacniacz zasięg obniża to bardzo prędkość internetu i i z 500kb/s mam 10kb/s prosze o pomoc. 

Tutaj muszę się zgodzić z kolegą @piteron, który i tak na temat działania tego urządzenia wypowiedział się "bardzo łagodnie" ;) . Z mojego doświadczenia z extenderami Xiaomi, a miałem do czynienia z wszystkimi modelami od początku, muszę powiedzieć że ich działanie jest żenująco słabe. Wynika to zapewne z faktu, iż obsługują tylko standard WiFi 2.4GHz i nie pomaga tu nawet fakt, że wersja o której pisze kolega @AresKiller244 posiada 2 anteny. Mój telefon praktycznie zawsze łączył się z tym repeaterem z prędkością 150MBps (sporadycznie na 300MBps) i to tylko kiedy był blisko, co już od razu powoduje bardzo niski transfer danych. Dalej jest tylko gorzej, tak na prawdę chyba lepiej działa słabe połączenie z oddalonym dość znacznie routerem głównym. Ale.... Sytuacja zmieniła się i to bardzo na korzyść, kiedy kupiłem nowszy model repeatera. Mam tu na myśli model Mi WiFi Range Extender AC1200. Wzmacniacz ten pracuje w standardzie sieci AC dual band 2.4 oraz 5GHz. Mało tego, umożliwia połączenie z routerem po kablu ethernet, przez co obie częstotliwości pozostawia użytkownikowi na transmisję danych. Jakość połączenia w stosunku do poprzednich modeli to przepaść, telefon praktycznie zawsze łączy mi się po sieci 5GHz na 866MBps, jeśli jestem bardzo oddalony to przechodzi na 2.4GHz i 300MBps. I tutaj nie mogę powiedzieć złego słowa na ten repeater. Bardzo udana konstrukcja, solidne i stabilne połączenie, przy niewiele wyższej cenie od omawianego wyżej poprzednika. Praktycznie jest to mały router, w dodatku z możliwością aktualizacji firmware i ten model mogę spokojnie polecić jako wzmacniacz WiFi, wszystkie poprzednie można sobie darować...

• Like 1