cezarg1410 Posted April 13, 2022 Share Posted April 13, 2022 Hej. Od jakiegoś czasu mam bramkę Xiaomi (ta mała w formie lampki nocnej) i podpięte do niej kilka czujników: otwarcia okna i ruchu oraz temperatury. Jestem na etapie stawiania serwera Do home assistanta. Głównie dlatego że mam w domu klimę i chce ogarnąć jej automatyczne sterowanie. Niestety: po zintegrowaniu w HA bramki mam dostęp do czujników temperatury ale czujników ruchu i otwarcia okien zupełnie nie widzę. Czy ktoś ma pomysł dlaczego tak się dzieje? Może wymiana bramki na najnowszą Xiaomi coś tu pomoże? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cezarg1410 Posted April 18, 2022 Author Share Posted April 18, 2022 Potwierdzam że wymiana bramki na v3 rozwiązała sprawę. Natomiast co ciekawe z bramki v2 da się zrobić uniwersalną bramkę zigbee. Trzeba ją jednak rozebrać, trochę polutować i ograć customowym softem. Jeśli kogoś bo to tutaj interesowało to opiszę co i jak. Z taką bramka da się potem zintegrować np głowice termostatyczne i mieć w HA sterowanie ogrzewaniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo862 Posted April 18, 2022 Share Posted April 18, 2022 Polecam zakup koordynatora zigbee, np sonoff zigbee 3.0 usb dongle plus + firmware Zigbee2MQTT. HA nie obsłuży ci wszystkich urządzeń przez bramkę, ja miałem problem np. z włącznikami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cezarg1410 Posted April 28, 2022 Author Share Posted April 28, 2022 W dniu 18.04.2022 o 21:53, pablo862 napisał: Polecam zakup koordynatora zigbee, np sonoff zigbee 3.0 usb dongle plus + firmware Zigbee2MQTT. HA nie obsłuży ci wszystkich urządzeń przez bramkę, ja miałem problem np. z włącznikami. Dzięki będę miał na uwadze Na chwilę obecną mam na bramce V2 po lekkich przebojach soft OpenWrt + Zigbee2MQTT. Póki co mam tam sparowane tylko czujniki ruchu, ale działają bardzo dobrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts