Developer rezmus 465 Posted May 23, 2020 Author Developer Share Posted May 23, 2020 ten panel to chyba bedzie w normalne chinskie gniazdko 86x86 montowany. Quote Link to post Share on other sites
Pat 5 Posted May 24, 2020 Share Posted May 24, 2020 13 godzin temu, rezmus napisał: ten panel to chyba bedzie w normalne chinskie gniazdko 86x86 montowany. No właśnie tego się najbardziej obawiam, brałbym w ciemno ale nie te ich puszki mnie przerażają Quote Link to post Share on other sites
Pat 5 Posted May 24, 2020 Share Posted May 24, 2020 17 godzin temu, rezmus napisał: widzialem jakis czas temu. ciekawe kiedy to na rynek wypuszcza, bo wciaz nie ma zadnego huba aqara z obsluga zigbee3. m2 zapowiedzieli rok temu i cisza, m1s teraz, ale z tego co wiem to najwczesniej na jesieni ma byc. widzialem tez ze maja fajny air monitor na zigbee w produkcji, takie dane wypluwa Air Quality Index Air Quality PM2.5 Density PM10 Density Atmospheric Pressure Relative Humidity Temperature CO2 Density TVOC Density VOC Density HCHO Density Czyli jak dobrze rozumiem nowa brama znów będzie wtykana bezpośrednio w gniazdko i będzie miała kolorowy świecący pierścień ? Mogli by popracować nad rozmiarami tych urządzeń np relay co by się w nasze okrągłe gniazdka mieścił Quote Link to post Share on other sites
Developer rezmus 465 Posted May 24, 2020 Author Developer Share Posted May 24, 2020 m1s tak, m2 bedzie podobna do mi ble/mesh na kabelku. Quote Link to post Share on other sites
Levy 5 Posted May 24, 2020 Share Posted May 24, 2020 Czy ktoś używa Xiaomi mijia aqara Smart Lock Door Home i czy da się to podpiąć pod eu? Quote Link to post Share on other sites
Pat 5 Posted May 24, 2020 Share Posted May 24, 2020 (edited) Odnośnie serwera eu w apce jest ten nowy moskito killer https://pl.aliexpress.com/item/33017584570.html?spm=a2g0o.cart.0.0.2ac33c00Q7aH5N&mp=1 ma ktoś to i używa ? Zastanawiam się czy to coś warte bo w sypialni bym postawił na okres letni. Edited May 24, 2020 by Pat Quote Link to post Share on other sites
piteron 77 Posted May 24, 2020 Share Posted May 24, 2020 (edited) Problem z synchronizacja i harmonogramem rozwiazany. Jeszcze raz dziekuje Koledze @rezmus za pomoc (który to już raz to ciężko zliczyć ) Dla potomnych PROBLEM Z HARMONGRAMEM DZIAŁANIA W AUTOMATYZACJI *Bramka Mi multi hub v3(lumi.gateway.mgl03) *mod MiHome *serwery europejskie -Jeśli bramka jest zalogowana usuwamy ja w aplikacji -Zmieniamy w telefonie strefe czasową na Pekin/Chiny GMT+8 -Logujemy/dodajemy bramkę do MiHome -Po zalogowaniu/dodaniu odłączamy zasilane od bramki(robimy reset) - Przechodzimy do opcji czasowych w telefonie i zmieniamy time zone na KAIR (strefa EET +2 lub GMT+2 w zależności od producenta telefonu). Tu ważna uwaga.Czas musi byc jako EUROPA WSCHODNIA STANDARDOWY (bez dopiskow zimowy lub letni)Odznaczamy (o ile była zaznaczona)opcję automatycznej strefy czasowej. Automatyczny czas podawany przez sieć/operatora może zostać w automacie -Podłączamy zasilanie do bramki i czekamy aż sie wszystkie urzadzena załaduja lub resetujemy te ktore są offline (u mnie tylko czujnik zalania tego wymagał ) -Przechodzimy do ustawień time zone bramki i ustawiamy strefę EET ,jest kilka do wyboru (ja ustawiłem Kair 😉 ) Po takich zabiegach harmonogram dla urządzeń działa perfekcyjnie co do sekundy. W końcu oczyszczacze nie włączaja sie o 4 rano na maxa a zarowki zapalaja sie i gaszą w godzinach jakie ja wybrałem Przy okazji jeśli ktos ma problem z źarówkami MESH a konkretnie z automatyzacja i ustawieniem poziomu jasności to problem też jest rozwiazany. Ale tu kolega @rezmus więcej napisze Edited May 30, 2020 by piteron 1 3 Quote Link to post Share on other sites
Pat 5 Posted May 24, 2020 Share Posted May 24, 2020 (edited) piteron rozumiem że pod pojęciem logowanie bramki masz na myśli jej usunięcie, reset i ponowne dodanie w aplikacji ? U siebie też zauważyłem że czasy nie działają, także na pewno będę próbował w następny weekend skoro działa..super sprawa Edited May 24, 2020 by Pat Quote Link to post Share on other sites
michal01 66 Posted May 24, 2020 Share Posted May 24, 2020 Czy po usunięciu bramki zniknęły wszystkie ustawione wcześniej sceny w automatyzacji? Quote Link to post Share on other sites
piteron 77 Posted May 24, 2020 Share Posted May 24, 2020 @Pat Tak mam na myśli usunięcie, reset,i ponowne dodanie @michal01 Nie nic nie znika jeśli zalogujesz sie na ten sam serwer Może to lekko zawiłe i dość nieoczekiwane ale dziala, przynajmniej u mnie jak sceny dzialaly jak chcialy teraz można zegarki regulować 😉 Quote Link to post Share on other sites
KristofX 41 Posted May 25, 2020 Share Posted May 25, 2020 (edited) W dniu 24.05.2020 o 15:04, Pat napisał: Odnośnie serwera eu w apce jest ten nowy moskito killer https://pl.aliexpress.com/item/33017584570.html?spm=a2g0o.cart.0.0.2ac33c00Q7aH5N&mp=1 ma ktoś to i używa ? Zastanawiam się czy to coś warte bo w sypialni bym postawił na okres letni. cześć, mam od miesiąca, ale co do skuteczności to się nie wypowiem bo czeka na sezon, wersję smart podłączoną mam na eu na modzie, jest ok, jest również obsługiwane jako BLE kolega @miboy recenzował u siebie starszą wersję, ale to nie ma znaczenia bo zasada działania co do odstraszania insektów jest identycznahttps://miboy.pl/2018/07/30/xiaomi-odstraszacz-komarow/ Edited May 25, 2020 by KristofX Quote Link to post Share on other sites
Nowak 28 Posted May 26, 2020 Share Posted May 26, 2020 Pytanie o czujniki temperatury i wilgotności. Czujnik agara atmos pokazuje wilgotność między 5 a 10% niższą niż czujnik Xiaomi pod Ble ( mały kwadratowy z wyświetlaczem). Czy coś u mnie nie gra, czy one tak mają? Który jest bardziej miarodajny? Quote Link to post Share on other sites
Fory 0 Posted May 26, 2020 Share Posted May 26, 2020 Witam, Czy ktos moze mi powiedziec czy automatyzacja na podstawie wilgotnosci dziala w nawilzaczu na regionie PL? Ustawilem tak, ze jesli spadnie ponizej 50% urzadzenie ma wejsc na poziom 3 i od godziny nic sie nie dzieje a apka pokazuje 48%. Quote Link to post Share on other sites
piteron 77 Posted May 27, 2020 Share Posted May 27, 2020 (edited) Panowie czy nie zauważyliście czasem ze od wczoraj serwery europejskie znów mają jakieś problemy. Od wczoraj od 15 żadna scena cloud się u mnie nie uruchomiła P/s Na CN też nic nie działa oprócz czasomierzy. Chodzi głównie o oczyszczacze Edited May 27, 2020 by piteron Quote Link to post Share on other sites
CiekawyŚwiata 6 Posted May 27, 2020 Share Posted May 27, 2020 18 godzin temu, Fory napisał: Witam, Czy ktos moze mi powiedziec czy automatyzacja na podstawie wilgotnosci dziala w nawilzaczu na regionie PL? Ustawilem tak, ze jesli spadnie ponizej 50% urzadzenie ma wejsc na poziom 3 i od godziny nic sie nie dzieje a apka pokazuje 48%. Musi spaść poniżej 50, a nie być poniżej 50. Quote Link to post Share on other sites
Imacman66 1 Posted May 29, 2020 Share Posted May 29, 2020 Witam, zwracam się z kolejnym problemem i gorącą prośbą o jego rozwiązanie. System oparty o Aqara HUB EU, polski region, zmodowana apka, smartfon Huawei P30 Pro. Problem - telefon nie sygnalizuje komunikatów o zdarzeniach z czujników. Sama aplikacja je dostaje, natomiast telefon milczy jak zaklęty. Ma ustawione powiadamianie dla aplikacji. Jest też drugie urządzenie - iPada pod iOS i tam jest wszystko Oki. Każde otwarcie czy zamknięcie okna z czujnikiem jest sygnalizowane na urządzeniu, czyli z łącznością jest ok. Co źle robie lub czego nie ustawiłem? Quote Link to post Share on other sites
Pat 5 Posted May 29, 2020 Share Posted May 29, 2020 (edited) Jak z tą automatyka, działa? bo nie wiem czy bawić się z tym czasem, daj znac @piteron Edited May 29, 2020 by Pat Quote Link to post Share on other sites
Terminator007 9 Posted May 29, 2020 Share Posted May 29, 2020 (edited) 13 godzin temu, Imacman66 napisał: Witam, zwracam się z kolejnym problemem i gorącą prośbą o jego rozwiązanie. System oparty o Aqara HUB EU, polski region, zmodowana apka, smartfon Huawei P30 Pro. Problem - telefon nie sygnalizuje komunikatów o zdarzeniach z czujników. Sama aplikacja je dostaje, natomiast telefon milczy jak zaklęty. Ma ustawione powiadamianie dla aplikacji. Jest też drugie urządzenie - iPada pod iOS i tam jest wszystko Oki. Każde otwarcie czy zamknięcie okna z czujnikiem jest sygnalizowane na urządzeniu, czyli z łącznością jest ok. Co źle robie lub czego nie ustawiłem? Bo na HomeKit wszystko zawsze działa .... A w Mi Home niestety czasami nie. Teraz na Homekit z podłączonym Homebridge lub HOOBS są takie możliwości że nie potrzeba nawet żadnych przełączników kupować i instalować bo są tworzone wirtualnie i programowalne. Rewelacja. Polecam każdemu. A Mi Home i huby oraz sprzęt Aqara czy Xiaomi po prostu tylko podłączam do sieci. Resztę obsługuje niezawodny jak zawsze iOS ... Edited May 29, 2020 by Terminator007 Quote Link to post Share on other sites
piteron 77 Posted May 29, 2020 Share Posted May 29, 2020 (edited) @Pat automatyka działa ale nie do końca tak jak trzeba Sa dwie drogi albo w scenach ustawiasz tylko jeden warunek "jeśli " tzn albo powyżej albo poniżej albo prosisz @rezmusa o wklejenia skryptu z automatyzacją. Pierwsza opcja jest mało dokladna i zawodna druga u mnie działa tak samo jak działało wczęściej. Czy Xiaomi naprawi błąd nie wiem ale na ta chwilę mam ustawione tak że nic więcej nie wymagam od automatyzacji. Ale nic więcej nie pomogę w drugiej kwestii ponieważ nie chce nikogo wprowadzić w błąd. Jedyna kompetentną osobą jest @rezmus z którym walczyliśmy cały dzień aby przywrócić funkcjonalność moich oczyszczaczy za co jeszcze raz bardzo dziękuję @Terminator007. Wydaje mi sie ze jest to temat o modzie mihome. Więc podawanie wszystkim rozwiązania w postaci przesiadki na IOS jest trochę nie w temacie. Choć masz w racje Homekit jest ładniejszy i stabilnejszy jednak omawiamy tu temat MiHome Edited May 29, 2020 by piteron Quote Link to post Share on other sites
Pat 5 Posted May 29, 2020 Share Posted May 29, 2020 (edited) 22 minuty temu, piteron napisał: @Pat automatyka działa ale nie do końca tak jak trzeba Sa dwie drogi albo w scenach ustawiasz tylko jeden warunek "jeśli " tzn albo powyżej albo poniżej albo prosisz @rezmusa o wklejenia skryptu z automatyzacją. Pierwsza opcja jest mało dokladna i zawodna druga u mnie działa tak samo jak działało wczęściej. Czy Xiaomi naprawi błąd nie wiem ale na ta chwilę mam ustawione tak że nic więcej nie wymagam od automatyzacji. Ale nic więcej nie pomogę w drugiej kwestii ponieważ nie chce nikogo wprowadzić w błąd. Jedyna kompetentną osobą jest @rezmus z którym walczyliśmy cały dzień aby przywrócić funkcjonalność moich oczyszczaczy za co jeszcze raz bardzo dziękuję Generalnie chodzi i o scenę w której ustawiam "jeśli" czasomierz...tak i tak to np lampki nocne włącza/wyłącza sie o danych godzinach. Mam teraz ustawione z czujnikiem na światło (lux) i jest ok. Przydała by się możliwość zgrywania akcji z czasem to jest najprostszą a zarazem najlepsza automatyzacja. Co najlepsze w gniazdku MI, tym kwadratowym jest opcja wl/wy czasowego i to działa normalnie. Brama Aqara cn i gniazdko eu i jakoś da się na zmodowanej apce..dziwne to wszystko Edited May 29, 2020 by Pat Quote Link to post Share on other sites
zonkil 1 Posted May 29, 2020 Share Posted May 29, 2020 Panowie wykorzystuję system xiaomi do monitorowania i sterowania ogrzewaniem na mieszkaniu. Od dwóch dni nie działa automatyzacja chociaż wszystko skonfigurowane jak dawniej. Ostatnie dwa dni to jedynie załączenie przekaźnika i brak wyłączenia co spowodowało ciągłą pracę pieca i nagrzanie całego mieszkania. Czy może wiecie co może być tego przyczyną? Jedynie załącza relay ale nie wyłącza... Testowałem stare i nowe apki oraz mod. Dziękuję za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
Terminator007 9 Posted May 29, 2020 Share Posted May 29, 2020 Godzinę temu, piteron napisał: @Pat automatyka działa ale nie do końca tak jak trzeba Sa dwie drogi albo w scenach ustawiasz tylko jeden warunek "jeśli " tzn albo powyżej albo poniżej albo prosisz @rezmusa o wklejenia skryptu z automatyzacją. Pierwsza opcja jest mało dokladna i zawodna druga u mnie działa tak samo jak działało wczęściej. Czy Xiaomi naprawi błąd nie wiem ale na ta chwilę mam ustawione tak że nic więcej nie wymagam od automatyzacji. Ale nic więcej nie pomogę w drugiej kwestii ponieważ nie chce nikogo wprowadzić w błąd. Jedyna kompetentną osobą jest @rezmus z którym walczyliśmy cały dzień aby przywrócić funkcjonalność moich oczyszczaczy za co jeszcze raz bardzo dziękuję @Terminator007. Wydaje mi sie ze jest to temat o modzie mihome. Więc podawanie wszystkim rozwiązania w postaci przesiadki na IOS jest trochę nie w temacie. Choć masz w racje Homekit jest ładniejszy i stabilnejszy jednak omawiamy tu temat MiHome Oczywiście że masz rację i dlatego jestem zadowolony że dzięki uzyskanym tu informacjom oraz modzie Mi Home moich pare urządzeń mogą pracować w sieci. Ale.... Żeby być z tego w pełni zadowolonym i nie siedzieć codziennie nad problemami niestety przychodzi konieczność stabilizacji całego systemu. Bo co z tego jak poustawiam czujki, czujniki, kamery jak się okaże któregoś dnia że to nie działa i złodziej wlazł spokojnie do domu albo że mi wszystkie lampy i urządzenia będą wariować. Będę się tylko wkurzał i ponownie tracił czas na znalezienie źródła problemu. Jesteśmy uzależnieni w przypadku Mi Home od modyfikacji oraz serwerów należących do chińczyków i to obojętnie gdzie one są postawione bo tam jest zapisywana automatyka. Ja na samej aplikacji Apple też niewiele bym wskórał gdyby nie wsparcie HOOBS czy Homebridge oraz aplikacji Eve For Homekit gdzie można poustawiać prawie wszystko w odróżnieniu do aplikacji w iPhone która nic prawie nie może. Ale na samym końcu po zestawieniu wszystkich automatyk jest ona tą ostatnią platformą sterującą. Wielokrotnie miałem te problemy jakie tu są opisywane i żeby się wkurzyć do końca to wybrałem opcję najbardziej stabilną i działającą o każdej porze dnia i godziny. Dzięki Homebridge mogłem podłączyć wiele urządzeń , które nie miały już szansy na uaktualnienie do Homekit. A sama apka Mi Home oraz mod jaki został zrobiony jest rewelacją i bardzo za to dziękuję ze mogłem z niej skorzystać tylko zawsze jest pytanie co z tego jak są jeszcze inne czynniki, które wpływają na pracę całego systemu i nie mamy na to wpływu....Pozostają tylko nerwy..... a po co ? Lepiej żyć spokojnie 🙂 Podałem rozwiązania bo być może też jest tu wielu, którzy łączą swoje różne produkty i systemy ale większość produktów mają w Mi Home tak jak i ja. Warto się tą wiedzą podzielić tak jak to robią również inni. Quote Link to post Share on other sites
Levy 5 Posted May 29, 2020 Share Posted May 29, 2020 1 godzinę temu, piteron napisał: @Pat automatyka działa ale nie do końca tak jak trzeba Sa dwie drogi albo w scenach ustawiasz tylko jeden warunek "jeśli " tzn albo powyżej albo poniżej albo prosisz @rezmusa o wklejenia skryptu z automatyzacją. Pierwsza opcja jest mało dokladna i zawodna druga u mnie działa tak samo jak działało wczęściej. Czy Xiaomi naprawi błąd nie wiem ale na ta chwilę mam ustawione tak że nic więcej nie wymagam od automatyzacji. Ale nic więcej nie pomogę w drugiej kwestii ponieważ nie chce nikogo wprowadzić w błąd. Jedyna kompetentną osobą jest @rezmus z którym walczyliśmy cały dzień aby przywrócić funkcjonalność moich oczyszczaczy za co jeszcze raz bardzo dziękuję @Terminator007. Wydaje mi sie ze jest to temat o modzie mihome. Więc podawanie wszystkim rozwiązania w postaci przesiadki na IOS jest trochę nie w temacie. Choć masz w racje Homekit jest ładniejszy i stabilnejszy jednak omawiamy tu temat MiHome Możesz rozjaśnić co z tą automatyką Quote Link to post Share on other sites
piteron 77 Posted May 29, 2020 Share Posted May 29, 2020 10 minut temu, Terminator007 napisał: Oczywiście że masz rację i dlatego jestem zadowolony że dzięki uzyskanym tu informacjom oraz modzie Mi Home moich pare urządzeń mogą pracować w sieci. Ale.... Żeby być z tego w pełni zadowolonym i nie siedzieć codziennie nad problemami niestety przychodzi konieczność stabilizacji całego systemu. Bo co z tego jak poustawiam czujki, czujniki, kamery jak się okaże któregoś dnia że to nie działa i złodziej wlazł spokojnie do domu albo że mi wszystkie lampy i urządzenia będą wariować. Będę się tylko wkurzał i ponownie tracił czas na znalezienie źródła problemu. Jesteśmy uzależnieni w przypadku Mi Home od modyfikacji oraz serwerów należących do chińczyków i to obojętnie gdzie one są postawione bo tam jest zapisywana automatyka. Ja na samej aplikacji Apple też niewiele bym wskórał gdyby nie wsparcie HOOBS czy Homebridge oraz aplikacji Eve For Homekit gdzie można poustawiać prawie wszystko w odróżnieniu do aplikacji w iPhone która nic prawie nie może. Ale na samym końcu po zestawieniu wszystkich automatyk jest ona tą ostatnią platformą sterującą. Wielokrotnie miałem te problemy jakie tu są opisywane i żeby się wkurzyć do końca to wybrałem opcję najbardziej stabilną i działającą o każdej porze dnia i godziny. Dzięki Homebridge mogłem podłączyć wiele urządzeń , które nie miały już szansy na uaktualnienie do Homekit. A sama apka Mi Home oraz mod jaki został zrobiony jest rewelacją i bardzo za to dziękuję ze mogłem z niej skorzystać tylko zawsze jest pytanie co z tego jak są jeszcze inne czynniki, które wpływają na pracę całego systemu i nie mamy na to wpływu....Pozostają tylko nerwy..... a po co ? Lepiej żyć spokojnie 🙂 Podałem rozwiązania bo być może też jest tu wielu, którzy łączą swoje różne produkty i systemy ale większość produktów mają w Mi Home tak jak i ja. Warto się tą wiedzą podzielić tak jak to robią również inni. Dlatego jak będę przesiadał się na Appla to będę wiedział do kogo zapukac o pomoc 😉 @zonkil Padly wszystkie automatyzacje oparte ma chmurze. Pisałem o tym parę postów wyżej Tyczy sie to wszystkich urządzeń nie tylko oczyszczaczy. Ale.w Twoim wypadku to już takie śmieszne nie jest Quote Link to post Share on other sites
Levy 5 Posted May 29, 2020 Share Posted May 29, 2020 To co trzeba zrobić żeby działały Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts