Jump to content
  • Recently Browsing   1 member

rezmus

[MOD] Xiaomi Home (Mi Home)

Recommended Posts

tak, aktualizowałem, nowe FW dodaje obsługę czujnika światła, innych zmian nie zauważyłem

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
40 minut temu, KristofX napisał:

tak, aktualizowałem, nowe FW dodaje obsługę czujnika światła, innych zmian nie zauważyłem

masz czujnik swiatla widoczny na liscie urzadzen po sparowaniu z hub eu i regionie eu? tego czujnika nie ma jeszcze oficjalnie na eu na liscie urzadzen.

Edited by rezmus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej,

potrzebuję Waszej pomocy. Wczoraj przestał mi działać czujnik od kwiatków. Błąd 4. Nie wiem z jakiego powodu. Żona ma żal że zepsułem jej zabawkę. Zacząłem grzebać, niepotrzebnie robiąc to pod Windowsem. Potrzebuję aktualne pliki bundle i json. Nie mam siły szukać w moich krzaków a kopii nie mam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
40 minut temu, rezmus napisał:

masz czujnik swiatla widoczny na liscie urzadzen po sparowaniu z hub eu i regionie eu? tego czujnika nie ma jeszcze oficjalnie na eu na liscie urzadzen.

tak, po tej aktualizacji mam go na liście obsługiwanych i wspieranych urządzeń

Screenshot_20200511_220106_com.xiaomi.smarthome.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

sprawdzilem i pojawia sie sensor na liscie urzadzen na glowym ekranie. co ciekawe wciaz nie pojawia sie, gdy jest sparowany z aqara hub. filtracja na poziomie chmury pewnie, tak samo jak aqara plug eu sparowana z mgl03 na regionie eu.

Edited by rezmus

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 5.05.2020 o 20:59, rezmus napisał:

jak ktos szuka smart lampki nocnej to jest w dobrej cenie ~12 USD

https://www.aliexpress.com/item/4000983743637.html

dzis do mnie doszla. mozna ustawic jasnosc, czas swiecenia po ustaniu ruchu i poziom jasno/ciemno przy ktorym wlacza sie lampka. mozna tez wylaczyc lampke i uzywac tylko jako sensor ruchu w automatyzacji przez bramke ble. z mi ble/mesh hub dziala to dobrze, sceny ble sa lokalne i akcje wykonuja sie w ~1s.

Do mnie też ona dzisiaj przyszła ale chyba coś jest nie tak. W automatyzacji owszem mogę wybrać warunki z lampki w części "jeśli", ale nie mam nic w części "zakończ". Czy wszystko jest ok tylko ja czegoś nie rozumiem, czy może jest coś nie tak? 

Przykład - chciałbym żeby lampka włączała się gdy jest ciemno więc wybieram w jeśli "light is dark" ale co później mam wybrać w "zakończ" żeby lampka włączyła się gdy będzie ciemno? 

received_242082807026875.jpeg

received_546823592927190.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

to urzadzenie ble, nie ma automatyzacji akcji na urzadzeniach ble. wszystkie urzadzenia ble maja tylko warunki, ktorymi mozna automatyzowac inne urzadzenia ekosystemu.

lampka dziala wedlug wlasnego firmware i bedzie sie wlaczac kiedy jest ciemno. jasnosc, czas swiecenia, itp ustawiasz w pluginie podczas polaczenia bluetooth.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, rezmus napisał:

to urzadzenie ble, nie ma automatyzacji akcji na urzadzeniach ble. wszystkie urzadzenia ble maja tylko warunki, ktorymi mozna automatyzowac inne urzadzenia ekosystemu.

lampka dziala wedlug wlasnego firmware i bedzie sie wlaczac kiedy jest ciemno. jasnosc, czas swiecenia, itp ustawiasz w pluginie podczas polaczenia bluetooth.

Czyli jej całe możliwości odnośnie świecenia znajdują się w zakładce "night light setting"??

received_229481991680345.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam wszystkich

 

Uprzejmie proszę o pomoc w następującej sprawie:

Mam hub Aqara wersja 2 (z napisem Aqara) chińska, z przejściówką. Do ubiegłego weekendu wszystko działało jak należy, po aktualizacji aplikacji do wersji 6.5.82 hub przestał się łączyć z wifi. Reset bramki i uruchomienie procedury parowania okazuje się nieskuteczny, bramka miga na żółto i nie można jej dodać do aplikacji (na wcześniejszej wersji softu wszystko było ok). Po przejściu na serwer chiński bramka się odnajduje, przechodzę procedurę parowania i wychodzi mi informacja, że firmware jest do aktualizacji (aktualna wersja to 1.6.2_003, proponuje upgrade do 2.0.4_001, ale jak wciskam przycisk aktualizacja to dostaje info że postęp to 0% i po chwili pojawia się informacja o braku możliwości aktualizacji. Wgrywałem inne wersje aplikacji, zmieniałem telefon/ tablet i nic – na serwerach PL, DE bramka nawet jeśli się doda do apki, to za chwilę się resetuje i miga na żółto, na chińskim wymaga aktualizacji, która nie dochodzi do skutku. I po chwili też mi znika z listy urządzeń O co chodzi, czy to sprzęt wyzionął ducha (a zmiana aplikacji to tylko zbieg okoliczności) , czy coś spieprzyłem i nie mogę wrócić na właściwe tory. Do tej pory nie miałem takich problemów, a jak tu żyć bez bramki ??? Z góry dziękuję za pomoc. Mam nadzieję, że piszę w odpowiednim miejscu. Tygodniowe poszukiwania odpowiedzi okazały się bezskuteczne. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

cos z hubem sie stalo. osobiscie bym sprobowal dodac go w apce aqara (inna chmura) i tam zrobic aktualizacje. potem powrot do mi home. wczesniej zrob reset fabryczny przez szybkie nacisniecie przycisku 10x (nie przytrzymanie 10s).

Edited by rezmus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Kupiłem żarówki Ikea i faktycznie działa to fajnie. Plugin grupujący słabiutki.

Kilka pytań:

1. Jaki jest numer pluginu - muszę go usunąć żeby przywrócić ustawienia fabryczne stopni świecenia. A potem dotłumaczyć.

2. Da się tak zrobić, że jak się włączą to patrzą która jest godzina i włączają się w odpowiednim stopniu? Wiadomo, że zwłoką.

3. Jest gdzieś zapisany stan domyślny? Czy zapisuje poprzedni tylko?

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, rezmus napisał:

cos z hubem sie stalo. osobiscie bym sprobowal dodac go w apce aqara (inna chmura) i tam zrobic aktualizacje. potem powrot do mi home. wczesniej zrob reset fabryczny przez szybkie nacisniecie przycisku 10x (nie przytrzymanie 10s).

Rezmus, bardzo dziękuję, postępując zgodnie z Twoją instrukcją udało się zaktualizować bramkę i wróciła do życia. Jeszcze raz dzięki. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Panowie  pytanie o czujnik otwarcia i ochrone domową.  Założyłem  czujnik na drzwi wejsciowe i nie wiem  jak ustawic zwłokę.  O ile zwłoka  w załączeniu alarmu jest do ustawienia to mi chodzi zwłokę  po otwarciu drzwi i wlaczeniu alarmu. Chce żeby   ustawić  jakiś czas od uruchomienia żeby  można  go bylo zdeaktywowac  bez  wywoływania alarmu. Czy jest to możliwe ktoś  ma już  tak ustawione i może  podzielić  sie informacją  jak to ustawić. Bramka  Mi v3 czujniki Aqara

Edited by piteron

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, piteron napisał:

Panowie  pytanie o czujnik otwarcia i ochrone domową.  Założyłem  czujnik na drzwi wejsciowe i nie wiem  jak ustawic zwłokę.  O ile zwłoka  w załączeniu alarmu jest do ustawienia to mi chodzi zwłokę  po otwarciu drzwi i wlaczeniu alarmu. Chce żeby   ustawić  jakiś czas od uruchomienia żeby  można  go bylo zdeaktywowac  bez  wywoływania alarmu. Czy jest to możliwe ktoś  ma już  tak ustawione i może  podzielić  sie informacją  jak to ustawić. Bramka  Mi v3 czujniki Aqara

Wydaje mi się, że nie masz takiej możliwości bo alarm uruchomia się tak szybko jak urządzenie wyzwalające zmieni swój stan i powiadomienie dojdzie do bramki.

Prawdopodobnie jedyne rozwiązanie to ręczne wyłączanie ochrony zanim otworzysz drzwi - przynajmniej ja tak robię, że będąc już w pobliżu drzwi do mieszkania w aplikacji wyłączam działanie ochrony zanim otworzę drzwi. Nie traktuj jednak mojej odpowiedzi jako 100% pewnika bo nie jestem pro w temacie i być może jest jaki sposób, którego nie znam ale sam chętnie poznam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Ja tez  wylaczam zanim wejdę  do domu ale czasami  jak wracam  późno  zapominam i zaczyna  sie koncert.  Chyba jednak zdejmie  czujnik otwarcia z drzwi. Zapytałem  bo skoro jest zwłoka  w załączaniu to myślałem  ze będzie  można ustawić  zwłokę  w wywoływaniu.  Ale nic to może  ktos znalazł  jakiś  patent 

 W Tuya jest nawet możliwość  zgrania alarmu z GPS jak zblizamy sie do domu sam zmienia  tryb na wybrany

Edited by piteron

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Mam problem z jednym z czujnikow z zegarem ( ten podłużny podający godzinę , temp i wilgotność ). W mi home mam zrobione dwie lokalizację Dom i mieszkanie. W pierwszej bramka V3 i tu czujnik działa pokazuje wszystko i z każdego miejsca mogę podejrzeć co i jak. Na stronie głównej też aktualne dane. 

W drugiej bramka Aqara (ta do gniazdka z kol obwódką) i czujnik wariuje, nie pokazuje aktualnych danych na stronie głównej często w ogóle nie chce się z nim połączyć..jak się uda to dane są ok, nawet historia ale na stronie głównej lipa. Oczywiście przez to wszystko nie mogę zrobić działającej automatyzacji do wiatraka. Inny czujnik w tej lokalizacji będący na balkonie działa dobrze. Co się dzieje, ktoś coś podpowie ?

Screenshot_20200518_143320_com.xiaomi.smarthome.jpg

Screenshot_20200518_143250_com.xiaomi.smarthome.jpg

Screenshot_20200518_144015_com.xiaomi.smarthome.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

w tej drugiej lokalizacji nie widze nic z bramka BLE, wiec nie ma jak wysylac danych.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, rezmus napisał:

w tej drugiej lokalizacji nie widze nic z bramka BLE, wiec nie ma jak wysylac danych.

Zgadza się. Też nad tym się zastanawiałem, a co z czujnikiem który jest na balkonie ? Ten nie potrzebuje ble a ten z zegarem tak ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

hub zigbee + gniazdko eu zigbee + sensor ht zigbee. zegarek ma ble i dziala z bramka ble.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm, czyli musiałbym mieć np bramę z ble lub z innym czujnikiem robić automatyzację ? Można by też poszukać coś z ble dodatkowo, muszę przepatrzec co bardziej się opłaca.

Niby proste a człowiek uczy się na każdym kroku :) dzieki rezmus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proszę o pomoc, mam już swoje lata i nie jestem biegły w te tematy. Dzisiaj przyszły czujniki otwarcia/zamknięcia i nie wiem jak stworzyć automatyzację, tak aby bez załączonego systemu alarmowego nie było reakcji, a po załączeniu aby otwarcie powodowało załączenie alarmu. W „Jeśli” jest Otwiera, ale w „Zakończ” jest cała lista, patrz załączona grafika.

8625A917-91E9-4C49-90CF-C0220D4736AA.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie wielka prośba.  Napiszcie bardzo  proszę  jaką  macie  ustawioną  strefę  czasową.  Rozjezdzaja  min się  strasznie  automatyzacje. Ustawiłem juz cet gmt+1,gmr+2, i lipa zawsze mam zwloke w stosunku do czasu ustawionego. Czy jakiś  wplyw maja ustawienia telefonu. Bardzo prosze o pomoc  bo już  mi rece opadają  i dziecko  sie w nocy budzi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdy w automatyzacji skojarzę otwarcie drzwi z „Odtwarzaj dzwonek”, HUB przechodzi w stan gotowości „Włącz osłonę”. Pokręcone to wszystko. :/

4EEAB9E2-A5B5-47AA-98A0-B953F230B624.jpeg

B50CF12C-8FB2-4033-B0B3-0D2976D09D6E.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...