Jump to content
rezmus

[MOD] Xiaomi Home (Mi Home)

Recommended Posts

Posted (edited)
35 minut temu, rezmus napisał:

Matko działa!!!! Cały dzień spędziłem walcząc z kamerą i nie trafiłem na ten temat!!! Bardzo dziękuję!! 

Jeszcze jednak mam pytanie, nie dostaję powiadomień po wykryciu ruchu pomimo że w aplikacji zapisane są alarmy wykrycia ruchu. Jakiś pomysł? 

 

Edit

Poradziłem sobie ustawiając scenę. Myślałem że apka będzie wysyłała powiadomienia po prostu po wykryciu ruchu ale widocznie trzeba ustawić scenę aby tak się działo. 

Edited by radecki

Share this post


Link to post
Share on other sites

dawno nie sprawdzalem, ale z tego co pamietam to pushe przychodzily tylko jak wykrylo czlowieka (taka ikonka ludka na home monitoring), a nie jakikolwiek ruch.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak się zaznaczy tylko górną detekcję bez dolnej to wysyła też nie tylko ludzi. Czyli motion zamiast movement.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

Mam odkurzacz xiaomi vacuum pierwszej generacji podłączony do serwerów chińskich.

Czy jak zainstaluje tą zmodyfikowaną apkę to będę mógł go podłączyć do serwerów EU ? Czy jest on już zapamiętany na chinskich i się nie da ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oświećcie mnie proszę - z czego wynika zmiana interfejsu aplikacji? Jeszcze wczoraj w bramce miałem klawisz "off" żeby wyłączyć wybraną formę ochrony a dzisiaj mam już tylko 3 klawisze. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ehhhh. Ja juz  podmienialem plugin I dalej  sie uparł. 

@rezmus przypomnij  ścieżkę  aby podmienić  plik  i jak zablokować  autoupdate 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Działa Wam polska chmura? U mnie dzienniki alarmów nie chcą się załadować. Ochrona tez nie działa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już ok, musiało coś być z apką, Dodawałem wczoraj czujnik ruchu i działało, możliwe, że to przypadek. 

12 godzin temu, piteron napisał:

U mne wszystko ok. Serwer PL

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie  w jakiej strefie czasowej  powinno sie ustawić  urządzenia aby automatyzacje dzialaly zgodnie z obecnym czasem.  Mialem CET....lipa GMT+1 i GMT+2 też.  Na jakich u Was  to działa i czy nie macie zwłoki? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to lipa jakąś. U mnie automatyzacja dziala  jak chce. Mam ustawiona automatycje ustawiona od 21 do 22 i raz załącza  sie o 23 a następnego  dnia o 20. A żeby  bylo smieszniej to godzina w logach  zgadza się  z ta ustawioną.  Juz powoli mi łapy  opadają. Schody zaczęły się  jak kupilem 2 oczyszczacz nie wiem  czy to przypadek  ale od tego  momentu wszystkie automatyzacje powiązane  z harmonogramami działają  jak chcą 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piteron na multimode xiaomi  pomogło, może u ciebie zadziała. Zresetuj wifi huba, zmien na telefonie strefę czasową na chiny i sparuj go ponownie. Po parowaniu odłącz od prądu i włącz. Powinno być OK. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale tu nie chodzi  o bramke  a o oczyszczacze 3h. To one "zwariowaly"

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Pytanie, czujka sparowana z HUB (PL) wykrywa ruch i natężenie światła, na hubie włączona osłona, ale nie przychodzi alarm. Wcześniej  było wszystko oki, jakieś sugestie? Ostanie dane z dziennika alarmów - 8.05. 

678CA979-9F08-4539-84FC-6E5A4628F07E.jpeg

2FE147A3-88F2-418B-98D1-16F9E4170B48.jpeg

Edited by Imacman66

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pomogło odznaczenie i ponowne zaznaczenie. Dlaczego to jest takie ułomne? Przecież to powinno chodzić lub komunikować, że coś jest nie tak. Włączam alarm i wychodzę? A nie, włączam i się zastanawiam czy dobrze chodzi. :/

335164C4-FB2A-46E0-8D5D-A57E372ACC37.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety powtórzyłem czynność i to samo. Alarm się aktywował dopiero po odznaczeniu i ponownym zaznaczeniu opcji.

E82CF69D-AF71-4547-AF10-9CB9817EF3EB.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodałem Aqara HUB do Apple HomeKit i tu nie widzę większych problemów ze współpracą czujki. Mam nadzieję, że to jakoś ogarnę, bo ma potencjał. Życzę miłego niedzielnego wieczoru. 

CD38258E-224B-4831-AF8E-A8311A437F2F.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy ktoś podpinał u siebie i może potwierdzić, że działa  Ikea Tradfri Warm White GU10 LED1650R5 ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, Imacman66 napisał:

Dodałem Aqara HUB do Apple HomeKit i tu nie widzę większych problemów ze współpracą czujki. Mam nadzieję, że to jakoś ogarnę, bo ma potencjał. Życzę miłego niedzielnego wieczoru. 

CD38258E-224B-4831-AF8E-A8311A437F2F.png

Bo na sprzęcie Apple wszystko działa bezproblemowo. Ja mam 90% urządzeń nie pochodzących z Apple, działających na różnych dziwnych aplikacjach a tu poprzez HomeBridge wraz z innymi urządzeniami Apple wszystko działa jak należy. Nawet niektóre urządzenia można fajniej ustawiać wraz z nowymi scenami. Np Yeelight Ceiling Light RGB 650, która na aplikacji Xiaomi ciągle pokazuje że jakieś są problemy z WiFi i żeby cokolwiek ustawić to trzeba latać po zakładkach a tu pięknie wszystko się ustawia i programuje. Serwery Apple stabilne i nie ma znaczenia skąd jest sprzęt... Wszystkie urządzenia Xiaomi jakie mam w oryginalnej aplikacji przerzuciłem do HomeKit i tylko w tej aplikacji je używam. Modyfikowana apka niestety jest niezbędna tylko to tego aby oczyszczacz mógł być ustawiony w Homebridge i za to oczywiście dzięki .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam nietypowe pytanie, ale może jest na to jakiś sposób by to programowo ogarnąć. Mam trzy żarówki Aqara w różnych lampkach. Za każdym razem gdy mam przerwę w dostawie prądu (a trafia się że jest to często) po przywróceniu zasilania lampki zawsze się zapalają. Oczywiście trzeba poczekać by załadowała się sieć lan z routera i dopiero można to wyłączy przycinkiem, kostką etc. 

Moje pytanie brzmi nie da się jakoś tego ogarnąć by po przerwie w dostawie prądu było zawsze na Off ? Nie zawsze jestem w mieszkaniu a tu lampki się palą 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Cześć. Jak zmienić na jasny kolor tło lub kolor liter w historii z czujnika temperatury i wilgotności. Kiedyś były widoczne bo były jasne.

Screenshot_20200511-161534_Mi Home.jpg

Edited by przemekbial
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć. Aktualizował ktoś Huba EU do tej wersji nowej ? Nie było problemów po ?

Screenshot_20200511-195658_Mi Home.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...