Pat 6 Posted April 14, 2020 Share Posted April 14, 2020 A ja mam inne pytanie. Widzę że sporo osób ma kilka lub kilkanaście urządzeń u siebie i to rozumiem bo mam podobnie. Dajemy różne lokalizacje its, pokoje..etc. A w jaki sposób zrobić dwa różne domy, mieszkania ? W każdym inna sieć Wi-Fi inną bramka i tak dalej, da się jakoś w aplikacji zrobić dwa domy..bo widziałem jest tylko jedna lokalizacja i koniec ? Ja to widzę tak: dodaje nowa bramkę w drugim mieszkaniu i urządzenia..wtedy zakładam że będąc w jednym czy drugim urządzenia z drugiej lokalizacji będą wyszarzone i tylko tak da się to podzielić ? Dobrze myślę ? Raczej drugiej aplikacji nie zainstaluje.. Quote Link to post Share on other sites
Levy 6 Posted April 14, 2020 Share Posted April 14, 2020 Robisz to w menedżerze w ustawieniach Quote Link to post Share on other sites
Cosmo77 2 Posted April 14, 2020 Share Posted April 14, 2020 Pojawiła się aktualizacja. Ktoś wie co wnosi. Quote Link to post Share on other sites
Herus 1 Posted April 14, 2020 Share Posted April 14, 2020 (edited) 14 minut temu, Cosmo77 napisał: Pojawiła się aktualizacja. Ktoś wie co wnosi. Był temat o tym. Niestety nikt nie odpowiedział Też mam ten model ale mi nie pokazuje informacji o aktualizacji. Edited April 14, 2020 by Herus Quote Link to post Share on other sites
3msie 0 Posted April 14, 2020 Share Posted April 14, 2020 W dniu 7.04.2020 o 21:14, 3msie napisał: Witam jest jakieś rozwiązanie? Przestała działać mi bramka BLE w nawilżaczu SKV6001EU. Nawilżacz dodany do zmodowanego mihoma na wersji bodajze 1.6.7.1005 działało po aktualizji na 2.0.2.1005 lipa☹️ Pisałem o tym Poza uwaleniem bramki BLE nie zauważyłem różnicy 😉 Quote Link to post Share on other sites
piteron 90 Posted April 14, 2020 Share Posted April 14, 2020 (edited) Pewnie aktualizowaliscie wersje global /eu na serwerze chinskim.Ten sam myk zrobilem z oczyszczaczem 3h😉 Ja mam wersje chińską i jeszcze inna wersje firmware. Poczekajmy na wypowiedź modguru żeby sobie kłopotów nie narobić Edited April 14, 2020 by piteron Quote Link to post Share on other sites
ogrey 0 Posted April 14, 2020 Share Posted April 14, 2020 (edited) Edit: rozwiązane, trzeba było chwilę poczekać, żeby bramka nawilżacza również wykryła sensor i już poprawnie pokazuje temperaturę i wilgotność Witam wszystkich. Miałem wcześniej oryginalną apkę Xiaomi Home, ale od kiedy przyszły mi dzisiaj czujniki temp & wilgotności (kwadratowe) z regionem CN (a oczyszczacz i nawilżacz mam EU), to stałem się użytkownikiem modowanej aplikacji - za co dziękuję twórcy. Proszę jednak już na starcie niestety, o pomoc. Mój problem: nie korzystałem nigdy z bramki BLE, bo nie musiałem, ale odkąd mam czujniki temp & wilgotności, to chciałem je połączyć przez bramkę w oczyszczaczu lub nawilżaczu, ale niestety żadna bramka nie widzi urządzeń (edit po chwili: oczyszczacz widzi sensor)), lecz wyświetla tylko temperaturę. Jak ogarnąć wilgotność? Moja sytuacja: Miałem oryginalną apkę, odinstalowałem ją, zainstalowałem zmodowaną wersję APK 5.6.70 i wybrałem region Polska. Mam zapisane wszystkie urządzenia, które dotychczas były z regionu EU oraz automatyzacje. Sparowałem czujnik przez Bluetooth z telefonem i miałem temp & wilgotność wyświetlaną. Wyłączyłem BT w telefonie. W bramkach BLE w aplikacji pod oczyszczaczem pokazał mi się sensor, ale wyświetla tylko temperaturę. Jak wchodzę w niego to za każdym razem mam pustą wilgotność i popup "Włącz bluetooth". Czy ktoś pomoże jak to ogarnąć, żeby poprawnie działało wyświetlanie. Nie wywalałem każdego urządzenia po kolei, po prostu skoro już wszystko miałem, to mam wszystko podłączone. Mam oczyszczacz, nawilżacz i odkurzacz na EU oraz ten sensor na CN. Edited April 14, 2020 by ogrey Quote Link to post Share on other sites
piteron 90 Posted April 14, 2020 Share Posted April 14, 2020 (edited) Sensory po bluetooth nie maja regionalizacji. Odlacz i połącz jeszcze raz juz na prawidłowym serwerze. I daj toche czasu aby ble go zalogowala Edited April 14, 2020 by piteron 1 Quote Link to post Share on other sites
ogrey 0 Posted April 14, 2020 Share Posted April 14, 2020 (edited) 5 minut temu, piteron napisał: Sensory po bluetooth nie maja regionalizacji Ok, dobrze wiedzieć - dzięki. Właśnie widzę, że nawilżacz wykrył w swojej bramce również ten sensor (chwilę to trwało) i poprawnie już mam wilgotność i temperaturę, więc odwołuję akcję, dziękuję uprzejmie. Zedytuję wyżej posta dopisując, że rozwiązane. Inna sprawa, jak często następuje aktualizacja danych z sensorów BT? Raz na 5 minut, więcej? Wskazuje inne dane niż na wyświetlaczu. Widzę też, że po wejściu w sensor zniknęła mi opcja jakiś automatyzacji z nawilżaczem, która była na oryginalnej aplikacji na ustawieniu Mainland China. To normalne, po prostu nie jest zaimplementowane? Edited April 14, 2020 by ogrey Quote Link to post Share on other sites
piteron 90 Posted April 14, 2020 Share Posted April 14, 2020 (edited) Mi aktualizuje co ok 15 min. Ale jak aktywna jest aplikacja ściąga dane prawie rownolegle U mnie automatyzacja z czujnika okrągłego wyglada tak . Jesli przenosił wszystko z CN na EU to automatyzację musisz zrobić jeszcze raz ewentualnie spróbuj zrobić jakąś edycję danej aktualizacji tak żeby zapisać na chmurze. Po zapisaniu możesz zdjąć dodany parametr i sprawdzić czy automatyzacja przeładowala sie Edited April 14, 2020 by piteron Quote Link to post Share on other sites
ogrey 0 Posted April 14, 2020 Share Posted April 14, 2020 Ok, to taką automatyzację też posiadam, widziałem coś więcej na stockowej aplikacji niż tylko temp + wilgotność + wykres, ale może to mało istotne Dzięki, u mnie jest trochę opóźnienie, ale ważne, że działa. Piątka! Quote Link to post Share on other sites
piteron 90 Posted April 14, 2020 Share Posted April 14, 2020 Na EU nie bedziesz mial też historii Quote Link to post Share on other sites
ogrey 0 Posted April 14, 2020 Share Posted April 14, 2020 13 minut temu, piteron napisał: Na EU nie bedziesz mial też historii piteron, czy dobrze kolegę rozumiem, że powinienem przepiąć się z modowaną apką na Mainland China? Czy powinienem także usunąć odkurzacz, nawilżacz i oczyszczacz (wszystko wersje EU), a następnie je podpiąć ponownie, jak będę miał ustawiony region CN na modowanej apce? Generalnie, jest takie zalecenie, żeby ją mieć odpaloną na region CN? Chciałbym mieć historię z sensorów Właściwie po to to kupiłem. Quote Link to post Share on other sites
piteron 90 Posted April 14, 2020 Share Posted April 14, 2020 Ale po co przenosić to wszystko na serwer china. Mod jest właśnie po to aby kupowac tańsze rzeczy w Chinach i zeby mogly pracować na serwerach EU ktore sa o niebo szybsze. Co do historii z czujników to polecam te na zigbee raz ze sa dokładniejsze to maja historię nawet do miesiąca 1 Quote Link to post Share on other sites
witooski 3 Posted April 14, 2020 Share Posted April 14, 2020 Godzinę temu, piteron napisał: Ale po co przenosić to wszystko na serwer china. Mod jest właśnie po to aby kupowac tańsze rzeczy w Chinach i zeby mogly pracować na serwerach EU ktore sa o niebo szybsze. Co do historii z czujników to polecam te na zigbee raz ze sa dokładniejsze to maja historię nawet do miesiąca Szkoda, że historia na okrągłych czujnikach nie działa na EU. Czy tak samo jest na regionie CN? Kupiłem czujniki okrągłe, ponieważ chciałem mieć możliwość podglądu bezpośrednio z czujnika, a nie tylko z apki... niestety nie widziałem, że historii brak. O dziwo gdy włączę się na "Month" zaraz po odpaleniu pluginu czujnika, to widzę jakieś szczątkowe dane. Po zmianie na "Week" wszystko znika i już drugi raz na Month nie wskakuje. Quote Link to post Share on other sites
KristofX 60 Posted April 14, 2020 Share Posted April 14, 2020 Kiedyś znalazłem coś takiego, sam posiadam ten pierwszy bez historii, posiadacze tych drugich mogą się wypowiedzieć, czy mają historię Quote Link to post Share on other sites
Terminator007 9 Posted April 14, 2020 Share Posted April 14, 2020 W dniu 13.04.2020 o 19:35, KristofX napisał: @piteron, @Terminator007 koledzy jaki numer FW macie po tej aktualizacji? I czy jest to faktycznie aktualizacja FW czy tylko plugina? W iOS jest taki sam jak w Android i tylko zmienił się numer plug-in. 1 Quote Link to post Share on other sites
piteron 90 Posted April 14, 2020 Share Posted April 14, 2020 Mam wszystkie mozliwe czujniki z wyświetlaczem. I niestety ten na e inku też nie ma hostorii. Choć przez jakis tydzień mial. Opcja zegar z czujnikami jest najlepsza co do historii ale tez rewelacji nie ma. 1 Quote Link to post Share on other sites
witooski 3 Posted April 14, 2020 Share Posted April 14, 2020 28 minut temu, KristofX napisał: Kiedyś znalazłem coś takiego, sam posiadam ten pierwszy bez historii, posiadacze tych drugich mogą się wypowiedzieć, czy mają historię Ehh też mam ten po lewej. Czy jedyna widoczna różnica jest ta "kreseczka" pod wyświetlaczem? Quote Link to post Share on other sites
piteron 90 Posted April 14, 2020 Share Posted April 14, 2020 (edited) Ten po prawej to zwykly lcd. Ten po lewej ma wyświetlacz e ink i przez to jest mega czytelny. Poza tym ma wbudowaną podstawke do postawienia i jest wiekszy Edited April 15, 2020 by piteron 1 Quote Link to post Share on other sites
witooski 3 Posted April 14, 2020 Share Posted April 14, 2020 13 minut temu, piteron napisał: Mam wszystkie mozliwe czujniki z wyświetlaczem. I niestety ten na e inku też nie ma hostorii. Choć przez jakis tydzień mial. Opcja zegar z czujnikami jest najlepsza co do historii ale tez rewelacji nie ma. Czy brak historii jest również związany z regionem EU czy to jakaś "wewnętrzna" usterka chmury Siajomi? Swoją drogą to jest jakiś koszmar z tym, że standardowo (bez modyfikowanej apki) działają na wybranych regionach. Dzięki zmodowanej apce problemu nie ma, ale przypinanie urządzeń w celu aktualizacji oprogramowania to koszmar. Quote Link to post Share on other sites
piteron 90 Posted April 14, 2020 Share Posted April 14, 2020 (edited) rezmus pisał ze na CN historia jest. Ale ja tego nie sprawdzałem Z tego co zrozumiałem to chmura za wolno przelicza dane i dlatego mamy brak historii i gwaltowne ucinanie wynikow pomiarów nawet z dnia obecnego Edited April 14, 2020 by piteron Quote Link to post Share on other sites
Cosmo77 2 Posted April 15, 2020 Share Posted April 15, 2020 19 godzin temu, piteron napisał: Ten po lewej to zwykly lcd. Ten po prawej ma wyświetlacz e ink i przez to jest mega czytelny. Poza tym ma wbudowaną podstawke do postawienia i jest wiekszy Chyba pomyliłeś lewy z prawym. Quote Link to post Share on other sites
Cosmo77 2 Posted April 15, 2020 Share Posted April 15, 2020 (edited) q Edited April 16, 2020 by Cosmo77 Quote Link to post Share on other sites
3msie 0 Posted April 15, 2020 Share Posted April 15, 2020 Posiadam 2 czujniki po bluetooth te ze zdjęcia(różne wskazania ponieważ przyniesione z innego pomieszczenia do zdjęcia) Na okrągłym historia pojawiła się po dodaniu nawilżacza z funkcją bramki BLE. Niestety długo to nie trwało aktualizacj nawilżacza popsuła sprawę. Ten mały kwarratowy dodałem 2 dni temu i historia jest dostępna bez podpięcia do BLE Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts