piteron Posted February 13 Share Posted February 13 Koleżanki i Koledzy. Mam pytanie jak radzicie sobie z włączonym alarmem (czujnikiem ruchu) i sprzątającym odkurzaczem. U mnie ta mała cholera wzbudza alarm (wykrywa ruch) Z tego co się juz dowiedziałem nie ma możliwości dodanie warunku sprawdzania statusu odkurzacza. Jest tylko warunek o zakończeniu sprzątania. Bardzo by miło było żeby podczas nieobecności w domu alarm był włączony ale żeby odkurzacz mógł pracować. Na początku wymyśliłem sobie że Wychodzę z domu uzbrajam alarm (poza domem) Za 2 min startuje odkurzacz i przełącza ochronę na np noc gdzie skonfigurowane są tylko czujniki otwarcia Po skończeniu sprzątania przełącza ochronę na poza domem gdzie dodatkowo działają czujniki ruchu Miałem też pomysł żeby wykorzystać czujnik wibracji. Jednak i on do akcji wibracja może miec przypisane tylko jedno zadanie czyli np przełącz alarm na np noc Macie jakieś swoje patenty,sugestie, cokolwiek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mackai Posted February 15 Share Posted February 15 Też nad tym myślałem, więc podbijam, jest problem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miboy Posted February 16 Share Posted February 16 Hmm, u mnie nigdy nie załączał alarmu przez czujkę a mam w dwóch miejscach. Ja używam bardzo starych, pierwszych z logo mi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piteron Posted February 16 Author Share Posted February 16 U mnie załącza Aqary. Qingpinga mam w nietypowym miejscu. Zauważyłem też ze żeby wykrył ruch to odkurzacz musi trochę popracować (rozgrzać się)Jak jedzie na jeden przejazd do danego pomieszczenia to czujniki go nie widzą.Ale jak popracuje trochę to każdy zgłasza ruch Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piteron Posted February 16 Author Share Posted February 16 Rozwiązaniem by było sprawdzanie stanu odkurzacza. Ale oczywiście brak,jedynie dodali koniec sprzątania jako warunek "jeśli" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts