killer78 Posted January 27 Share Posted January 27 Witam, Od kilku dni zauważyłem problem ze scenami. Mam kilka scen np. Gdy na tarasie Wykryto ruch (czujnik ruchu aqara) to włącz żarówkę. Gdy brak ruchu przez 2 min to wyłącz żarówkę. Taka scena funkcjonowała przez kilka miesięcy i nie było problemu. Jednakże ostatnio (z 2 tygodnie temu) zauważyłem, że żarówka przestała się wyłączać nawet jeśli nie było ruchu. Wymieniłem baterie w czujniku ruchu. Sprawdziłem automatyzacja niby nic nie zmienione a nie działa. Jak przejdę przed czujnikiem to zapala, ale już po 2 min nie gasi. Czy ktoś podpowie ci się dzieje że scenami? Robiłem nowe inne sceny z innymi urządzeniami, też nie działają. Hub Zigbee V3 jest widoczny w sieci, można z apki sterować i żarówką i gniazdkami, ale żadna sceba nie działa w automacie. Co jest grane? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
macieks28 Posted January 28 Share Posted January 28 Mam podobny problem z Aqara Hub lumi.gateway.aqhm02. też od niedawna nie gasi lampki na hubie (mam sceny z czujnikiem ruchu). Zapala momentalnie, ale żadne ustawienia scen nie gaszą. Przyłączam się do pytania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
killer78 Posted January 30 Author Share Posted January 30 Czy ktoś tu wogole zagląda ba to forum? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted January 30 Developer Share Posted January 30 jesli scena lan to dodaj powiadomienie i sprawdz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
macieks28 Posted January 31 Share Posted January 31 Jeśli na końcu dodane jest powiadomienie to lampka gaśnie. Czy wiadomo dlaczego tak zaczęło się dziać i czy można to jakoś obejść bez wysyłania powiadomień? Dzięki za odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted January 31 Developer Share Posted January 31 problem z hubem, bo nie dziala jako scena lan, ktora jest obslugiwana przez lokalna automatyzacje na hubie. jesli ma byc lan to pewnie trzeba zrobic factory reset huba przez 10x klik i od nowa wszystko ustawic. jesli wystarczy cloud to zamiast powiadomienia mozna wymusic scene cloud innym sposobem: - zrobic dowolna scene i nazwac np force cloud - w scenie, ktora ma byc cloud dodac akcje wylacz scene force cloud Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
macieks28 Posted January 31 Share Posted January 31 Reset do fabryki i podpięcie urządzeń jeszcze raz pomogło. Scena lan działa. Wielki dzięki! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts