ziulek2 Posted January 15, 2022 Share Posted January 15, 2022 Witam Posiadam centralkę hub m1s dokupiłem czujnik Aqara DJT11LM (wstrząsowy) za żadne skarby nie mogę nim uruchomić alarmu... Urządzenia bez problemu się komunikują wszystko ustawiłem "raczej" poprawnie. W centralce oczywiście ustalone urządzenie wzbudzające, jak i reszta też ustawiona poprawnie. Centralka po uzbrojeniu dostaje impuls z czujnika ale alarm jest bez dźwięku jedynie pomiga parę sekund... We właściwościach odnotuje się wzbudzenie z owego czujnika... Ale dźwięku brak...? Środowisko to "mi home" Czemu to nie działa poprawnie, może jest ktoś w stanie wytłumaczyć...? Oczywiście proszę o wyrozumiałość, zabawę w Inteligentny dom zacząłem zaledwie kilka dni temu... Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biegnik Posted January 15, 2022 Share Posted January 15, 2022 Możesz pokazać screen, jak to sobie ustawiłeś? Mam na tej bramce ustawione alarmy z czujników zalania i wszystko działa ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziulek2 Posted January 16, 2022 Author Share Posted January 16, 2022 W zasadzie z ustawień w centralce to jedynie wybrałem urzadzenia wyzwalające alarm (w moim przypadku czujniki wstrząsu) podpinając do obojętnie ktorego: dom, poza domem, uśpienie. Uzbrajam alarm i powinno działać... Symulując ruch, centralka zamiga parę razy na niebiesko, wyświetli alert że został wzbudzony alarm z owego czujnika, ale dźwięku alarmu brak...? To wszystko ustawiłem tylko w centralce... Czy muszę wskazywac także scenę w automatyzacji...? Link to comment Share on other sites More sharing options...
piteron Posted January 16, 2022 Share Posted January 16, 2022 A nie masz po prostu bramki wyciszonej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziulek2 Posted January 16, 2022 Author Share Posted January 16, 2022 No właśnie nie... Przy aktywacji alarmu słychać dźwięk... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziulek2 Posted January 16, 2022 Author Share Posted January 16, 2022 Co tu jest nie tak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
piteron Posted January 16, 2022 Share Posted January 16, 2022 (edited) Wszystko jest ok. A sprubuj wywołać alarm z innego urządzenia np z jakiegoś switcha zigbee czy nawet z Twojej kostki Edited January 16, 2022 by piteron Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziulek2 Posted January 16, 2022 Author Share Posted January 16, 2022 Sprawdzone... Kostka wywołuje tak samo jak czujnik, tj zamiga centralka, wyświetli alert ale dźwięku brak (przy uzbrajaniu dźwięk był i jest) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted January 16, 2022 Developer Share Posted January 16, 2022 ustawienia alarmow sprawdz w ustawieniach huba, tam masz glosnosc dla kazdego typu alarmu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziulek2 Posted January 16, 2022 Author Share Posted January 16, 2022 Post wyżej jest przykład jednego z alarmów i głośność jest na 100% Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted January 16, 2022 Developer Share Posted January 16, 2022 odlacz huba od zasilania i wlacz. jesli to nic nie zmieni to zrob factory reset 10x click i ustaw wszystko od nowa. czasem te huby glitchuja. jaki masz firmware? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziulek2 Posted January 16, 2022 Author Share Posted January 16, 2022 13 minut temu, rezmus napisał: odlacz huba od zasilania i wlacz. jesli to nic nie zmieni to zrob factory reset 10x click i ustaw wszystko od nowa. czasem te huby glitchuja. jaki masz firmware? 3.1.5_0020 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziulek2 Posted January 18, 2022 Author Share Posted January 18, 2022 Factory reset nic nie daje, robiłem kilka razy, nadal nie słychać alarmu... Jakieś pomysły? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted January 18, 2022 Developer Share Posted January 18, 2022 przez 10x klik, czy 10s? hub to wersja z wtyczka eu, czy cn? aktualizacje robiles w mi home, czy aqara app? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziulek2 Posted January 18, 2022 Author Share Posted January 18, 2022 Reset robiony i tak i tak 10x i 10s kilka razy. Hub z dystrybucji europejskiej (wtyczka polska) Aktualizacja robioma w mi home (zrobiła się sama) ale odpalałem go też w aqara Home (tam też się sam zaktualizował) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziulek2 Posted January 18, 2022 Author Share Posted January 18, 2022 ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted January 19, 2022 Developer Share Posted January 19, 2022 najlepiej napisz do sprzedawcy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziulek2 Posted January 21, 2022 Author Share Posted January 21, 2022 W dniu 18.01.2022 o 21:49, ziulek2 napisał: ??? A może dystrybucja czujnika ma jakieś znaczenie...? Sam hub jest z polskiej dystrybucji... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted January 21, 2022 Developer Share Posted January 21, 2022 nie ma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziulek2 Posted January 21, 2022 Author Share Posted January 21, 2022 (edited) 51 minut temu, rezmus napisał: nie ma. Na jaki kolor ma to migać po uzbrojeniu...? Przy włączaniu słychać syglał uzbrajaniu i mignięcie na czerwono. Sam alarm wzbudzony czujnikiem wstrząsu miga na niebiesko dopiero po jakiejś chwili (przez chwilę) ale dźwięku brak... Znaczy to chyba że urządzenia się s komunikowały ale alarm nie został wzbudzony... Czy to dziadostwo chińskie nie powinno migać na czerwono? Dodam że steruję to telefonem Huawei hms w którym nie występuje nic co Google jeżeli ma to jakieś znaczenie... Edited January 21, 2022 by ziulek2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
piteron Posted January 21, 2022 Share Posted January 21, 2022 Aktywowanie alarmu,2 mignięcia na czerwono Dezaktywowane alarmu 2 mignięcia na zielono Wyzwolony alarm miga na czerwono Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biegnik Posted January 22, 2022 Share Posted January 22, 2022 Możesz jeszcze podejść do tematu od innej strony i ustawić sobie automatyzację, w której warunek pochodzi z czujnika wstrząsów, a akcją jest wycie alarmu w hubie. Zobacz, czy wtedy zadziała, jak byś chciał. Jeśli nie, to pewnie bramka jest uszkodzona. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziulek2 Posted January 22, 2022 Author Share Posted January 22, 2022 5 godzin temu, Biegnik napisał: Możesz jeszcze podejść do tematu od innej strony i ustawić sobie automatyzację, w której warunek pochodzi z czujnika wstrząsów, a akcją jest wycie alarmu w hubie. Zobacz, czy wtedy zadziała, jak byś chciał. Jeśli nie, to pewnie bramka jest uszkodzona. Tak jak poszesz z automatyzacji działa normalnie i miga na czerwono. Ale oczywiści niezależnie od rodzajów uzbrojen przy normalnym alarmie. Więc co tu jest nie tak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biegnik Posted January 23, 2022 Share Posted January 23, 2022 "Działa normalnie", czyli ustawiony alarm wyje w centralce? To może tak sobie zostaw i nie przejmuj się ustawianiem tego w inny sposób. Ostatecznie chodzi przecież o to, by w określonych warunkach wywołać pożądaną akcję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziulek2 Posted January 25, 2022 Author Share Posted January 25, 2022 W dniu 23.01.2022 o 22:30, Biegnik napisał: "Działa normalnie", czyli ustawiony alarm wyje w centralce? To może tak sobie zostaw i nie przejmuj się ustawianiem tego w inny sposób. Ostatecznie chodzi przecież o to, by w określonych warunkach wywołać pożądaną akcję. Centralka podmieniona... Nowa działa poprawnie, stara idzie na zwrot. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now