Jump to content
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.

Centralka HUB M1s + Czujnik Aqara DJT11LM


ziulek2
 Share

Recommended Posts

Witam

Posiadam centralkę hub m1s dokupiłem czujnik Aqara DJT11LM (wstrząsowy) za żadne skarby nie mogę nim uruchomić alarmu... Urządzenia bez problemu się komunikują wszystko ustawiłem "raczej" poprawnie. W centralce oczywiście ustalone urządzenie wzbudzające, jak i reszta też ustawiona poprawnie. Centralka po uzbrojeniu dostaje impuls z czujnika ale alarm jest bez dźwięku jedynie pomiga parę sekund... We właściwościach odnotuje się wzbudzenie z owego czujnika... Ale dźwięku brak...? 

Środowisko to "mi home"

Czemu to nie działa poprawnie, może jest ktoś w stanie wytłumaczyć...? 

Oczywiście proszę o wyrozumiałość, zabawę w Inteligentny dom zacząłem zaledwie kilka dni temu... 

Pozdrawiam 

 

Link to comment
Share on other sites

W zasadzie z ustawień w centralce  to jedynie wybrałem urzadzenia wyzwalające alarm (w moim przypadku czujniki  wstrząsu) podpinając do obojętnie ktorego: dom, poza domem, uśpienie. Uzbrajam alarm i powinno działać... Symulując ruch, centralka zamiga parę razy na niebiesko, wyświetli alert że został wzbudzony alarm z owego czujnika, ale dźwięku alarmu brak...? 

To wszystko ustawiłem tylko w centralce... Czy muszę wskazywac także scenę w automatyzacji...? 

Link to comment
Share on other sites

Reset robiony i tak i tak 10x i 10s kilka razy. Hub z dystrybucji europejskiej (wtyczka polska) 

Aktualizacja robioma w mi home (zrobiła się sama) ale odpalałem go też w aqara Home (tam też się sam zaktualizował) 

Link to comment
Share on other sites

51 minut temu, rezmus napisał:

nie ma.

Na jaki kolor ma to migać po uzbrojeniu...? 

Przy włączaniu słychać syglał uzbrajaniu i mignięcie na czerwono. 

Sam alarm wzbudzony czujnikiem wstrząsu miga na niebiesko dopiero po jakiejś chwili (przez chwilę) ale dźwięku brak... 

Znaczy to chyba że urządzenia się s komunikowały ale alarm nie został wzbudzony... 

Czy to dziadostwo chińskie nie powinno migać na czerwono? 

Dodam że steruję to telefonem Huawei hms w którym nie występuje nic co Google jeżeli ma to jakieś znaczenie... 

Edited by ziulek2
Link to comment
Share on other sites

Możesz jeszcze podejść do tematu od innej strony i ustawić sobie automatyzację, w której warunek pochodzi z czujnika wstrząsów, a akcją jest wycie alarmu w hubie. Zobacz, czy wtedy zadziała, jak byś chciał. Jeśli nie, to pewnie bramka jest uszkodzona.

Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, Biegnik napisał:

Możesz jeszcze podejść do tematu od innej strony i ustawić sobie automatyzację, w której warunek pochodzi z czujnika wstrząsów, a akcją jest wycie alarmu w hubie. Zobacz, czy wtedy zadziała, jak byś chciał. Jeśli nie, to pewnie bramka jest uszkodzona.

Tak jak poszesz z automatyzacji działa normalnie i miga na czerwono. Ale oczywiści niezależnie od rodzajów uzbrojen przy normalnym alarmie. 

Więc co tu jest nie tak? 

Link to comment
Share on other sites

"Działa normalnie", czyli ustawiony alarm wyje w centralce? To może tak sobie zostaw i nie przejmuj się ustawianiem tego w inny sposób. Ostatecznie chodzi przecież o to, by w określonych warunkach wywołać pożądaną akcję.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 23.01.2022 o 22:30, Biegnik napisał:

"Działa normalnie", czyli ustawiony alarm wyje w centralce? To może tak sobie zostaw i nie przejmuj się ustawianiem tego w inny sposób. Ostatecznie chodzi przecież o to, by w określonych warunkach wywołać pożądaną akcję.

Centralka podmieniona... 

Nowa działa poprawnie, stara idzie na zwrot. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

 

adblock-th.png

 

 

 

Our forum lives up to the advertisements displayed.
To browse the content of our forum, please disable AdBlock.

 

 

I accept