Jump to content
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Centralka HUB M1s + Czujnik Aqara DJT11LM

ziulek2
 Share

Recommended Posts

Witam

Posiadam centralkę hub m1s dokupiłem czujnik Aqara DJT11LM (wstrząsowy) za żadne skarby nie mogę nim uruchomić alarmu... Urządzenia bez problemu się komunikują wszystko ustawiłem "raczej" poprawnie. W centralce oczywiście ustalone urządzenie wzbudzające, jak i reszta też ustawiona poprawnie. Centralka po uzbrojeniu dostaje impuls z czujnika ale alarm jest bez dźwięku jedynie pomiga parę sekund... We właściwościach odnotuje się wzbudzenie z owego czujnika... Ale dźwięku brak...? 

Środowisko to "mi home"

Czemu to nie działa poprawnie, może jest ktoś w stanie wytłumaczyć...? 

Oczywiście proszę o wyrozumiałość, zabawę w Inteligentny dom zacząłem zaledwie kilka dni temu... 

Pozdrawiam 

W zasadzie z ustawień w centralce  to jedynie wybrałem urzadzenia wyzwalające alarm (w moim przypadku czujniki  wstrząsu) podpinając do obojętnie ktorego: dom, poza domem, uśpienie. Uzbrajam alarm i powinno działać... Symulując ruch, centralka zamiga parę razy na niebiesko, wyświetli alert że został wzbudzony alarm z owego czujnika, ale dźwięku alarmu brak...? 

To wszystko ustawiłem tylko w centralce... Czy muszę wskazywac także scenę w automatyzacji...? 

51 minut temu, rezmus napisał:

nie ma.

Na jaki kolor ma to migać po uzbrojeniu...? 

Przy włączaniu słychać syglał uzbrajaniu i mignięcie na czerwono. 

Sam alarm wzbudzony czujnikiem wstrząsu miga na niebiesko dopiero po jakiejś chwili (przez chwilę) ale dźwięku brak... 

Znaczy to chyba że urządzenia się s komunikowały ale alarm nie został wzbudzony... 

Czy to dziadostwo chińskie nie powinno migać na czerwono? 

Dodam że steruję to telefonem Huawei hms w którym nie występuje nic co Google jeżeli ma to jakieś znaczenie... 

Edited by ziulek2

Możesz jeszcze podejść do tematu od innej strony i ustawić sobie automatyzację, w której warunek pochodzi z czujnika wstrząsów, a akcją jest wycie alarmu w hubie. Zobacz, czy wtedy zadziała, jak byś chciał. Jeśli nie, to pewnie bramka jest uszkodzona.

5 godzin temu, Biegnik napisał:

Możesz jeszcze podejść do tematu od innej strony i ustawić sobie automatyzację, w której warunek pochodzi z czujnika wstrząsów, a akcją jest wycie alarmu w hubie. Zobacz, czy wtedy zadziała, jak byś chciał. Jeśli nie, to pewnie bramka jest uszkodzona.

Tak jak poszesz z automatyzacji działa normalnie i miga na czerwono. Ale oczywiści niezależnie od rodzajów uzbrojen przy normalnym alarmie. 

Więc co tu jest nie tak? 

W dniu 23.01.2022 o 22:30, Biegnik napisał:

"Działa normalnie", czyli ustawiony alarm wyje w centralce? To może tak sobie zostaw i nie przejmuj się ustawianiem tego w inny sposób. Ostatecznie chodzi przecież o to, by w określonych warunkach wywołać pożądaną akcję.

Centralka podmieniona... 

Nowa działa poprawnie, stara idzie na zwrot. 

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
 Share

• Create New...