vezyrek Posted December 6, 2021 Share Posted December 6, 2021 Zaktualizowałem bramkę V3 do najnowszej wersji 1.5.1_0032. Aktualizację robiłem w związku z problemem przesunięcia czasu bramki. Postanowiłem ponownie ustawić automatyzację w oświetleniu sufitowym w pokoju gdzie zainstalowana jest lampa Yeelight 480s z obsługą Flex Switch oraz czujnik ruchu Aquara. Niestety ku mojemu zdziwieniu po ponownym dodaniu lampy opcja Flex Switch zniknęła. To samo spotkało lampę Yeelight 320, która również wspierała do tej pory Flex Switch. Na aplikacjach domowników (dom udostępniony) Flex Switch widnieje zaś u mnie jej już nie ma. Wszystkie urządzenia mam na regionie PL. Aktualizację bramki zrobiłem w ten sposób, że została usunięta następnie przelogowałem się na region CHN, dodałem, zaktualizowałem, usunąłem, wyłączyłem, włączyłem i ponownie przelogowałem się na region PL gdzie została dodana. Nie wiem czy ma to nawet jakikolwiek wpływ na opcje Flex Switch w lampach?!? Aplikację MOD mam w wersji 6.9.700, testowałem najnowszą wersję (6.13.711) i niestety tam również nie ma już Flex Switch w ustawieniach lamp, brakuje również ikonek oczyszczacza 3H. Jak to przywrócić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted December 6, 2021 Developer Share Posted December 6, 2021 bramka nie ma wplywu. jesli miales flex wlaczony to dziala, co chcesz tam zmieniac? ikonki sie dociagna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piteron Posted December 6, 2021 Share Posted December 6, 2021 @vezyrek możesz podać nazwę yej Yeelight 320(długo naciśnij na ikonce i daj zmień nazwę) u mnie w yeelink.light.ceiling11 też znikł flex a na 100% był W pozostałych lampach jest ok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vezyrek Posted December 7, 2021 Author Share Posted December 7, 2021 (edited) @piteron Lampy mam takie: 1) yeelink.light.ceiling15 2) yeelink.light.ceiling11 po powrocie do apki w wersji 6.2.702 Flex Switch ponownie się pojawił w tych lampach. @rezmus zniknęła tak jak u Piterona opcja włączenia/wyłączenia Flex Switch w lampach. Update: Po aktualizacji apki mod do najnowszej wersji na starą (wcześniej odinstalowywałem poprzednią wersję) jest obecny Flex Switch oraz ikony oczyszczaczy. Edited December 7, 2021 by vezyrek Nowa treść. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piteron Posted December 7, 2021 Share Posted December 7, 2021 (edited) Potwierdzam. Mam "Celinę 11"? Flex był bo nawet włącznik kupiłem (jeszcze nie montowany) a teraz brak. Najszybsze wyjście, zainstalować starsza apke, włączyć flexa, zaktualizować apke. Powinno działać Albo, zainstalować apke Yeelight i tam włączyć. Wydaje mi się że w pluginie jest tylko wycięta linia odpowiedzialna za widoczność w menu,ale opcja działa Edited December 7, 2021 by piteron Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vezyrek Posted December 7, 2021 Author Share Posted December 7, 2021 17 minut temu, piteron napisał: Potwierdzam. Mam "Celinę 11"? Flex był bo nawet włącznik kupiłem (jeszcze nie montowany) a teraz brak. Najszybsze wyjście, zainstalować starsza apke, włączyć flexa, zaktualizować apke. Powinno działać Albo, zainstalować apke Yeelight i tam włączyć. Wydaje mi się że w pluginie jest tylko wycięta linia odpowiedzialna za widoczność w menu,ale opcja działa Mam włączniki Schneider Unica i nie chciałem kupować innych więc rozebrałem je i okazało się, że wystarczy zainstalować małą, odbijającą sprężynkę i mam Flex Switch na starych włącznikach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted December 7, 2021 Developer Share Posted December 7, 2021 mod nic nie zmienia w obsludze flex switch, wiec albo dostaliscie jakis testowy plugin z api, albo xiaomi cos w rdzeniu apki pozmienialo, bo z tego co pamietam czesc rzeczy przeniesli z plugina do rdzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piteron Posted December 7, 2021 Share Posted December 7, 2021 (edited) 40 minut temu, vezyrek napisał: Mam włączniki Schneider Unica i nie chciałem kupować innych więc rozebrałem je i okazało się, że wystarczy zainstalować małą, odbijającą sprężynkę i mam Flex Switch na starych włącznikach. Czyli Masz monostabilne?Ja niestety mam wszystkie bistabilne @rezmus Dzisiaj juz nie mam kiedy,ale jutro sprawdzę czy włączając w apce Yeelight będzie wszystko ok w Mijia. Ale powinno byc wszystko ok. I wydaje mi się ze to nie jest opcja apki jako takiej a samego plugina. Sam nie raz usunąłem linie w main.bundle i nie miałem części funkcji w menu. A Ostatnio vevs mocno poszedł w tłumaczenia Może po prostu sie coś wycięło? Brakuje tych zapisów "common_settings_seesaw_switch": "Flex Switch", common_settings_seesaw_switch_opened": "Flex Switch wł.", "common_settings_seesaw_switch_offed": "Flex Switch wył.", "common_settings_seesaw_switch_failed": "Flex Switch wygenerował błąd", "common_settings_seesaw_switch": "Flex Switch", "common_settings_seesaw_switch_tips": "Ta funkcja jest kompatybilna tylko z Yeelight Flex Switch. W przeciwnym razie może spowodować nieprawidłowe działanie oświetlenia.", "common_settings_seesaw_switch_status_on": "WŁ.", "common_settings_seesaw_switch_status_off": "WYŁ.", Edited December 7, 2021 by piteron Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vezyrek Posted December 7, 2021 Author Share Posted December 7, 2021 Do Flex Switch potrzebny jest włącznik rozwierny, inaczej NC (Normalnie Zwarty), przyciśnięcie powoduje rozłącznie. Mocujesz tak sprężynkę, żeby wymuszała ten stan (ciągłe zwarcie styków). Jeżeli jest możliwość oczywiście. Wciśnięcie powoduje szybkie rozłączenie, puszczasz i sprężynka przywraca styki do zwarcia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piteron Posted December 7, 2021 Share Posted December 7, 2021 Dzięki za info. Jedyny taki mam niestety przy dzwonku do drzwi ☹️ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted December 7, 2021 Developer Share Posted December 7, 2021 Godzinę temu, piteron napisał: I wydaje mi się ze to nie jest opcja apki jako takiej a samego plugina. Sam nie raz usunąłem linie w main.bundle i nie miałem części funkcji w menu. A Ostatnio vevs mocno poszedł w tłumaczenia ceiling11/15 nie byly tlumaczone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vezyrek Posted December 7, 2021 Author Share Posted December 7, 2021 22 minuty temu, piteron napisał: Dzięki za info. Jedyny taki mam niestety przy dzwonku do drzwi ☹️ Przy dzwonku masz Zwierny - Normalnie Rozwarty, przyciśnięcie powoduje zwarcie i przepływ prądu. Przy Flex jest odwrotnie, przepływ jest stale - lampa online - przerwanie dopływu prądu następuje po wciśnięciu. Zdejmij klawisz włącznika i zobacz czy jest możliwość (fabrycznie przewidziana) instalacji sprężynki odbijającej. Jeżeli tak to bierzesz z długopisu, tniesz i instalujesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piteron Posted December 7, 2021 Share Posted December 7, 2021 @vezyrek wszystkie włączniki mam już zakupione. Ale dzięki za podpowiedzi @rezmus mi to osobiście nie przeszkadza, włączenie flexa w Yeelight app mi wystarczy. Ale Skoro opcja jest w Yeelight to powinna byc też w MH.Skoro nie ma to pewnie znów coś majfrendy namieszali ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JanDomPol Posted March 2, 2022 Share Posted March 2, 2022 Mam pytanie jakie urzadzenia obsluguja funkcje flex switch? Mam jedna lampe i ona ja obsluguje, a druga z wiatrakiem nie obsluguje? Czy mozna cos dograc zeby funkcja dzialal w dwoch lampach lub domontowac jakis moduł? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piteron Posted March 3, 2022 Share Posted March 3, 2022 Sprawdź w aplikacji Yeelight czy nie ma opcji "Flex Switch" Która lampę z wentylatorem powiadasz Moją yeelink.light.fancl2 działa z flexem bardzo dobrze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts