cniedzi Posted December 4, 2021 Share Posted December 4, 2021 (edited) Witam. Połączyłem czujnik ruchu Mi Smart Motion Sensor z bramką Mi Smart Home Hub v3 i dodałem scenę (automatyzację), która po wykryciu ruchu włącza na 5 min. lampę Mi Smart Bedside 2. Scena ma okres efektywności cały dzień i tryb uruchomienia LAN - scena działa poprawnie. Po przestawieniu okresu efektywności na konkretny zakres godzin, scena nie aktywuje się. Logi czujki wskazują na prawidłowe działanie czujki. Po dodaniu wysłania powiadomienia na telefon na końcu sceny, typ sceny zmienił się na Chmurę (po usunięciu wysłania powiadomienia scena wraca do typu LAN; dodanie do sceny samego opóźnienia nie powoduje zmiany typu sceny na Chmurę). Dla typu sceny typu Chmura, godzinowy okres efektywności sceny zaczął poprawnie działać. W związku z powyższym mam 2 pytania: 1. Czy można jakoś inaczej zmienić tryb sceny na Chmurę, bez dodawania konieczności wysyłania powiadomienia na telefon? 2. Czy bramka Smart Hub nie ma w sobie zegara czasu, skoro nie działa godzinowy okres efektywności w LANie? Może da się jakoś inaczej zapewnić poprawne działanie okresu efektywności godzinowego w LANie? Pozdrawiam Edited December 4, 2021 by cniedzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted December 4, 2021 Developer Share Posted December 4, 2021 przytrzymaj 10s przycisk na hubie (reset wifi), zmien na telefonie strefe czasowa na gmt+8 (chiny), sparuj huba, wylacz huba, wlacz huba, przywroc polski czas na telefonie. teraz jak zrobisz scene lan to czas efektywnosci bedzie dzialal dobrze. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cniedzi Posted December 4, 2021 Author Share Posted December 4, 2021 43 minuty temu, rezmus napisał: przytrzymaj 10s przycisk na hubie (reset wifi), zmien na telefonie strefe czasowa na gmt+8 (chiny), sparuj huba, wylacz huba, wlacz huba, przywroc polski czas na telefonie. teraz jak zrobisz scene lan to czas efektywnosci bedzie dzialal dobrze. Dzięki, działa !!! PS. to jest chore, żeby trzeba było takie cuda odczyniać, żeby produkt zadziałał, tak jak powinien działać od razu ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piteron Posted December 4, 2021 Share Posted December 4, 2021 1 godzinę temu, cniedzi napisał: Dzięki, działa !!! PS. to jest chore, żeby trzeba było takie cuda odczyniać, żeby produkt zadziałał, tak jak powinien działać od razu ! Jaki masz firmware na V3. Od którejś wersji naprawiono ten błąd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cniedzi Posted December 4, 2021 Author Share Posted December 4, 2021 17 minut temu, piteron napisał: Jaki masz firmware na V3. Od którejś wersji naprawiono ten błąd 1.4.6_0043 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piteron Posted December 4, 2021 Share Posted December 4, 2021 1 godzinę temu, cniedzi napisał: 1.4.6_0043 Przenieś na CN i uaktualnij. Ewentualnie tak jak kolega @rezmus poradził. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cniedzi Posted December 4, 2021 Author Share Posted December 4, 2021 5 godzin temu, piteron napisał: Przenieś na CN i uaktualnij. Ewentualnie tak jak kolega @rezmus poradził. A czy da się przełączyć "na chwilę" aplikację Xiaomi Home na serwer CN, uaktualnić wszystkie urządzenia i wrócić na serwer EU? Będą działały poprawnie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piteron Posted December 4, 2021 Share Posted December 4, 2021 (edited) Na chwilę to pojęcie względne. Musisz urządzenia Zigbee i wifi wylogować z EU, zmienić serwer i zalogować na CN. Jak Masz parę urządzeń to będzie chwila.......jak wiecej to też chwila ale trochę dłuższa ? Po ponownym zalogowaniu na EU wszystkie automatyzacje będą na swoim miejscu, będą wymagały tyłko odswierzenia. Acha nazwy urządzeń wrócą do domyślnych i będzie trzeba je pogrupować do pomieszczeń Wiec może faktycznie szybciej i bezpieczniej będzie zalogować bramkę tak jak @rezmus radził Edited December 4, 2021 by piteron 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cniedzi Posted December 4, 2021 Author Share Posted December 4, 2021 10 minut temu, piteron napisał: Na chwilę to pojęcie względne. Musisz urządzenia Zigbee i wifi wylogować z EU, zmienić serwer i zalogować na CN. Jak Masz parę urządzeń to będzie chwila.......jak wiecej to też chwila ale trochę dłuższa ? Po ponownym zalogowaniu na EU wszystkie automatyzacje będą na swoim miejscu, będą wymagały tyłko odswierzenia. Acha nazwy urządzeń wrócą do domyślnych i będzie trzeba je pogrupować do pomieszczeń Wiec może faktycznie szybciej i bezpieczniej będzie zalogować bramkę tak jak @rezmus radził Thx za info Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
viti Posted May 20 Share Posted May 20 (edited) Panowie..... I Panie Sceny w chmurze mi działają W LAN nie Chce wymusić poprzez czujnik door 2 i kwadracika od temperatury włączenie gniazdka pod klima.... ale nic nie działa (bo jest na LAN) Zrobiłem z opóźnieniem tak aby było na cloud... ale dalej nic nie ruszą tego głupiego gniazdka Ocb? Gniazdko beż dziury na "bolca" Pomoże ktoś? Edited May 20 by viti Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted May 20 Developer Share Posted May 20 zacznij od samego czujnika door i bez okresu efektywnosci. sprawdz, czy dziala na lan. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
viti Posted May 20 Share Posted May 20 Godzinę temu, rezmus napisał: zacznij od samego czujnika door i bez okresu efektywnosci. sprawdz, No działa xd A już mnie prawie coś trafiło xd Widocznie źle kombinowałem z różnymi warunkami.... Teraz inne pytanie Jak ustawić scenę żeby wskaźnik temperatury włączał gniazdko od klimy.... ale pod warunkiem że wszystkie okna są zamknięte... jeżeli jakieś jest otwarte to scena ma nie działać... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
viti Posted May 20 Share Posted May 20 4 godziny temu, rezmus napisał: zacznij od samego czujnika door i bez okresu efektywnosci. sprawdz, No działa xd A już mnie prawie coś trafiło xd Widocznie źle kombinowałem z różnymi warunkami.... Teraz inne pytanie Jak ustawić scenę żeby wskaźnik temperatury włączał gniazdko od klimy.... ale pod warunkiem że wszystkie okna są zamknięte... jeżeli jakieś jest otwarte to scena ma nie działać... Ta aplikacja Mi Home jest tak uboga do robienia scen że to aż żal.... Polecicie jakaś inna apke która pozwoli wykorzystać potencjał urządzeń i będzie tam działać all od xiaomi??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts