mgqwerty1 Posted November 8, 2021 Share Posted November 8, 2021 Cześć wszystkim! Jakiś czas temu (około miesiąc wstecz) zauważyłem w aplikacji Xiaomi Home że moje dwa czujniki temperatury i wilgotności Aqara oraz czujnik otwarcia drzwi i okien tej samej marki są offline. Miałem je od około roku i nigdy nie sprawiały żadnych problemów. Usunąłem je z aplikacji z zamiarem ponownego sparowania. I tu pojawia się problem. W żaden sposób nie mogę ponownie podłączyć ich do aplikacji. Postępuję zgodnie z instrukcjami a mimo to aplikacja ich nie znajduje. Próbowałem też wyciągać i wkładać ponownie baterie, co również nie przyniosło żadnego skutku. Mam ten hub. Z braku lepszych pomysłów jego również usunąłem i dodałem ponownie - udało się bez problemu. Korzystam ze zmodowanej aplikacji Xiaomi Home (obecnie w wersji 6.12.707). Czy miał ktoś może podobną sytuację? Macie jakieś rady? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted November 8, 2021 Developer Share Posted November 8, 2021 10x klik zrobi factory reset huba (jak z fabryki). masz inne sensory zigbee aqara (lub mi), ktore nie sa offline? jesli tak to zobacz, czy mozesz usunac i sparowac ponownie. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mgqwerty1 Posted November 9, 2021 Author Share Posted November 9, 2021 Zrobiłem reset huba tak jak radziłeś. W końcu pomogło ale dopiero przy trzeciej próbie. Przed trzecią, tą udaną próbą najpierw na chwilę odłączyłem hub od prądu (co jak mi się wydaje może być kluczowe) i dopiero po tym zrobiłem factory reset (klik 10x). Najważniejsze że problem rozwiązany. Dzięki @rezmus za naprowadzenie na właściwą drogę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted November 9, 2021 Developer Share Posted November 9, 2021 wczesniej go odpinales od zasilania? to robisz pierwsze jak cos nie dziala Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mgqwerty1 Posted November 10, 2021 Author Share Posted November 10, 2021 Robiłem tylko reset, ale nie przyszło mi do głowy żeby zabrać mu najpierw prąd. Człowiek uczy się na błędach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fred Posted November 11, 2021 Share Posted November 11, 2021 witam mam dokładnie ten sam problem ale mam wątpliwości co do metody: trzeba najpierw odciąć zasilanie a dopiero potem wcisnąć piastę 10 razy? jak długo trwa przerwa w dostawie prądu? czy zaprogramowane systemy automatyki zostały zgubione lub odnalezione po ponownym podłączeniu koncentratora? bardzo dziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted November 11, 2021 Developer Share Posted November 11, 2021 wylacz z gniazdka i wlacz. jak nie zadziala to factory reset przez 10x klik kiedy hub jest wlaczony. czysci wszystko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fred Posted November 11, 2021 Share Posted November 11, 2021 Dziękuję Ci. odłączenie/ponowne wpięcie huba niczego nie zmienia, odłączone komponenty pozostają odłączone. nadal muszę naciskać 10 razy, ale naprawdę przeszkadza mi utrata wszystkich automatyzacji ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developer rezmus Posted November 11, 2021 Developer Share Posted November 11, 2021 usun sensor z apki, wylacz/wlacz huba i zobacz, czy sie uda ponownie sensor sparowac. jesli nie to tylko factory reset. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts