Jump to content
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Problem z ponownym połączeniem czujników Aqara

mgqwerty1
 Share

Recommended Posts

Cześć wszystkim!
Jakiś czas temu (około miesiąc wstecz) zauważyłem w aplikacji Xiaomi Home że moje dwa czujniki temperatury i wilgotności Aqara oraz czujnik otwarcia drzwi i okien tej samej marki są offline. Miałem je od około roku i nigdy nie sprawiały żadnych problemów. 
Usunąłem je z aplikacji z zamiarem ponownego sparowania. I tu pojawia się problem. W żaden sposób nie mogę ponownie podłączyć ich do aplikacji. Postępuję zgodnie z instrukcjami a mimo to aplikacja ich  nie znajduje. Próbowałem też wyciągać i wkładać ponownie baterie, co również nie przyniosło żadnego skutku.

Mam ten hub.

Z braku lepszych pomysłów jego również usunąłem i dodałem ponownie - udało się bez problemu.

Korzystam ze zmodowanej aplikacji Xiaomi Home (obecnie w wersji 6.12.707).

Czy miał ktoś może podobną sytuację? Macie jakieś rady?

Zrobiłem reset huba tak jak radziłeś. W końcu pomogło ale dopiero przy trzeciej próbie.

Przed trzecią, tą udaną próbą najpierw na chwilę odłączyłem hub od prądu (co jak mi się wydaje może być kluczowe) i dopiero po tym zrobiłem factory reset (klik 10x).

Najważniejsze że problem rozwiązany. Dzięki @rezmus za naprowadzenie na właściwą drogę :)

witam mam dokładnie ten sam problem ale mam wątpliwości co do metody: trzeba najpierw odciąć zasilanie a dopiero potem wcisnąć piastę 10 razy?  jak długo trwa przerwa w dostawie prądu?  czy zaprogramowane systemy automatyki zostały zgubione lub odnalezione po ponownym podłączeniu koncentratora?  bardzo dziękuję